Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Denis Lacho v Banskej Bystrici

logos-01-2016-vianocny-koncert-1.jpg

Vždy mal v srdci hlavne dve veci – spev a futbal. Od šiestich rokov sa ako brankár naháňal za loptou, a to tak dobre, že sa dostal pred bránu profesionálneho futbalu, ale zároveň aj pred bránu súťaže Superstar. Vybral si spev a v prvej československej Superstar skončil ako úspešný finalista. Dnes má Denis vlastnú koncertnú kapelu s profesionálnymi hudobníkmi.

18. decembra 2015 sa uskutočnil evanjelizačný koncert s Denisom Lachom v Kresťanskom spoločenstve Milosť v Banskej Bystrici. Predkoncertná atmosféra bola v plnom prúde. Pri príchode do budovy zneli príjemné tóny kapely, ktorá sa pripravovala na svoj koncertný výkon. Mohli sme vidieť na perách ľudí úsmev, ktorý ukazoval, ako sa tešia na vystúpenie, a počas koncertu sála síce nebola úplne zaplnená, ale aj cez to všetko sme mali výborný čas. Hlavný moderátor Radoslav Hruška uvádzal celú akciu a konečne sme sa dočkali definitívneho nástupu kapely Denis Lacho and Band. Každá pieseň mala svoj štýl aj svoj charakter alebo svoj príbeh. Denisove piesne boli v angličtine a prezradil nám tiež, že medzi jeho obľúbené hudobné štýly patrí aj jazz a fanky. Samozrejme, nechýbali ani vianočné hity ako pieseň Haleluja alebo koleda Tichá noc v slovenčine, ktorú sme si všetci na záver spoločne zaspievali. Koncert týmto ale nekončil, pretože svojím hudobným číslom prispeli ešte dve talentované a skvelé speváčky Saška Tomíková a Danka Trokšiarová aj s klavírnym sprievodom Petra Dekréta z Banskej Bystrice. Na záver sa nám prihovoril evanjelista Michal Belko, ktorý všetkým pripomenul, o čom a hlavne o Kom sú Vianoce. Ježiš už dospel, nie je večne nedorastené bábätko, ani nenosí deťom darčeky, ale je to muž, ktorý zomrel za nás, aby sme my mohli žiť a vstal z mŕtvych na znak víťazstva nad diablom a smrťou. Len na nás je, ako sa rozhodneme, či budeme blúdiť vo svete plnom chaosu, alebo povieme Bohu svoje áno. Dievčatá večer zakončili piesňou Chcem viac Ťa ľúbiť, ktorú si môžete vypočuť na www.milost.tv.

logos-01-2016-vianocny-koncert-2.jpg

S Denisom Lachom sa nám podarilo urobiť rozhovor, prajem príjemné čítanie.

Čo pre teba znamenajú Vianoce?

Vianoce pre mňa znamenajú z ľudského hľadiska zhon a chaos. Ja sa stále teším na Vianoce, pretože ako kresťan si uvedomujem, že to nie je len nejaký sviatok alebo nejaký deň v kalendári, ale že je to pripomenutie si jednej obrovskej udalosti, ktorá nás všetkých zachránila, dala nám možnosť žiť večne a nazývať sa deťmi Kráľa kráľov. Aj keby Vianoce boli 18. decembra alebo v hociktorý iný deň, je dôležité pripomínať si to počas celého roka. Ale je super, že existujú Vianoce, lebo celý svet môže počuť o tom, čo sa stalo, aj keď niekedy prostredníctvom skomercionalizovaných stránok. Verím, že sa to môže vždy niekoho dotknúť.

Kresťan v Superstar a v showbiznise, je to vôbec možne? Aký je to pocit?

Možné to je. Každý človek má nejakú prácu a pre mňa je to spev a hudba. Určite je to náročné v tom zmysle, že si stále „vo svetle reflektorov“ a každý sa na teba pozerá a špeciálne si všíma každú jednu chybu a každú jednu vec, ktorú urobíš. Som človek, ktorý robí chyby. Som síce kresťan, ale som aj človek a vždy nejaké chyby budú, a povedal by som to čisto ľudsky, je to moja práca. Milujem hudbu, milujem umenie. Milujem, keď svoj talent môžem využiť pre Boha, keď sa môžem s ľuďmi rozprávať o Bohu. Je to jedna z mojich budúcich vízií. Uvidím, ako sa to bude vyvíjať ďalej, ale určite viem, že mnohí ľudia potrebujú počuť pravdu.

Ako vyzerala tvoja umelecká cesta po úspechu v Superstar?

