Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 14.11.2016

Ako vnímať výsledok prezidentských volieb v USA?

Dnešný komentár budeme venovať výhradne najdôležitejšej udalosti minulého týždňa: utorkovým voľbám prezidenta USA.

Americké voľby sa skončili prekvapením. Donald Trump, absolútnou väčšinou novinárov a komentátorov zaznávaný kandidát (údajne bez akejkoľvek kvalifikácie na prezidentský úrad), získal masívny náskok v počte voliteľov a hoci ho celkovo volilo o asi 200-tisíc ľudí menej ako jeho rivalku Hillary Clintonovú, vďaka systému amerických volieb, ktorý nominuje voliteľov pre decembrový volebný zjazd, tieto voľby s prehľadom vyhral.

Ako sme už písali v minulých komentároch, Donald Trump mal napriek svojej problematickej povahe a minulosti podporu väčšiny kresťansky zmýšľajúcich Američanov, ktorí si uvedomovali, že zostal ako jediná možnosť zabrániť Hillary Clintovej v nástupe k moci a v aktívnom napĺňaní jej liberálneho, uvedomelo protikresťanského programu. Jej agendou bola jednoznačná podpora interupcií, požiadaviek LGBTI loby a deštrukcia kresťanských noriem v spoločnosti. Takto ju vnímali kresťanskí muži aj ženy, Hispánci aj Afroameričania. Podľa toho volili a tiež sa za voľby modlili.

Krátko po oznámení výsledkov volieb sa v amerických kresťanských médiách objavil názor, že do volieb skutočne zasiahla Božia ruka. Zhrňme si fakty: Trump vyhral navzdory prognózam a predvolebným odhadom. Prvé exitpoly po uzavretí volebných miestností prorokovali takmer isté víťazstvo kandidátky Demokratov, v ktorej volebnom štábe panovalo nadšenie a radostné očakávanie ostro kontrastujúce s napätím v štábe Republikánov. Renomovaný denník New York Times, neskrývane podporujúci Clintonovú, uvádzal pravdepodobnosť jej víťazstva na hodnote 70 percentných bodov. Potom sa čosi stalo. Vyššie spomínané kresťanské médiá hovoria, že po celej krajine sa konali modlitebné a pôstne zhromaždenia, ktoré volali k nebu za výsledok volieb. Mimochodom, excentrický miliardár Trump veľmi stál o to, aby sa zaňho kresťania modlili a na internete môžeme nájsť množstvo záberov, ako sa zaňho rôzni pastori modlia, kladú naňho ruky a žehnajú mu. Keď bolo v Amerike 21:30, nastal v prichádzajúcich výsledkoch radikálny zvrat a asi pol hodinu pred polnocou už na stránkach New York Times svietilo, že pravdepodobnosť víťazstva Hillary Clintonovej je 5% oproti 95% Donalda Trumpa. Táto hodnota sa do rána už nezmenila a Republikáni mohli začať oslavovať, zatiaľ čo liberálni politici na celom svete neskrývali svoj šok a zdesenie.

Názor, že Donaldovi Trumpovi vyhrali voľby nie „nahnevaní bieli muži“, ako tvrdia média, ale aktívni a modliaci sa americkí kresťania, isto nebude ďaleko od pravdy. Nový americký prezident však bude potrebovať modlitby kresťanov viac ako kedykoľvek predtým. Ležia pred ním náročné a dôležité úlohy. Musí zostaviť vládu a musí začať plniť svoje predvolebné sľuby. Výhodou je, že je obklopený kvalitným tímom skúsených renomovaných konzervatívcov, medzi ktorými nechýbajú ani znovuzrodení kresťania, ako napríklad jeho budúci viceprezident Mike Pence. Trump sa však bude musieť osvedčiť a my uvidíme, či po jeho slovách budú nasledovať aj presvedčivé činy.

Amerika tiež bude mať po dlhej dobe úprimne proizraelského prezidenta. Ukazovateľom toho je neskrývaná radosť izraelského premiéra Netanjahua po tom, čo sa dozvedel výsledky volieb. My budeme čakať, či nový prezident už konečne premiestni ambasádu USA z Tel Avivu do Jeruzalema.

Dôsledky Trumpovho zvolenia pre svet a Európu

Veľmi sa špekuluje o tom, ako sa budú naďalej vyvíjať vzťahy medzi USA a Ruskou federáciou; očakáva sa zmiernenie napätia a potenciálna možnosť dohody na riešení situácie v Sýrii a na Ukrajine. Toto všetko sa však odohráva iba v rovine špekulácií a my si budeme musieť počkať na konkrétne kroky novej americkej administratívy.

Európa, ak si má zachovať silu, bude musieť robiť zmeny a byť jednotnejšia. Budú sa musieť posilniť armády členských štátov NATO, lebo Američania za nás už naše úlohy v takej miere ako doteraz robiť nebudú. Počas predvolebnej kampane Trump povedal, že bude požadovať, aby štáty platili za ochranu, ktorú im USA poskytuje, a to najmä bohaté štáty ako Nemecko, Južná Kórea či Japonsko. Tieto kroky však nemusia znamenať nestabilitu a zraniteľnosť Európy, skôr sa už žiadna krajina NATO nebude môcť naďalej ulievať a bude si musieť plniť svoje záväzky vyplývajúce zo Severoatlantickej zmluvy.

 

Donald Trump nie je žiaden mesiáš. Stále platí, že je to človek, v ktorého osobnosti sa prejavujú mnohé nedostatky. Nedomnievam sa ani, že by bol znovuzrodený kresťan, ako o ňom niektorí hovoria. Je to človek, ktorý môže priniesť pozitívne zmeny Amerike, človek, ktorý sa nebojí priamo pomenovať problémy, človek, ktorý si získal srdcia a hlasy mnohých Američanov. Jeho zvolenie (respektíve prehra Hillary Clintonovej) je dobrou správou pre kresťanov v USA aj pre Izrael. Jeho zvolenie je šancou. Či naozaj naplní očakávania a nádeje doňho vkladané, ukáže čas. My sa zaňho musíme modliť.

Poznámka na záver

Hoci považujem názory a program Hillary Clintonovej za zlé, spôsob, akým verejne prijala porážku a uznala víťazstvo svojho oponenta, je učebnicovým príkladom vyspelej politickej kultúry a mohol by byť vzorom nielen pre Donalda Trumpa, ale aj pre všetkých politikov našej krajiny. Toto je jednoducho Amerika.


Späť na správy