Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Vzácny nález farmy

Vzácny nález farmy

Počas záchranných vykopávok v blízkosti Roš ha-Ajin bola objavená dobre zachovaná rozsiahla farma pozostávajúca z 23 miestností. Archeológ Amit Shadman, riaditeľ vykopávok vedených Izraelským pamiatkovým úradom, povedal, že farma je rozľahlá, rozprestiera sa na ploche 30 x 40 metrov a bola vybudovaná v 8. storočí pred n. l.

Podľa Shadmana v tej dobe pomerne veľké farmy slúžili na ubytovanie rodín, ktoré spoločne obrábali pôdu a starali sa o chod farmy. Tá bola využívaná aj v perzskom období, kedy sa Židia vracali z babylonského zajatia a začali budovať Druhý chrám, teda v 6. storočí pred n. l. Farma fungovala ešte i v helenistickom období, ktoré v Izraeli začalo po tom, čo Alexander Veľký porazil perzskú armádu roku 333 pred n. l. Grécka prítomnosť po dobe Alexandra Veľkého bola židovským obyvateľstvom vítaná, ale neskôr dochádzalo k represiám.

Tie viedli k udalostiam, ktoré si Židia pripomínajú pri oslavách sviatku Chanuka. Počas povstania boli Gréci nakoniec židovskými bojovníkmi porazení. Vplyv Grékov je zrejmý tiež na farme, kde boli na podlahe nájdené vzácne strieborné mince nesúce meno Alexandra. Na minci je vyobrazený grécky boh Zeus a mytologický hrdina Herakles.

Izraelský pamiatkový úrad a ministerstvo stavebníctva rozhodli, že nález bude zakonzervovaný „in situ“ (t. j. v mieste nálezu) vzhľadom na to, že je nezvyčajne dobre zachovaný.

Zdroj: eretz.cz, 15.12.2014 (upravené)

Foto: Letecký snímok farmy (Skyview Company, Israel Antiquities Authority)




Späť na správy