Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 2.1. 2017

Začal sa nám nový rok 2017, ktorý nasleduje po roku prekvapivých zmien na politickej mape Európy aj sveta. Rok, ktorý nám priniesol Brexit a víťazstvo konzervatívneho proizraelského kandidáta v prezidentských voľbách v USA, bol aj rokom precitnutia obyčajných Európanov, ktorí vo zvýšenej miere začali na vlastnú kožu zažívať, čo to znamená islamistický teror. Prichádzajúci rok, zdá sa, bude pokračovaním nastoleného trendu, ktorého zrkadlom budú voľby v niekoľkých krajinách západnej Európy, vrátane slovenských župných volieb. Aj v nadchádzajúcom roku bude úlohou cirkvi sledovať dianie vo svete a reagovať naň modlitbou, angažovanosťou v spoločenských záležitostiach a predovšetkým kázaním evanjelia. Kým je Kristova cirkev na svete, je „soľou zeme“, ochranou pred rozkladom rodiny, národa aj spoločnosti. Milí čitatelia, prajem vám všetkým, nech tohto roku obstojíme v úlohách, ktoré sú pred nami.

Uplynulý týždeň nám priniesol dohodu o prímerí v Sýrii, ktorá je jednoznačným víťazstvom ruskej diplomacie, a hoci nemusíme súhlasiť s mnohými metódami a maniermi tejto na scénu dejín sa vracajúcej svetovej mocnosti, nemôžeme jej odoprieť kredit za to, že v Aleppe sa už nestrieľa a bojujúce strany súhlasili s mierovými rokovaniami, ktoré sa čoskoro uskutočnia v Kazachstane. Či sa aj Spojené štáty americké vrátia ako vplyvný hráč na šachovnicu blízkovýchodného konfliktu, uvidíme po nástupe nového prezidenta Trumpa v druhej polovici januára. Dnes by som sa chcel zamerať predovšetkým na jednu veľmi zaujímavú správu z kresťanského sveta.

Dve významné črty rastúcich kresťanských cirkví

Nedávna štúdia kanadských výskumníkov priniesla nasledujúce zistenie. Miestne kresťanské zbory, ktoré vykazujú trvalý rast, majú všetky minimálne dve spoločné charakteristiky. Tou prvou je, že sa im počas chvál a uctievania na bohoslužbách podarilo uviesť do praxe moderné hudobné štýly. A tou druhou, a veľmi dôležitou, je, že sa držia doslovného výkladu Písma.

Táto štúdia štatisticky potvrdila to, čo mnohí prebudeneckí kazatelia tvrdia od nepamäti, a síce, že záleží na správnej teológii. Všetky liberálne a iba na holom intelekte založené výklady Písma, ktoré nerátajú s jeho doslovným významom a Božou mocou, ktorá je v každom Božom slove obsiahnutá, vedú k prispôsobovaniu viery intelektu človeka a kresťanskej morálky štandardom tohto sveta. Kresťanstvo sa tak stáva racionálno-humanistickým filozofickým svetonázorom, v ktorom nie je miesto pre zázraky a konajúceho živého Boha. Moralizovanie a sociálne programy nestačia, evanjelium je potrebné kázať v moci Ducha Svätého a Božiemu slovu treba veriť. Veriť mu tak, ako je napísané, a takto podľa neho aj žiť.

Cirkvi založené na konzervatívnej letnično-charizmatickej či prebudeneckej teológii, ktoré sa vo svojej zbožnosti nerozpakujú používať moderné výrazové prostriedky a hovoriť zrozumiteľným jazykom, sú „odsúdené“ na úspech. Príkladom sú mnohé moderné a prosperujúce zbory dnešných dní. Takúto cirkev budeme v roku 2017 budovať aj v našej krajine. Verím, že Pán nám pomôže, lebo alternatíva neexistuje.


Späť na správy