Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 30.1. 2017

Odchod Británie z EÚ musí schváliť parlament

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie, ktorý je očakávaným prejavom počínajúcej erózie tohto superštátu, pripomínajúceho ríšu opisovanú v knihe Zjavenie sv. Jána, sa ešte môže trocha skomplikovať. Britský Najvyšší súd vyniesol minulý utorok dlho očakávaný verdikt, ktorý bráni premiérke Mayovej spustiť proces odchodu krajiny z EÚ bez toho, že by si vopred vyžiadala súhlas parlamentu. Ak má Británia naozaj odísť z Únie, budú sa musieť v prospech tohto kroku okrem poddaných Jej Veličenstva Alžbety II., ktorí sa vyjadrili v referende, vysloviť aj poslanci. Je možné odchod Veľkej Británie ešte zvrátiť? Premiérka Mayová hovorí, že nie. Uvidíme.

Trump zmrazil Obamov štedrý dar Palestíne

Odchádzajúci prezident Obama stihol počas posledných hodín v úrade ešte raz uškodiť záujmom najbližšieho spojenca USA na Blízkom východe – Izraela. Rozhodol sa poslať 221 mil. USD Palestínskej samospráve. Neušlo to však pozornosti republikánskych kongresmanov a Trumpova administratíva tento prevod zmrazila a prehodnocuje ho. Rozdiel v postoji minulej a súčasnej vlády USA k Izraelu je tak čoraz zreteľnejší. Vyzerá to, že v tomto ohľade je Trump vskutku vymodleným prezidentom.

Čínska ofenzíva

Keď pri svojej minulotýždňovej návšteve Banskej Bystrice hovoril pastor Guillermo Prein o tom, že sa pred našimi očami napĺňa apokalyptické proroctvo o mocných kráľoch Východu, ktorí sa v posledných dňoch stanú kľúčovými hráčmi na politickej scéne sveta, zmienil sa o rastúcej moci Číny, ktorá nakupuje pozemky a majetky v krajinách Latinskej Ameriky. Keď to spomínal, hovoril som si, že k nám tá spomínaná moc Číny zatiaľ nedosahuje. Tento týždeň sa v médiách začali objavovať správy, že Číňania kupujú košické železiarne. Ide o kľúčový a strategicky dôležitý podnik, ktorý bol doposiaľ vo vlastníctve americkej spoločnosti U. S. Steel. Slovenské úrady zatiaľ na tieto zvesti reagujú veľmi zdržanlivo a my sa ešte len budeme dozvedať, do akej miery sa zverejnené informácie zakladajú na pravde a do akej miery ide len o špekulácie.

Čínske investície sa v našom regióne naozaj začínajú objavovať; pred časom vyvolala rozruch na futbalovej scéne skutočnosť, že čínska firma kúpila legendárny pražský klub SK Slavia. Dnes už sa nikto nepozastaví nad tým, že na hrudi hráčov, ktorí nosia „zošívané“ dresy, sa vynímajú čínske znaky. Slavia Praha je dnes bohatým klubom, ktorý si môže dovoliť nakupovať elitných hráčov a disponovať aspoň dvojicou z nich na každom kľúčovom poste. To všetko vďaka bohatým sponzorom z krajiny za Veľkým čínskym múrom.

Ďalšou správou, ktorá doplňuje túto mozaiku, je tohtotýždňové spustenie globálnej čínskej spravodajskej televízie, ktorá vysiela v niekoľkých svetových jazykoch. Aby sme boli presní, tak okrem hlavného anglického kanálu má ešte štyri ďalšie jazykové mutácie v podobe španielskeho, francúzskeho, arabského a ruského spravodajského kanála. Súčasťou balíka je ešte jeden anglický kanál, ktorý sa špecializuje na dokumentárne filmy. Nová televízia sa volá CGTN, China Global Television Network, Čínska globálna televízna sieť. Jej záber je vskutku globálny, čínski moderátori a reportéri hovoriaci perfektnou angličtinou (alebo ostatnými uvedenými jazykmi) informujú svojich poslucháčov o dianí vo svete a snažia sa verejnosti predstaviť „čínske hodnoty“ ako protiváhu konceptu západnej liberálnej demokracie.

Čína sa naozaj zobúdza a jej vplyv rastie. Európa a USA už naozaj nie sú jedinými civilizačnými centrami sveta. Čína je síce formálne komunistická krajina, ale jej režim umožnil ľuďom a firmám relatívne slobodne podnikať, čo viedlo k neuveriteľnému ekonomickému rozvoju. Čína silnie, Čína má peniaze, Čína získava vplyv a napriek prenasledovaniu kresťanov cirkev v Číne zažíva prebudenie. Žijeme v naozaj zaujímavých časoch.


Späť na správy