Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Za termín "Chrámová hora" vypovedaný z Chrámovej hory

Za termín

Jeden z popredných izraelských archeológov Gabriel Barkai bol v nedeľu 1. januára počas prednášky americkým študentom, ktorá sa odohrávala na Chrámovej hore, islamskou hliadkou z miesta vyhostený, pretože niekoľkokrát počas svojho výkladu použil termín „Chrámová hora“.

Hliadka jordánskeho Waqfu, islamskej samosprávnej organizácie, ktorá spravuje na Chrámovej hore mešitu Al-aksá, odovzdala archeológa izraelskej polícii, a tá, hoci zistila, že neexistuje žiadny právny dôvod, aby bol Barkayovi vstup na Chrámovú horu zakázaný, profesorovi odporučila, aby sa po zvyšok návštevy miesta vysloveniu inkriminovaného termínu vyhol.

Americká skupina, pozostávajúca zo študentov kalifornskej univerzity rôznych vyznaní, navštívila Chrámovú horu ako súčasť svojej poznávacej cesty po Izraeli a palestínskych územiach. Termín Chrámová hora sa bežne používa Židmi a kresťanmi pre platformu, ktorú vybudoval judský kráľ Herodes v prvom storočí pred n.l. pre znovupostavenie druhého jeruzalemského chrámu.

Názvoslovie svätého miesta sa stalo predmetom napätia najmä v posledných mesiacoch, kedy organizácia UNESCO prijala niekoľko rezolúcií, v ktorých je názov miesta označený iba moslimskými a arabskými názvami: Haram al-Šaríf (Vznešená svätyňa) a mešita Al-aksá.

Zdroj: ztis.cz, 4.1.2017 (-jg-), krátené


Späť na správy