Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 23.1. 2017

Premiérka Mayová sa vyslovila za tvrdý Brexit

Britská ministerská predsedníčka vyjasnila svoju pozíciu ohľadom podoby odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ a povedala, že nebude za každú cenu trvať na zachovaní spoločného trhu s Úniou. Dala tým jasnú odpoveď všetkým európskym politikom, ktorí chceli Veľkú Britániu potrestať tvrdými podmienkami, ktorých splnením by podmienili jej možnosť zostať na spoločnom európskom trhu. Z jej strany ide o príkladný spôsob rešpektovania vôle voličov. Vybrali si odchod z EÚ, a preto by akýkoľvek čiastočný či neúplný odchod bol iba zbabelým pokrytectvom. Premiérka Theresa Mayová rozhodne zbabelým dojmom nepôsobí. Bude prvou zahraničnou návštevou v Bielom dome po tom, čo ho obsadil prezident Donald Trump, a zdá sa, že vzťahy s USA budú pre ňu dôležitejšie ako tie s EÚ. Žeby sa opakovala história a duo Trump-Mayová by reprezentovalo podobné nadštandardné vzťahy ako niekdajšie priateľstvo medzi Ronaldom Reaganom a Margaret Thatcherovou?

Donald Trump sa ujal úradu prezidenta USA

Donald Trump bol slávnostne inaugurovaný ako 45. prezident Spojených štátov amerických. Slávnostne prisahal na Bibliu a jeho sľub bol sprevádzaný modlitbami k Bohu za požehnanie a ochranu jeho prezidentského úradu a krajiny. Viera v Boha bola počas Trumpovej inaugurácie prezentovaná s takou otvorenosťou, že sa v niektorých slovenských médiách objavili komentáre o tom, či je vôbec potrebné, aby na prezidentskej inaugurácii boli modlitby a aby sa prisahalo na Bibliu. Ukazuje sa, že elity nášho národa Boha už dávno opustili a akékoľvek zmienky o Ňom v politických a spoločenských záležitostiach im skôr prekážajú.

Inauguračná reč Donalda Trumpa sa veľmi podobala na jeho príhovory z predvolebnej kampane. Svoje názory ani trochu nezmenil a prezentoval ich s jednoznačným odhodlaním ich aj realizovať. Ako najmocnejší muž sveta na to bude mať isto príležitosť. Leží pred ním neľahká úloha zjednotiť rozdelený národ a umlčať mnohé hlasy kritikov, ktorí využijú každú príležitosť na to, aby ho pokarhali za každý jeho nedostatok.

Na americkom politickom systéme je fascinujúce vidieť, ako vo voľbách porazená strana dokáže rešpektovať víťaza. Na inaugurácii sme mohli vidieť Baracka Obamu a Hillary Clintonovú ako s úsmevom tlieskajú novozvolenému prezidentovi. Niečo také je v našom slovenskom politickom prostredí takmer nepredstaviteľné. Táto inaugurácia bola skutočne oslavou mierumilovného prevzatia moci politickými oponentmi.

Budem sa opakovať, ale znovu musím napísať, že nový americký prezident bude potrebovať prímluvy amerických kresťanov a tiež naše modlitby. Výsledky mnohých jeho rozhodnutí totiž budú mať dopad aj na naše životy.

Temné vízie budúcnosti EÚ na Svetovom ekonomickom fóre v Davose

Minulý týždeň sa skončilo toto pravidelné stretnutie popredných svetových ekonómov a politikov. Títo ľudia začali svoje stretnutie s vedomím, že svet sa od posledného podobného podujatia veľmi zmenil. Konštatovali, že svet  prežíva „hlbokú dezilúziu verejnosti z globalizácie“. Americký nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph Stiglitz sa nechal počuť, že spoločná európska mena stroskotala a dodal, že „Euro sa možno bude musieť zrušiť, aby sa zachránila Európska únia“. Či sa tieto pesimistické predpovede naplnia, alebo naopak nie, to ukáže len čas. Verme v to najlepšie, modlime sa za to najlepšie pre naše krajiny a pracujme na spasení našich národov.

Ľuďom postupne klesá IQ

Podľa výskumov zverejnených minulý týždeň klesá ľuďom hodnota IQ. Gény spájané so schopnosťou študovať a vzdelávať sa sú v populácii čoraz zriedkavejšie. To preto, že vzdelaní ľudia zvyčajne majú deti neskôr a majú ich menej. Ich gény sa potom v populácii vyskytujú čoraz menej.

V poslednej dobe sa stále častejšie hovorí tiež o tzv. digitálnej demencii. Ide o zakrpatievanie našej schopnosti pamätať si veci a logicky rozmýšľať, ktorá je zapríčinená používaním digitálnej techniky a internetu. Dnes si nemusíme nič pamätať, lebo si to nájdeme na Googli. Nemusíme sa naučiť cestu, lebo nás všade dovedie navigácia. Nepamätáme si ani telefónne čísla svojich najbližších, lebo ich máme uložené v mobilných telefónoch. Nechápeme veci v súvislostiach, lebo nečítame knihy a informácie o svete získavame z pochybných zdrojov na internete.

Kresťania nepoznajú Bibliu, lebo ju neštudujú. Rôzne tematicky zamerané texty si rýchlo vyhľadajú prostredníctvom elektronických konkordancií vo svojich telefónoch a doby, kedy veriaci boli schopní citovať rozsiahle pasáže Písma spamäti, sú dávno preč.

Domnievam sa, že nastal čas vzbúriť sa našej závislosti od digitálnych technológií a opäť začať používať a cvičiť ten najefektívnejší nástroj, ktorý nám dal Stvoriteľ – náš vlastný mozog.


Späť na správy