Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 28.11. 2016

Izrael v plameňoch

Palestínski teroristi vymysleli ďalšiu zbraň proti Izraelu. Výbušniny a nože vymenili za oheň. Využili suché a veterné počasie, ktoré momentálne vo Svätej zemi panuje, a na niekoľkých desiatkach lokalít po celom území Izraela začali zakladať požiare. Len v meste Haifa ľahlo popolom zo 700 domov a bytov. Muselo byť evakuovaných vyše 75 000 obyvateľov priamo ohrozených ohňom. Tento ťah je zo strany teroristov až diabolsky geniálny. Požiare ohrozujú množstvo obyvateľov a spôsobujú rozsiahle majetkové škody. Vďaka Bohu za krajiny ako Grécko, Bulharsko, Turecko, Chorvátsko, Taliansko, Rumunsko a Rusko, ktoré sa rozhodli Izraelu pomôcť a okamžite doň vyslali svoje záchranárske tímy. Aj my môžeme pomôcť svojimi prímluvnými modlitbami.

Smrť kubánskeho diktátora

Zomrel jeden z posledných doposiaľ žijúcich komunistických revolučných vodcov, kubánsky El Comandante, Fidel Castro. Milovaný aj nenávidený vodca, ktorý zamýšľal urobiť z Kuby komunistický raj na zemi a ktorého režim nazýval Kubu „Ostrovom slobody“, zanechal po sebe krajinu vedenú svojím bratom Raulom Castrom a zmietanú mnohými ekonomickými problémami. Mnohí budú spomínať jeho odkaz a prínos, no faktom zostáva, že komunistická diktatúra, ktorú na Kube zaviedol, má na svedomí desaťtisíce mŕtvych a státisíce väznených a prenasledovaných ľudí, ktorých jediným zločinom bolo iné politické zmýšľanie. Dosluhujúci prezident USA Barack Obama povedal, že Fidela bude súdiť história. My vieme, že ho bude súdiť Najvyšší sudca, Stvoriteľ.

Budúci prezident Francúzska zrejme bude priateľsky naklonený Ruskej federácii

Primárky francúzskej Republikánskej strany majú jasného víťaza. Je ním Francois Fillon, muž, ktorý je predstaviteľom umiernenej pravice a otvorene hovorí o tom, že je za zmenu kurzu francúzskej zahraničnej politiky voči Rusku. Podporuje ruské predstavy o riešení situácie v Sýrii a je tiež za zrušenie protiruských sankcií zo strany EÚ. V prezidentských voľbách navyše bude súperiť s Marine Le Penovou, predstaviteľkou krajnej pravice, ktorá sa netají otvoreným rusofilstvom. Keďže prezidentovanie Francoisa Hollanda takmer zmarilo šancu na volebný úspech ľavicového kandidáta, môžeme povedať, že budúci rok v apríli po francúzskych prezidentských voľbách budú geopolitické karty opäť trocha inak rozdané a po brexite a prezidentských voľbách v USA budú mať v Moskve ďalší dôvod na spokojný úsmev. Len aby sme sa mali dôvod usmievať aj my, ktorí žijeme v strednej a východnej Európe.

Premiér Fico bez štipky noblesy

Po tom, ako sa objavujú ďalšie a ďalšie kauzy svedčiace o tom, že s gazdovaním ministrov za stranu Smer-SD nie je všetko v súlade s princípmi slušnosti a transparentnosti, prešiel predseda vlády SR do zúrivého protiútoku voči novinárom, ktorí o týchto kauzách píšu. Najskôr ich (teda, niektorých z nich, rozumej tých voči vláde kritických) označil za „špinavé protislovenské prostitútky“ a potom v priamom prenose slovne zaútočil na redaktora Slovenského rozhlasu. Ten pánovi premiérovi, kládol otázky, ktoré mu boli zjavne nepríjemné. V civilizovanom svete sa politici v takýchto situáciách musia vynájsť a napriek svojmu rozrušeniu si zachovať noblesu. Vedia, že sú povinní odpovedať a musia byť svojim voličom vykázateľní. Autorita ich úradu nie je príležitosťou na zneužívanie moci a zastrašovanie oponentov, ale svoje postavenie vnímajú predovšetkým ako službu, službu verejnosti a krajine. Tvrdenie, že ak si niekto dovolí kritizovať vládu, tak je protislovenský, až príliš pripomína dobu pred rokom 1989. Už chýba iba to, aby ľudia s iným politickým názorom boli prenasledovaní za rozvracanie republiky. Premiér Fico nezabudol v sobotu zdôrazniť redaktorovi, ktorý mu kládol už spomenuté nepríjemné otázky, že on je premiér a dotyčný „iba redaktor Slovenského rozhlasu“, a dodal, nech sa s ním nerozpráva ako rovný s rovným. Náš pán premiér sa zjavne nachádza v úzkych a zo všetkých strán zvieraný škandálmi začína okolo seba nemilosrdne kopať. O povahe jeho osobnosti, ktorá sa nám takto odhalila, si môžeme myslieť čokoľvek, ale musíme sa zaňho modliť. Ak to nebudeme robiť, môže to byť pre našu krajinu nebezpečné.


Späť na správy