Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Dni chaosu

Kde sa nachádzame v biblickom proroctve

V tomto článku by som chcel pokračovať v komentári svetových udalostí z pohľadu kresťanského svetonázoru. Prejdeme si uplynulý rok 2015 a pozrieme sa na blízku budúcnosť.

Uniformitarizmus

Ľudia žijú s myšlienkou, že svet ide prirodzene časom bez rozrušení a náhlych zmien. Biblia je však iného názoru, a to, že v tomto svete prebehli také krízy, ktoré nečakane zasiahli do ľudských dejín.

Bežný človek uvažuje takto: „Ako som žil včera, tak budem žiť aj zajtra.“ V kontraste s tým nám Biblia hovorí o náhlych udalostiach v minulosti, ako na­príklad globálna potopa alebo východ Izraela z Egypta so zvláštnymi divmi. Rovnako Biblia rozmýšľa aj o budúcnosti: vytrhnutie cirkvi či sedemročné súženie nebudú vo svete očakávané.

Dni chaosu

Deje sa toho veľa

Mocnosti sa pohybujú a dochádza k výmene svetových hráčov. Veľký medveď sa prebudil a upútal na seba pozornosť. Amerika, ktorá päť či šesť dekád hájila svoje záujmy a záujmy Izraela na Blízkom východe, stráca vo svete kredit kvôli zlyhaniu v Líbyi, Iraku a Sýrii. Objavuje sa na scéne Rusko, od ktorého mnohí očakávajú riešenie blízkovýchodnej krízy v Iraku a Sýrii. Ľudia nakláňajú svoje sympatie voči Rusku a dúfajú, že práve ono prinesie do tohto problému riešenie. Božie slovo však hovorí, že práve prítomnosť Ruska v blízkosti Izraela môže byť predzvesťou veľkého konfliktu, ktorý židia nazývajú Góg-magóg. Ježiš hovorí o „škrípaní“ medzi národmi v posledných časoch takto: „Lebo povstane národ proti národu a kráľovstvo proti kráľovstvu...“ (Mt 24,7a)

Dejú sa zložité veci a dejú sa rýchlo

Keď čítame správy, čítame rôzne názory na dianie vo svete. Tieto názory sú častokrát protichodné, akoby nikto presne nerozumel tomu, čo sa deje. Vieme len to, že sa dejú ťažké veci, ktoré sa nezlepšujú a na ktoré nikto nevie dať riešenie.

Globalizmus

Globalizácia je medzinárodná integrácia ekonomiky, priemyslu, politiky a kultúry za pomoci celosvetovej siete obchodu, komunikácie, emigrácie a transportu.

Nová udržateľná agenda, téma celosvetovej konferencie, ktorej sa zúčastnili rôzni predstavitelia globalizmu vrátane súčasného pápeža (ktorý je ešte populárnejší medzi neveriacimi ako samotnými katolíkmi) hovorí o mieri, bezpečnosti a prosperite. Biblia podobné konferencie komentuje nasledovne: „Lebo keď budú hovoriť: Pokoj a bezpečnosť (prosperita), vtedy náhle príde na nich zahynutie ako bolesť na tehotnú ženu, a neujdú.“ (1Tes 5,3)

Terorizmus

Diverzita (rôznorodosť v kultúre) a jej proximita (spájanie) je predpoklad pre násilie. Túto myšlienku činí platnou história. Po útokoch v Paríži sa v novinách The Telegraph objavili články s názvom „Parížske útoky vložili dýku do srdca liberálnej Európy“ alebo „Parížske útoky: Francúzsko volá po efektívnom uzatvorení otvorených schengenských hraníc.“ Pápež po týchto udalostiach dokonca povedal, že ľudia sa majú pripraviť na koniec sveta (že by vedel o niečom, čo my nie?).

