Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Židovská komunita a Izrael vyjadrujú podporu Británii

Židovská komunita a Izrael vyjadrujú podporu Británii

"Izrael vyjadruje svoj hlboký šok nad teroristickým útokom v Londýne, rovnako ako solidaritu s obeťami, ľuďmi a vládou Veľkej Británie. Teror je teror, nech sa prihodí kdekoľvek, a budeme s ním neustále bojovať," stálo vo vyhlásení, ktoré bezprostredne vydala zástupkyňa ministra zahraničia Cipi Hotovelyová.

Izraelský vyslanec pri OSN Danny Danon vyjadril podporu svojmu britskému náprotivku Matthewovi Rycroftovi: "Izrael stojí s Britániou a jej ľuďmi a s terorizmom budeme spoločne bojovať. Posielame kondolencie a želania skorého uzdravenia zraneným." Na telavivskej radnici na Rabinovom námestí sa ako symbol solidarity rozžiarila vlajka Spojeného kráľovstva. Rovnako prezident Svetového židovského kongresu Ronald S. Lauder nazval londýnske útoky "cynickým a kalkulovaným zásahom proti demokracii a slobode, ktorý však neuspeje".

"Zdá sa takmer nemožné, že by to bola len náhoda, že sa tieto útoky stali na prvé výročie dvoch iných útokov v Bruseli, pri ktorých zomrelo toľko ľudí," deklaroval Lauder. "Teroristi v Európe a po celom svete sa snažia ohroziť našu demokraciu a slobody. Takéto akty sú barbarskými činmi a zločinmi proti ľudskosti. Znovu musíme stáť všetci pri sebe a bojovať proti terorizmu vo všetkých jeho formách. Nič nemôže ospravedlniť útoky vozidlami, nožom, výbušninami alebo strieľanie do nevinných ľudí v našich mestách, absolútne nič," dodal Lauder.

Nožom ozbrojený muž zaútočil v stredu 22. marca neďaleko britského parlamentu v centre Londýna. Najprv zrazil autom chodcov na Westminster Bridge a potom dobodal pri vchode do parlamentu policajta. Celkovo prišlo o život päť ľudí a ďalších 40 bolo zranených, pričom zranenia niektorých sú veľmi vážne.

Zdroj: ztis.cz, 23.3.2017 (-jg-)

Foto: Britská vlajka sa rozžiarila na telavivskej radnici na znak solidarity.


Späť na správy