Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 13.2.

Spor prezidenta Trumpa so súdnou mocou

Irak, Irán, Sýria, Somálsko, Jemen, Líbya a Sudán, to sú krajiny, ktorých občania by podľa exekutívneho príkazu amerického prezidenta nemali mať možnosť na 90 dní cestovať do USA. Donald Trump ich považuje za potenciálne ohrozenie bezpečnosti svojej krajiny. Jeho úsilie však narazilo na nečakaný odpor, keď sa proti postavili predstavitelia americkej justície. Trumpovo nariadenie najskôr zablokoval súd v meste Seattle v štáte Washington a keď sa proti tomu Ministerstvo spravodlivosti USA odvolalo, súd v San Franciscu toto odvolanie zamietol. Vláda pod Trumpovým vedením zvažuje ďalšie kroky. Môže sa ďalej súdiť alebo vydať nový prezidentský dekrét v podobnom duchu.

Na prezidentovi Trumpovi, ktorý sa nijak nesnaží skrývať svoje pocity a verejne komentuje veci štýlom „čo na srdci, to na jazyku“, vidno zrejmé rozčarovanie. Hovorí o tom, že počas týždňa, kedy bolo jeho nariadenie zablokované, vstúpilo do Ameriky množstvo ďalších imigrantov, z ktorých 72% pochádzalo z krajín, ktorých sa týkal jeho zákaz. Za prípadné teroristické útoky, ktoré by mohli nastať, nesú podľa neho priamu zodpovednosť sudcovia, ktorí sa postavili proti nemu.  

V poslednej dobe počuť tiež správy „zlých jazykov“ o tom, že Donald Trump po svojom nástupe do úradu zažíval jedno rozčarovanie za druhým. Zistil, že sa štát nedá riadiť ako firma, že jeho rozhodnutia podliehajú schvaľovaciemu procesu v Kongrese a že súdy môžu zablokovať aj jeho exekutívne príkazy. Vykazuje vraj pomerne vysokú úroveň nervozity a ako najmocnejší muž planéty potrebuje modlitby kresťanov. Možno sa vám, milí čitatelia, zdá, že sa stále opakujem, no v prípade osobnosti typu prezidenta Trumpa je táto potreba trvalo akútna. Nech si ho Pán použije a nech ho chráni nie iba pred nepriateľmi, ale aj pred vlastnou povahou. Nech si Pán použije kresťanov v jeho blízkosti na to, aby mu boli dobrými a múdrymi radcami. Predpovede Trumpových neprajníkov, medzi ktorých patria aj európske médiá, sa totiž vôbec nemusia naplniť. Pre Ameriku to ešte môže byť veľmi dobré.

Nemci majú nového prezidenta

Spolkové zhromaždenie v Nemecku zvolilo 12. prezidenta krajiny od konca II. svetovej vojny. Stal sa ním sociálny demokrat  Frank-Walter Steinmeier, ktorý dlhé roky býval nemeckým ministrom zahraničia. Ide o politika, ktorý je silno naklonený ideálom Európskej únie. Deň, kedy si Briti odhlasovali Brexit, označil za smutný deň pre Európu aj pre Britániu. Je tiež veľkým a pomerne ostrým kritikom nového amerického prezidenta. Prezident Steinmeier nebol volený priamo a hoci patrí medzi najobľúbenejších nemeckých politikov, v blížiacich sa nemeckých parlamentných voľbách ešte iba uvidíme, či jeho zvolenie za prezidenta naozaj odzrkadľuje politické nálady v krajine, ktorú utečenecká kríza zasiahla zrejme najviac.

Martin Schultz varuje pred rozpadom EÚ

Popredný nemecký politik, bývalý predseda Europarlamentu a sociálnodemokratický kandidát na post spolkového kancelára vyslovil ostré slová voči krajinám strednej Európy, ktoré sa kriticky stavajú voči prerozdeľovaniu utečencov a ktoré kritizujú politickú líniu Bruselu. Podľa Schultza ide o vlnu populizmu, ktorá pôsobí ako vírus a ktorá môže zničiť Európsku úniu. Niektorí politici sú vraj povzbudení výsledkami Brexitu a čelia pokušeniu opätovne prevziať kontrolu nad svojimi krajinami na úkor EÚ. „Snažil som sa držať EÚ pohromade,“ prehlásil Schultz, „ale sú tu ľudia, ako maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je proti Únii. Pokiaľ to takto bude pokračovať, stojíme pred reálnou hrozbou, že sa rozpadneme.“ Tieto slová potvrdzujú skutočnosť, že už aj špičky EÚ si uvedomujú neúnosnosť spôsobu, akým doteraz Európa fungovala. Buď sa rozpadne, alebo sa ešte viac utiahnu skrutky. Oboje vyznieva tak trocha apokalypticky. Musíme si počkať na výsledky volieb v Nemecku a Francúzsku, potom uvidíme budúci osud európskeho superštátu oveľa zreteľnejšie.

Islamský štát naďalej stráca v Sýrii

Toto je veľmi dobrá správa. Neľudskí barbari, ktorí pod vlajkou islamu masakrovali nevinných na Blízkom východe, sú v úzkych. Tureckí vojaci spolu so spriatelenými bojovníkmi sýrskych opozičných síl vstúpili do mesta al-Báb, ktoré je poslednou baštou džihádistickej skupiny Islamský štát v provincii Aleppo v severnej Sýrii. Islamský štát je v hlbokej defenzíve, čo dáva šancu na zmiernenie situácie v Sýrii. Pokiaľ sa takto podarí vyčistiť aj baštu IS v Rakke, o čo sa snažia kurdské milície, situácia sa výrazne zlepší a do Sýrie by sa mohli začať vracať utečenci. Zrejme sa to nestane hneď, ale pokroky sú doslova hmatateľné.

Trocha humoru na záver: Chuck Norris sa prišiel zastať Izraela

Izrael bol vždycky silný, no odteraz je neporaziteľný! Toto sú slová izraelského premiéra Benjamina Netanjahua po tom, ako ho uplynulý týždeň navštívil americký herec a hrdina mnohých akčných filmov Chuck Norris, ktorý nie je iba jednou z mnohých hollywoodských celebrít. Je totiž znovuzrodeným kresťanom a presvedčeným stúpencom Izraela a jeho práva na Zasľúbenú krajinu. Pozor, táto správa nie je aprílový žart a nepriatelia Izraela sa jej isto nepotešili. :)


Späť na správy