Vyšiel nový teroristický index od Univerzity v Marylande, ktorý hovorí: „Terorizmus pokračuje v náraste s vyše 32 000 ľuďmi zabitými teroristickými útokmi v roku 2014, čo je doteraz najvyššie zaznamenané číslo. Napriek vysokej koncentrácii v piatich krajinách, terorizmus sa rozširuje vo viacerých krajinách, ktoré zaznamenávajú útoky a úmrtia.“

Správa hovorí o týchto kľúčových bodoch:

  • Smrť v dôsledku terorizmu za posledný rok vzrástla o 80%. Bolo zabitých 32 658 ľudí v porovnaní s 18 111 v roku 2013.
  • Skupiny Boko Haram a ISIL boli spoluzodpovedné za 51% globálnych fatalít.
  • Od roku 2 000 bolo viac ako 61 000 teroristických útokov, ktoré zabili viac ako 140 000 ľudí.
  • V roku 2015 narástlo znepokojenie z vnútroštátneho extrémizmu na doteraz najvyššie hodnoty.
  • Útoky na Západe boli od roku 2006 motivované politickým extrémizmom, islamským fundamentalizmom, antisemitizmom a rasovou neznášanlivosťou.

logos-02-2016-mapa.jpg

 

logos-02-2016-graf.jpg

Utečenecká kríza

Vyššie spomenutá správa o terorizme odkrýva fakt, že ľudia sa začínajú čoraz viac obávať vnútroštátneho extrémizmu. Liberálna a humanistická kultúra vystríha pred násilným polarizovaním spoločnosti, t. j. tlačí na to, aby ľudia nepoukazovali na skupiny, ktoré sú dobré a ktoré sú zlé, aby sa neposilňovala nenávisť. Niektoré kruhy ale varujú pred tým, že takto sa sloboda a demokracia transformuje na policajný štát.

Otázka, ktorou sa zaoberali určite viacerí, je nasledovná: kto to vlastne do Európy prichádza? Väčšina médií tvrdí, že sú to ľudia, ktorí utekajú pred vojnou zo Sýrie a Iraku, t. j. ohrozené skupiny.

Vezmime si túto štatistiku: Z 2184 sýrskych utečencov, ktorým bolo udelené povolenie na vstup do Spojených štátov, iba 53 ľudí (2,4%) boli kresťania a 96% boli moslimovia. Pritom iná štatistika hovorí, že tesne pred utečeneckou krízou žilo v Sýrii až 1,2 milióna kresťanov, no dnes ich tam je menej ako 30 000. Pred prienikom ISIL do Sýrie, t. j. pred 3,5 rokmi, bolo v Sýrii až 3 milióny kresťanov. Kde sú všetci kresťania zo Sýrie? Či nie toto bola tá ohrozená skupina? Dá sa vôbec predstaviť taká obrovská čistka? Médiá však o nedávnom pokračovaní tzv. Asýrskej genocídy mlčia.

Merkelovej novoročný príhovor k nemeckým občanom mal jednoznačnú tému: utečenecká kríza. V ňom poďakovala všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa zapojili do pomoci utečencom a povedala, že v roku 2016 prijmú ešte viac utečencov, nakoľko je to pre Nemecko výhodné nielen ekonomicky.

Na mnohých miestach vo svete kresťania trpia obrovským prenasledovaním a za uplynulých niekoľko rokov už milióny kresťanov sa stali mučeníkmi. Ide už o piatu pečať zo Zjavenia Jána? Z pohľadu chronológie ešte zrejme nie, lebo nie sme vo Veľkom súžení, no Zjavenie Jána nehovorí len o budúcnosti, ale aj o prebiehajúcich udalostiach, takže z praktického pohľadu možno áno.

Čo čakať v roku 2016?

Daniel hovorí, že zjavenie o budúcich veciach na základe Písma bude zapečatené až do posledných časov. Dnes, keď už žijeme v týchto časoch, sa tieto informácie postupne Cirkvi odkrývajú. Témou nasledujúcich rokov bude globalizmus, technológie, bezhotovostná spoločnosť, riešenia svetových kríz (terorizmus, emigrácie, zmena klímy...), solidarita, humanizmus.

