Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

BLACK and WHITE

„BLACK and WHITE alebo objavme svet protikladov“ – ozaj nevšedná téma! Nevedeli ste si predstaviť, čo sa za týmto názvom tohtoročného TEENAGE CAMP-u môže skrývať? Pozrime sa spolu na to!

logos-07-08-2016-tabor-black-1-1.jpg

V nedeľu vedúci privítali teenegerov v čierno-bielom oblečení a v rovnakých farbách bežalo i dynamické video na pozadí – plné rozihraných kruhov, kociek a iných tvarov – a tak sme sa v pondelok pri hrách naplno ponorili do sveta guľôčok, loptičiek či nadrozmerných gulí. V rámci „retro“ vsuvky si chlapci zahrali guľôčky na jamku, dievčatá zase zaskákali na gumách ako ich mamky za mladých čias, nadšenie neskôr vyvolali obrovské zorbingové gule, v ktorých sa deti kotúľali až do neskorého večera. A to nebolo v prvý deň všetko! Hosťom tábora bol fotograf, s ktorým sme si naše čiernobiele fotky mohli spolu vyvolať v naozajstnej tmavej komore a vidieť, ako sa na papieri z ničoho objaví vo vývojke skutočný obrázok! Okrem toho kúpanie v blízkom wellness hoteli, pre nekúpajúcu sa polovicu detí workshopy, kde si mohli vybrať – vyrobiť si vlastný motivačný čb textík v rámčeku? Vymyslieť svoj obrázok a vyrobiť ho pomocou špendlíkov a šnúrok? Vytvoriť šperk z úpletu podľa vlastnej fantázie? Nie je problém, všetko je nachystané.

Po nedeľnom zhromaždení na tému Smútok a radosť v podaní najmladších vedúcich v pondelok nasledoval večer s názvom Hore a dolu alebo o víťazstvách a pádoch s Marekom Štrbákom a ako inak – s gitarou a jeho osobným svedectvom. A ešte nekončíme. Pre záujemcov je po zotmení vonku pripravené letné kino s čb groteskami!

Utorok – ako to na správnom tábore býva – dobrá túra. Vyviezli sme sa na Srdiečko a vyšliapali na Štefánikovu chatu. Ak si myslíte, že potom prišla únava – omyl! Máme dosť energie na kúpanie v bazéne pred chatou, futbal či volejbal. A na bublifukovú show – skúsili ste si urobiť megabublinu alebo dokonca byť v bubline? Je to super. Večer sme spustili nočné hliadky – hneď po prednáške s Palim Trokšiarom o zaujímavostiach na nočnej oblohe (i takto spoznávame svetlo a tmu v rámci našich protikladov), na hliadkach mali deti k dispozícii teleskop a za úlohu mali ochrániť horiacu sviečku pred útokmi vedúcich a animátorov – pri ich fantázii a nasadení to nebolo ľahké.

A tretí deň – ale asi nepôjdeme po dňoch, to by sa nám tu všetko ani nezmestilo. Spomeňme večerné zhromaždenie na tému Svetlo a tma – o tom, ako žiť vo svetle a ako byť sám sebou, ďalšie workshopy, kde si mohli vyrobiť i 3D objekty z papiera (čo by sa vám páčilo najviac – mrakodrapy, Eiffelova veža či tajomné schody?), zastrieľať z rôznych zbraní (ako inak – na čb terče…), popoludní ďalšie hry – zamerané na šikovnosť, silu (i zápasenie v štýle sumo s nasadeným vedúcim), vedomosti či trpezlivosť – deti si vyskúšali svoje obdarovania a na záverečnú hru si podľa svojich schopností zostavovali optimálne tímy. Na svoje si v ďalších dňoch prišli i milovníci hudby – osobne sa záujemcom o hru na gitare, klávesoch či bicích venovali naši chváliči, mohli sa zúčastniť „bongovačky“ alebo skúsiť, čo je to „jam session“, na ďalších workshopoch si mohli zatancovať, zahrať frisbee, alebo na gastroworkshope vyrobiť svoju pochúťku z tmavej a bielej čokolády či upiecť mug-cake v mikrovlnke pre seba a svojho kamaráta. Po zhromaždeniach frčali zábavné súťaže s rôznymi disciplínami, nesklamalo ani výborne pripravené Milujem Slovensko.

Pustili sme sa aj do vážnejších tém – napríklad v interaktívnej prednáške s Danielom Šobrom Zdanlivé protirečenia v Biblii, alebo vo večernej debate Pod lampou na tému Sú ľudia čierni a bieli?, kde bola hosťom americká speváčka Jody Winchester a Sisa Tomková – bývalá riaditeľka komunitného centra a pracovníčka s Rómami. Vážne sme sa zamysleli aj na záverečnom zhromaždení a názvom Buď–alebo – život je plný rozhodnutí, kde sme okrem požehnaných a silných chvál mohli zažiť aj skutočné rozhodnutia teenegerov pre život s Bohom a vedenie Svätým Duchom. Jedným z vrcholov tábora bola prezentácia reklamných kampaní v piatok dopoludnia – oddiely dostali za úlohu vytvoriť počas tábora kampaň v čierno-bielom dizajne pre tím, ktorý prichádza do cudzieho mesta a má zaujať a pozvať obyvateľov na evanjelizáciu. Prezentácii dodala „cveng“ odborná porota na čele s vedúcim HARVEST tímu Michalom Belkom – porota s plnou vážnosťou zvlášť vyhodnotila každú kampaň, určila víťazov a niektorým sľúbila možnosť spolupráce pri skutočných evanjelizáciách. A práve o to išlo – aby si teenageri reálne vyskúšali svoje talenty a vytvorili niečo skutočné – podarilo sa.

Tak ako to všetko zhrnúť? Čas v oddieloch na stíšeniach s našimi vedúcimi a večerné zhromaždenia nám dali inšpiráciu ku skutočnému vzťahu s Bohom, animátori pripravili skvelú a neutíchajúcu zábavu, organizátori zabezpečili takmer dokonalé fungovanie toho všetkého pre stovku detí a dospelých. Myslím, že BLACK and WHITE je FUN a spolu nám bolo FAJN – ako sa spievalo v našej táborovej hymne…

Fotografie z tábora si môžete pozrieť v našej fotogalérii.



Súvisiace články

1. a 2. list Tesaloničanom|Logos 8 / 2018 | Martin Vincurský|Vyučovanie
Zlaté teľa: bohovia, či Boh?|Logos 11 / 2017 | Martin Vincurský|Vyučovanie
Lekári a univerzitní profesori spojili sily, aby potvrdili moc zázrakov|Logos 10 / 2012 | Jennifer LeClaire|Veda a viera
Božie sýpky sa napĺňajú aj v Poľsku|Logos 7 / 2014 | Jaroslav Prašil |Zo sveta
Ako sa ľudia postili v stredoveku?|Logos 3 / 2017 | Martin Vincurský|Z histórie