Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 12.12. 2016

Skončil sa ďalší týždeň a my sa opäť stretávame pri krátkom zamyslení nad výberom dvoch nedávnych udalostí. Dnes to bude jedna domáca a jedna zahraničná udalosť, ktoré hovoria o duchu doby, v ktorej žijeme, o trendoch, ktorým je potrebné sa postaviť.

Čo s nelichotivými výsledkami testovania znalostí slovenských žiakov?

Slovensko sa na medzinárodnom poli môže tešiť ojedinelým športovým úspechom, ktoré bezpochyby dvíhajú našu národnú hrdosť, no teraz sme sa dozvedeli pomerne znepokojivú správu. Týka sa vzdelávacích výsledkov slovenských škôl.

Každé 3 roky prebieha vo viac ako 60 krajinách sveta jeden z najväčších a najdôležitejších medzinárodných výskumov v oblasti merania výsledkov vzdelávania PISA. Po celom svete sa testuje viac ako 1,5 milióna žiakov vo veku 15 rokov. Toto testovanie sleduje 3 oblasti: matematickú, čitateľskú a prírodovednú gramotnosť. Podstatou smutného poznania posledných zverejnených výsledkov PISA je, že vo všetkých troch oblastiach sme si výrazne pohoršili a naše výsledky sú hlboko pod priemerom krajín OECD.

Nikomu, komu záleží na tejto krajine, nemôže byť táto správa ľahostajná. Je to oveľa horšia správa ako to, že nás nejaká iná krajina porazí, napríklad, v hokeji alebo vo vodnom póle. Zlé výsledky testovania, samozrejme, majú svoje príčiny. Niektoré, ako napríklad, nehanebne podfinancované slovenské školstvo a z neho vyplývajúcu nízku vážnosť a sociálny status učiteľov, ktoré od práce v školstve odrádzajú nadpriemerne talentovaných a schopných ľudí, vieme pomenovať na prvý pohľad. Domnievam sa však, že existujú tiež isté duchovno-morálne príčiny tejto situácie. Podobne, ako sa nám v spoločnosti rúcajú a sú systematicky demontované konzervatívne hodnoty a židovsko-kresťanské morálne normy, synonymom úspechu už nie je dobre odvedená práca, služba spoločnosti či nejakému vyššiemu ideálu, ale iba lacný úspech, bezpracný zisk. Mladí ľudia snívajú o živote hviezd z oblasti športu či šoubiznisu, nadávajú na oligarchov a pritom im v kútiku duše závidia. Predmetom ich snov nie je to, že sa raz stanú úspešnými vedcami, lekármi, vynálezcami, že urobia niečo pre svoju vlasť. Mimochodom, aj v komunizme (ktorý inak z duše odmietam) bola výchova orientovaná na to, aby sa jedinec raz stal prospešným a užitočným členom spoločnosti. Je to niečo celkom iné než individualizmus a morálny liberalizmus, ktoré charakterizujú ducha súčasnej doby. Príčiny teda treba hľadať aj vo výchove, presnejšie, v bezhodnotovej výchove. Keďže sa vo veľkej miere podarilo vytlačiť kresťanský svetonázor zo školstva, mladá generácia už nie je vychovávaná s vedomím, že naše životy raz budú posúdené tým najvyšším Sudcom, a preto musia byť zmysluplné.

Deti, ktoré sú odmalička vedené k tomu, že majú ciele, majú tiež väčšiu motiváciu sa učiť. Rodičia, ktorí žijú hodnotové životy, nenechajú svoje deti „iba tak“ chodiť do školy, ale zaujímajú sa o ich prospech, motivujú ich a pomáhajú im. Na to, aby sa situácia zmenila, nestačí ani toľko potrebná reforma školského systému. Treba reformu ľudských sŕdc, reformu duší. Treba prebudenie, a práve tu je miesto pre cirkev. Našou úlohou je modliť sa a kázať evanjelium. Stále existuje nádej, že sa naša spoločnosť duchovne pozdvihne a potom budú aj výsledky vzdelávania lepšie.

Šokujúce rozhodnutie francúzskeho najvyššieho súdu

Táto udalosť je trocha staršieho dáta a v našich médiách sa neobjavila. Je však natoľko poburujúca, že sa na ňu nedá nereagovať. Francúzsky najvyšší súd v novembri rozhodol o tom, že je „nežiaduce“, aby boli v televízii zobrazované zábery šťastných a usmiatych detí s Downovým syndrómom, a to s odôvodnením, že takéto obrázky by mohli vyvolávať pocity viny v tehotných ženách, ktorých nenarodeným deťom bolo diagnostikované toto postihnutie a ktoré chcú ísť na interrupciu.

Celú kauzu vyvolalo video, v ktorom sa adolescenti s Downovým syndrómom prihovárajú budúcim matkám podobne postihnutých detí a vysvetľujú im, že vedia robiť všetky veci ako ostatné deti, vedia čítať, chodia do školy, opravujú si bicykel a dokonca si aj sami platia nájom. Sú šťastní, že sa mohli narodiť a otvorene o tom hovoria.

Toto video bolo pre zástancov potratov neprijateľné. Výsledkom je rozhodnutie, ktoré podľa právnikov hovorí o tom, že „sloboda prejavu jednotlivca s Downovým syndrómom sa musí skloniť pred právom ženy na interrupciu“.

Na to sa dá odpovedať iba v štýle výrokov starozmluvných prorokov. Beda ľudu, ktorý je ochotný vraždiť len pre svoje pohodlie, ktorý právo na život podriadi právu zvoliť si ľahšiu cestu. Beda ľudu, ktorý chce vziať hlas slabým a nedovoliť im brániť sa. Beda ľudu, ktorý chce umlčať svoje svedomie.


Späť na správy