Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 24.4.2017 

Mladí ľudia pochodovali proti korupcii 

Bratislava zažila študentský protikorupčný pochod, na ktorom sa zúčastnilo podľa rôznych odhadov od 5 do 10 tisíc ľudí. Napriek veľmi chladnému, daždivému a veternému počasiu sa podarilo zaplniť Námestie SNP davom nespokojných protestujúcich. Atmosféra podujatia v mnohom pripomínala študentské protesty z novembra 1989, ktoré prerástli do pádu komunistického režimu. Študenti chceli odkázať politikom, že chcú bývať v tejto krajine, a preto požadujú zmeny. Mnohí schopní mladí ľudia, ktorí zakúsili mieru slobody a nekorupčné prostredie v západných krajinách a uvedomili si obrovský rozdiel oproti Slovensku, sa totiž napokon rozhodli v západných krajinách zostať. Odliv talentovaných mladých ľudí do zahraničia je reálnym problémom našej krajiny, v ktorom hrá ekonomický faktor iba čiastočnú úlohu. To, ako sa v zahraničí žije, aký majú úrady prístup k občanom a skutočnosť, že veci sa dajú ľahko vybaviť celkom bez úplatkov, sú faktory, ktoré často zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri rozhodovaní mladých ľudí o tom, kde chcú žiť. Protikorupčný protest mladých bol jasnou výzvou politikom, aby konali, ak nechcú, aby naša krajina naďalej prichádzala o vzdelaných a schopných mladých ľudí. Smutné je, že vyhýbavý spôsob, akým reagovali naše politické špičky, svedčí skôr o tom, že si neuvedomujú vážnosť situácie. Možno prichádza čas rozbehnúť podobné protesty vo veľkých mestách Slovenska. 

Netanjahu víta strategické zmeny v zahraničnej politike USA 

Minulý piatok sa stretli izraelský premiér Benjamin Netanjahu s ministrom obrany USA Jamesom Mattisom. Pri tejto príležitosti minister Mattis vyhlásil, že „pokiaľ sa dobrí ľudia nespoja, zlí ľudia môžu napáchať veľa škôd“. Netanjahu mu odpovedal v podobnom duchu: „Izrael aj ostatné krajiny v našom regióne vítajú strategické zmeny v zahraničnej politike USA“ a dodal, že tieto zmeny sú skvelé. 

Po tom, ako Rusko skritizovalo USA za zásah proti sýrskej leteckej základni, sa Izraelčania stali ďalším hlasom, ktorý zaznel na podporu USA. Podľa zistení izraelskej tajnej služby sýrska armáda stále ešte vlastní okolo 3000 ton chemických zbraní, samozrejme, vrátane sarinu, ktorý bol (dnes už preukázateľne) použitý pri útoku v Chan Šajchúne. 

Donald Trump sa zjavne rozhodol, že nebude iba dvíhať prst a používať prázdne slová, ktorými jeho predchodca v úrade karhal tzv. darebácke režimy. V súčasnosti sa americká vláda s tichou aj otvorenou podporou svetových aj ázijských regionálnych mocností rozhodla dať najavo Severnej Kórei, že nemôže pokračovať vo vývoji svojich jadrových zbraní a raketových nosičov, ktoré predstavujú priame ohrozenie pre susedov tejto poslednej stalinistickej diktatúry na svete. Svetu už dochádza trpezlivosť s vyhrážkami, ktoré zaznievajú z úst Kim Čong-una, a väčšina svetového spoločenstva zrejme nadobudla presvedčenie, že hrozba ozbrojeného zásahu podoprená konkrétnymi činmi môže byť niečím, čo prinúti Kima a politické špičky Severnej Kórey k zmene kurzu. 

Už krátko po zvolení Donalda Trumpa sme písali, že vzťahy medzi USA a Izraelom pošramotené pôsobením prezidenta Obamu budú opäť na vysokej úrovni, a hoci ešte nedošlo (a je otázne, či vôbec dôjde) k vytúženému presunu ambasády USA do Jeruzalema, už dnes môžeme pozorovať konkrétne výsledky oteplenia americko-izraelských vzťahov. 

