Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

V Trnave spomínali na Wetzlera a Vrbu

V Trnave spomínali na Wetzlera a Vrbu

V Trnave premietli dokument: 32 utajovaných strán – Správa z pekla o úteku väzňov Wetzlera a Vrbu – z Osvienčimu. Ich správa bola prvou, ktorá popísala medzinárodnému spoločenstvu zverstvá páchané na ľuďoch a nepriamo zachránila 200.000 životov.

Alfréd Wetzler a Walter Rosenberg (Rudolf Vrba) sa 7. apríla 1944 podvečer skryli do priestoru v naskladanom dreve vo vonkajšom strážnom okruhu tábora Auschwitz-Birkenau. V noci po troch dňoch, keď po nich prestali v blízkosti tábora pátrať príslušníci SS, vyliezli z úkrytu a dali sa na útek smerom na Slovensko. Po viac ako 10 dňoch chôdze prekonali takmer 100 km, až prekročili štátnu hranicu.

Trvalo ešte niekoľko dní, kým sa dostali do Žiliny, kde v dňoch 25. - 28. apríla pred tzv. Židovskou pracovnou radou vypovedali o tom, čo sa deje v tábore smrti, z ktorého ušli. Tu získali falošné doklady. Obaja boli vypočúvaní oddelene z dôvodu zistenia pravdivosti dovtedy neuveriteľných a neoverených správ. Následne bola podľa ich výpovede napísaná 32-stranová Správa Wetzlera a Vrbu, známa i ako Správa o Osvienčime a Brezinke alebo Osvienčimská správa.

Jej text bol okamžite preložený do ďalších jazykov a distribuovaný kompetentným úradom na Západe tak, aby sa zabránilo ďalším deportáciám a plánovanej smrti desaťtisícov ľudí v plynových komorách.

Celý článok si môžete prečítať na delet.sk

Zdroj: delet.sk, 23.11.2016 (J.D.)


Späť na správy