Vyzerala veľmi kostrbato. Pády, vzostupy, púšte, všetko možné bolo. Vymenil som mnoho manažérov, sklamal som sa v mnohých ľuďoch, veľa ľudí sa mi otočilo chrbtom a veľakrát som sa ani ja nezachoval až tak dobre, ale učím sa a je to pre mňa veľká škola. Superstar bola jedna obrovská škola, ktorá ma naučila, ako sa v živote hýbať. Hudba je podnikanie. Chodíme na rôzne kurzy podnikania a aj u nás v zbore sa robia podobné kurzy. Rád sa na túto tému rozprávam, lebo to je ešte stále otvorená a  nepreskúmaná oblasť aj na Slovensku. Možno v Amerike u kresťanov to je viac podchytené, ale myslím si, že toto je oblasť, ktorú treba podchytiť aj u nás. K známym ľuďom sa málokedy dostane niečo o Bohu a pritom sú po Božej blízkosti hladní. Čiže cesta bola pestrá a poviem iba toľko: učím sa.

Aké máš plány do nového roka a do budúcnosti. Máš určite nejaké plány, ciele?

Najbližšie ciele na najbližšie tri mesiace, ktoré máme, je nahratie troch nových singlov aj s klipom, mix mastering a všetko okolo toho, plus promo marketing okolo televízie. Čiže to sú tri moje najbližšie ciele na prvé tri mesiace v roku 2016. Uvidíme, či sa to stihne do tej časovej línie, ale chcel by som ďalší rok ísť trochu viac komerčnejším štýlom. Posunúť sa trošku vyššie, vydať možno nejaké single a na konci roka, ak pôjde všetko podľa plánov, budeme rozmýšľať nad albumom. A v osobnom živote by som sa chcel ísť pozrieť do Vihorlatských vrchov. Láka ma východ Slovenska a nepreskúmaná divočina lesov, ktorá tam je.

Čo ty a Boh?

Povedal by som asi na začiatok, že som vyrastal v Apoštolskej cirkvi a odmalička som počúval o Bohu a vedel som, kto je Boh, čo pre mňa urobil. Poznal som biblické príbehy naspamäť, vedel som recitovať Bibliu. Boha som spoznal ako reálnu osobu, keď som mal asi 14 rokov na našom dorasteneckom tábore. Vtedy sa ma Svätý Duch prvýkrát dotkol – mal som čas na Boha, rozhovory s Ním a vtedy som si uvedomoval, aké to je všetko reálne. Často si predstavujeme Boha ako niečo vzdialené, alebo niečo, o čom si myslíme, že uzavrieme do nejakej škatuľky a budeme to používať, kedy my chceme, ale Boh je reálna osoba a veľmi túži byť s nami. Učím sa Ho počúvať, lebo Jeho hlas je naozaj nežný a veľmi krehký, preto Ho musíme pozorne vnímať, aby sme si častokrát nevyložili niečo po svojom, aby sme niečo neprepočuli. Čiže môj vzťah s Bohom je taký, že sa stále učím, ako na 100% využiť to, čo mi dáva a snažím sa to budovať. Je to náročné, pretože On je Boh a my sme len ľudia, ale je to krásne a ja to odporúčam každému.

Na záver sa chcem opýtať, či je niečo, čo by si chcel čitateľom časopisu Logos odkázať, povedať?

Vidím časopis Logos akurát pred sebou, prelistoval som si ho, vyzerá naozaj krásne a kvalitne, a to je skvelé, pretože si myslím, že kresťania by mali ponúkať kvalitu. Nehovorím, že by mali byť perfekcio­nistickí, pretože perfekcionizmus prináša nervozitu, ale mali by byť excelentní, pretože Boh nám dal rôzne talenty. Niektorým ľudom dal talenty robiť rozhovory, robiť časopisy ako aj vy a je skvelé, že Logos vyzerá naozaj výborne. Nestratí sa medzi inými časopismi, ktoré vychádzajú, ľudia si ho môžu normálne kúpiť. Mladý človek sa na to pozrie a povie si ,,wow“, konečne normálny časopis, ktorý vyzerá fakt dobre, a keď si ho prelistuje, môže mu veľa priniesť. Všetkým, ktorí pracujete v časopise Logos, prajem, aby sa darilo, aby sa časopis posúval a predával a aby úspešne šíril evanjelium aj naďalej.

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a prajeme aj my v novom roku 2016 veľa vydaných singlov a úspechov nielen v kariére, ale aj v osobnom živote.

Foto: Martina Škrabáková



Súvisiace články

Evanjelizácia v Banskej Bystrici|Logos 8 / 2009 | Alena Filipková |Zo života cirkvi
Dušan Lacho v Banskej Bystrici|Logos 2 / 2011 | Alena Filipková |Zo života cirkvi
Kresťanská konferencia v Banskej Bystrici|Logos 10 / 2014 | Magdalėna Mináriková|Zo života cirkvi
Biblický seminár v Banskej Bystrici|Logos 1 / 2015 | Daniel Šobr |Zo života cirkvi
Biblický seminár v Banskej Bystrici|Logos 1 / 2012 | Daniel Šobr |Reportáž