Nárast technológií

V dňoch, kedy sa „cestovanie a známosť rozmnožia“, práve technológie budú rásť tempom, ako sme ešte nevideli. Napríklad Veľký hadrónový urýchľovač (CERN) práve odhalil „mega časticu“, ktorá môže byť kľúčom k iným dimenziám. Otázkou je, či práve CERN má nejakú spojitosť s otvorením abysosu, o čom sa píše v Zjavení Jána.

Transhumanisti sa aj naďalej pokúšajú vyvíjať človeka verzie 2.0. Myslia si, že takto získajú nesmrteľnosť, na začiatku možno dlhý život bez chorôb, ale aj vyššie schopnosti.

Vedci veľkých mien sa obávajú, že nekontrolovaná umelá inteligencia môže predstavovať hrozbu pre ľudstvo. Po špekulácii existuje jednoduchá otázka: „Skutočne máme technológiu pod kontrolou?“

(The A.I. Anxiety)

Vo Švédsku urobili ďalší pokrok ku bezhotovostnej spoločnosti. Mnohé obchody a dokonca ani banky tam už neprijímajú bankovky, ale len platby kartou. Už aj bezdomovci tam majú svoje terminály a platobné karty. Skutočne tam už nebude možné o chvíľu kupovať ani predávať bez toho, aby mali tieto čipy, čo už naozaj nie je ďaleko od znamenia šelmy.

Aj z Kanady začínajú prichádzajú správy o prijatí myšlienky bezhotovostnej spoločnosti. V podstate v súčasnosti nie je problém, aby taká veľká krajina prešla na výlučne elektronický systém do 1,5 až 2 rokov. Stačí na to dobrý podnet a globalisti hneď budú vedieť priniesť riešenie.

Obmedzenie základných slobôd človeka

Zdá sa, že zo Západu prichádza do Európy ďalší trend, ktorý sa nazýva „zločin z nenávisti“. Môžeme očakávať, že sloboda prejavu (slova), sloboda náboženského vyznania, sloboda svedomia, sloboda cestovať, právo na vlastnú obranu, a pod. budú aj naďalej spochybňované. Globalisticky orientovaná vláda vie takto ľahšie kontrolovať ľudí. „Šťastný je ktokoľvek, kto ťa neurazí,“ je mottom dnešnej nedotklivej kultúry.

Na Yelskej univerzite v USA urobili trochu zvláštny žart: petíciu na zrušenie základných slobôd (1st amendment) a zistili, že za hodinu jeden človek zozbieral 50 podpisov ľudí z univerzity a pochvaly typu: „Myslím si, že je to fantastický nápad. Úplne súhlasím“ alebo „Perfektné“ či „Páči sa mi to“.

Nárast nemorálnosti

K tomuto sa netreba veľa vyjadrovať.

Nárast nenávistí voči kresťanom a Židom

V princípe budeme čoraz viac počuť, že Židia sú príčinou teroristických útokov v Izraeli a že všetko je to len preto, že sa nechcú vzdať Jeruzalema a nechcú ho rozdeliť v prospech mierovej zmluvy. Keďže kresťania stoja za kresťanskými hodnotami a Izraelom, tak aj oni budú tí zlí. Radcovia a lobbysti budú vymýšľať také zákony, ktoré budú kresťanov konfrontovať, podobne ako to robili Danielovi.

Šírenie islamu

Na základe toho, čo vidíme dnes vo svete, môžeme predpokladať, že islam sa bude aj naďalej rozvíjať v Európe. Európa z dlhodobého hľadiska vymiera, je príliš liberálna, laxná a stratila hodnoty, pre ktoré sa oplatí žiť. Naopak, islam má víziu i cieľ.

