Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Zákaz nosenia jarmuliek ako súčasť boja s islamom

Zákaz nosenia jarmuliek ako súčasť boja s islamom

Francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová vo vysielaní izraelského spravodajského televízneho kanálu Channel 2 vyhlásila, že francúzski Židia by sa mali vzdať nosenia jarmulky (náboženskej pokrývky hlavy), ako súčasť boja s radikálnym islamom v krajine. Zároveň vyjadrila, že jej podpora pre zákaz jarmuliek je súčasťou rozsiahlejšej snahy o zákaz náboženských symbolov vo verejnom priestore.

"Popravde, situácia Židov vo Francúzsku je taká, že tí, ktorí chodia s kipou, sú dnes už v menšine, pretože majú strach," povedala. "Ale predovšetkým si myslím, že boj proti radikálnemu islamu by mal byť spoločným úsilím všetkých, a všetci by mali povedať, že mu niečo obetujú," dodala a smerom k francúzskym Židom oznámila: "Možno by zo začiatku nosili len čiapky, ale aj to by bol už krok k snahe potlačiť radikálny islam vo Francúzsku."

Le Penová je jedným z popredných kandidátov francúzskych prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia v máji. Je lídrom strany Národný front, ktorú pred ňou viedol jej otec, Jean-Marie Le Pen, ktorý sa preslávil bagatelizovaním holokaustu. Marine Le Penová sa snažila odviesť stranu od otcových kontroverzií, avšak francúzski židovskí predáci ju považujú za antisemitskú.

Pri nedávnych smrteľných teroristických útokoch vo Francúzsku, ktoré boli špecificky namierené proti Židom, strana Národný front vyslovila podporu miestnej židovskej komunite aj Izraelu. Minulý mesiac sa generálny tajomník strany Nicolas Bay stretol v Izraeli s mládežníckym krídlom vládnucej strany Likud.

Marine Le Penová na izraelskom Channel 2 tiež vyhlásila, že "patriotizmus nikdy nie je rasizmus" a podporila dočasný zákaz prezidenta USA Donalda Trumpa cestujúcich z niektorých krajín s prevažne moslimskou populáciou. Odmietla obvinenia, že je Trumpov zákaz protimoslimský, pretože "desiatky moslimských krajín na zozname nie sú ... a na druhej strane, skutočnosť, že pätnásť krajín zakazuje vstup držiteľom izraelských pasov nikoho netrápi."

Zdroj: ztis.cz, 6.2.2017 (-jg-)

 


Späť na správy