Jehovových svedkov postavili v Rusku mimo zákona 

Náboženská spoločnosť Jehovových svedkov bola rozhodnutím Najvyššieho súdu Ruskej federácie postavená mimo zákona, bola zakázaná jej činnosť a bola vyhlásená za extrémistickú organizáciu. Tento súd na dôvažok nariadil aj konfiškáciu majetku tejto cirkvi. Ruským úradom vadila predovšetkým misijná činnosť Svedkov a ich distribúcia literatúry. Úrady postupovali v duchu nového protiteroristického zákona (tzv. zákona Jarovej), ktorý predstavuje potenciálne ohrozenie pre všetky protestantské cirkvi, ktoré nedostanú štátny súhlas s misijnou činnosťou. Hoci je učenie aj prax Jehovových svedkov v rozpore s biblickým kresťanstvom, v tomto prípade ide o náboženskú slobodu a je potrebné poukázať na neprávosť, ktorá sa tu deje. Ani na Slovensku nie je situácia ideálna. Kresťanské spoločenstvá sa už 10 rokov márne usilujú o štátnu registráciu cirkvi, nikto ich však nestavia mimo zákona a Jehovovi svedkovia sú u nás dokonca registrovanou cirkvou. Prihliadnuc na situáciu v Rusku, istá miera náboženskej slobody v našej krajine stále je. 

Následne po zákaze Jehovistov sa na Rusko zniesla vlna kritiky zo strany EÚ. Ozvala sa tiež britská ministerka pre ľudské práva Joyce Alenayová: „Znepokojuje ma výrok súdu, ktorý označil Jehovových svedkov za extrémistickú organizáciu. Kriminalizuje totiž pokojné náboženské vyznanie ruských občanov, čo je v rozpore s právom na slobodu vierovyznania, ktoré je garantované ústavou.“ 

Ozval sa i Michail Gorbačov, posledný vodca ZSSR, ktorý svojou pokrokovosťou prispel k pádu „železnej opony“ aj totalitných režimov v krajinách bývalého komunistického bloku. Dodnes sa zaujíma o politické dianie v Rusku aj vo svete a pomerne často ho komentuje. V nedávnom článku, ktorý uverejnil v časopise Time, sa vyjadruje k stavu ruskej spoločnosti a hovorí, že autoritárske metódy Vladimíra Putina boli zo začiatku oprávnené, cenou za to však bolo zníženie úlohy parlamentu, súdov a občianskej spoločnosti. Bez zmeny spôsobu riadenia štátu podľa neho nemôže Rusko v budúcnosti uspieť. 

Neostáva než dúfať, že sa ešte nájdu nejaké mechanizmy, ako napraviť súčasnú situáciu. Nestačí sa upokojovať tým, že sa to týka Jehovových svedkov a tí sú predsa sekta. Sú to totiž ľudia, ktorí by mali mať právo sa stretávať a organizovať svoje bohoslužby. Rovnaký paragraf, ktorý bol použitý proti nim, môže byť použitý proti akejkoľvek ďalšej náboženskej skupine. A to vôbec nie je dobré. 

Silné slová pápeža Františka 

Rímskokatolícky pápež František v sobotu v Ríme prirovnal grécke zadržiavacie strediská pre migrantov ku koncentračným táborom. Presvedčený zástanca masového prijímania utečencov do krajín Európskej únie sa tak dopustil diplomatického faux pas. Podarilo sa mu uraziť hneď dva národy naraz, a síce Grékov, ktorí sú za prevádzkovanie spomenutých táborov zodpovední, a predovšetkým Židov, ktorí v ozajstných nacistických táboroch trpeli. Americký židovský kongres vyzval Pápeža, aby „prehodnotil svoju poľutovaniahodnú voľbu slov“. Podmienky, v ktorých teraz migranti v niektorých európskych krajinách žijú, vraj môžu byť veľmi ťažké a zaslúžia si medzinárodnú pozornosť, no rozhodne to nie sú koncentračné tábory. V súčasnosti sa medzi európskymi politikmi posilňuje názor, že práve takéto tábory mimo územia EÚ by mohli byť riešením, ktoré Európe efektívne pomôže zvládnuť utečeneckú vlnu, kým sa situácia v Sýrii a v severnej Afrike neupokojí. 

Francúzske prezidentské voľby 

Do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku postúpili nezávislý centrista Emmanuel Macron a líderka ultrapravicového Národného frontu Marine Le Penová. Hoci som prial úspech skôr kandidátovi klasickej pravice a umiernenému euroskeptikovi Françoisovi Fillonovi, zloženie „finálovej dvojice“ nie je žiadnou tragédiou. Podľa predvolebných prieskumov a skutočnosti, že Macrona podporila väčšina neúspešných kandidátov 1. kola voľby, je tento 39-ročný ekonóm a bývalý minister hospodárstva takmer istým budúcim prezidentom Francúzskej republiky. Európa teda v máji zrejme nezažije ďalší šok podobný Brexitu a to je celkom pozitívna správa.


Späť na správy