Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 9.1.2017

Neľahký začiatok roka pre Izrael

Po vianočnej rane, ktorú udelila židovskému štátu Bezpečnostná rada OSN v podobe rezolúcie, ktorá odmieta nárok Izraela na Chrámovú horu a Jeruzalem, prišla v nedeľu ďalšia. Dvadsaťosemročný terorista „osamelý vlk“ Fadi al-Qanbar napodobnil v Jeruzaleme predvianočný berlínsky masaker vykonaný Islamským štátom a použil kamión ako smrtiacu zbraň. Vo vysokej rýchlosti vrazil do skupiny mladých izraelských vojakov čakajúcich na autobusovej zastávke. Výsledkom sú 4 mŕtvi a 17 zranení vojaci.

Táto tragédia vyvolala výbuch nadšenia medzi Palestínčanmi, ktorí začali oslavovať a rozdávať na uliciach sladkosti. V ich očiach je Qanbar hrdinom, na ktorého počesť zorganizovalo hnutie Hamás v Pásme Gazy oslavný sprievod.

Medzičasom vyhlásil popredný palestínsky duchovný imám Mahmúd al-Habbaš, že plánované presťahovanie ambasády USA do Jeruzalema bude zo strany Spojených štátov vyhlásením vojny islamu. Vo všetkých arabských krajinách vraj nastane taká výbušná situácia, že tam USA budú musieť uzavrieť svoje veľvyslanectvá. Tieto svoje vyhrážky podoprel vyhlásením, že „v otázkach náboženstva, viery, hodnôt a etiky nemôžeme robiť žiadne kompromisy“. Priznal sa tak k tomu, že koreň izraelsko-arabského konfliktu spočíva predovšetkým v islamskom náboženstve, ktoré voči existencii Izraela na jeho historických územiach (vrátane Judska a Samárie - tzv. Západného brehu Jordánu) prejavuje nulovú toleranciu. Modlime sa za Donalda Trumpa, aby nepodľahol obrovskému tlaku, ktorý je naňho v tejto otázke vyvíjaný, a to nielen zo strany Arabov, ale tiež odchádzajúcej administratívy prezidenta Obamu.

Obamovi ľudia naplánovali na 15. januára Mierovú konferenciu do Paríža, ktorá by mala riešiť vlečúci sa konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi. Existuje všeobecné očakávanie, že na tejto konferencii, ktorej sa zrejme Izrael nezúčastní, budú prijaté dokumenty, ktoré budú nútiť Izrael do uznania Palestínskeho štátu. Izraelci sa obávajú, že výstupy tejto konferencie by sa mohli stať podkladmi pre ďalšiu protiizraelskú rezolúciu BR OSN. Premiér Netanjahu sa nechal počuť, že urobí všetko pre to, aby žiadna ďalšia podobná rezolúcia nebola schválená. Jediným potešujúcim faktom posledného vývoja tejto diplomatickej vojny o Zasľúbenú zem je minulotýždňová rezolúcia Republikánmi ovládanej Snemovne reprezentantov Kongresu USA, ktorá jednoznačne odsúdila už spomínanú protiizraelskú rezolúciu BR OSN, ktorú pomohlo schváliť rozhodnutie Baracka Obamu zdržať sa hlasovania v danej záležitosti.

Izraelský premiér musí popri všetkých týchto situáciách riešiť aj útoky na svoju osobu v podobe obvinení z korupcie. Netanjahuove „nepríjemnosti“ sú dôkazom toho, že Izrael je vyspelou demokratickou krajinou, kde sa aj tí najmocnejší politici musia zodpovedať pred zákonom.

Ako môžeme pomôcť my? Modlitbami a tým, že o týchto veciach nebudeme mlčať.


Späť na správy