Spájanie národov smerom k Novému svetovému poriadku

Ezechiel 38-39 nám hovorí o národoch, ktoré povstanú proti Izraelu. Góg môže byť vodcom Ruska a Magóg môže byť Rusko. Učitelia Biblického proroctva sa však nevedia jednoznačne zhodnúť na tom, či vôbec kresťanské Rusko je alebo nie je v proroctve Ezechiela 38-39. Dnes sa možno dá k tomu prikloniť, keďže Rusko je na scéne a je veľmi blízko Izraela. Existujú však výklady, že ide o Turecko a územie Osmanskej ríše na Blízkom východe, t. j. islamské štáty pod Ruskom. Všetky atlasy vydané pred rokom 1940 ukazovali Góg ako územie Turecka a Magóg ako severnú časť Iraku, severne od Bagdadu, čiže centrum Osmanskej ríše. Jeruzalemský Talmud identifikuje Magóga s južným Iránom, Afganistanom a Pakistanom (t. j. Perzia). Z toho dôvodu ani napätie medzi Saudskou Arábiou a Iránom netreba ignorovať. Tento konflikt by tiež mohol byť spúšťačom uvedenej vojny.

Rok 2016

Charizma vyšiel zaujímavý článok... Existuje vyše dvadsať rôznych publikácií, ktoré napísali reformátori v minulých storočiach, kde s odvahou stanovili dátum príchodu antikrista na roky medzi 2012 až 2016. Medzi nimi bol aj význačný teológ puritánskeho hnutia, Jonathan Edwards. Svoje výpočty postavil na knihe Daniel. Samozrejme, kresťania neočakávajú antikrista, ale zjavenie Krista, ktorý príde po svoju Cirkev. Sú to iba určité zaujímavosti a keďže aj Biblia o nich píše, môžeme sa tým zaoberať aj my.

Viaceré okultné zdroje tiež hovoria o podobných rokoch s tým, že tie príbehy popisujú situáciu veľmi nápadne podobnú kresťanským apokalyptickým knihám ako napr. Zjavenie Jána. Napríklad, mytologické príbehy či proroctvá Mayov netvrdili, že v roku 2012 nastane koniec sveta (ako tvrdili v hnutí New Age), ale koniec obdobia, na konci ktorého vystúpia do popredia dvaja silní muži (možno antikrist a falošný prorok). Tieto texty tvrdia aj o bohu podsvetia, ktorý stráži kosti obrov, no na konci tohto obdobia budú tieto kosti znovu oživené a vyjdú na zemský povrch. Človek, ktorý tieto veci písal, bol mayský šaman, ktorý sa obrátil na kresťanstvo po mexických inváziách, a potom sa začal dívať na mayský systém viery cez kresťanské okuliare, t. j. interpretovať to, čomu verili Mayovia z toho, čo sa naučil od misionárov.

Podobne o tom hovorili aj staré indiánske (Cherokee) „proroctvá“. Aj kabalistická kniha Zohar tvrdí, že Mesiáš (pozor, nie Ježiš, ale antikrist, ktorého židia prijmú za Mesiáša, no obráti sa proti nim) príde v roku 5773 (rok 2012-2013) a umožní sa židom spoznať v tajnosti a neskôr sa dá spoznať aj ľuďom vo svete. Zohar hovorí aj o zničení Ríma. Potom aj proroctvo o pápežoch hovorí o zničení Ríma a rovnako aj fatimské proroctvo. Aj islamská eschatológia vyučuje zničenie Ríma a ISIL vypustilo video, kde tvrdia, že napadnú a zničia Rím. Nedávno dvaja vysoko postavení rabíni vyhlásili, že Mesiáš je už takmer tu.

Týmto všetkým nechcem povedať, že v roku 2016 určite príde Antikrist. Investigatívni kresťanskí teológovia iba poukazujú na rôzne súvislosti a na­značujú, že žijeme v posledných časoch. Navyše, mimobiblické a najmä okultné zdroje sa musia vnímať len veľmi opatrne, pretože ich odkaz je plný zvodu a klamstva.

Izrael a rok 2017

Bez vzniku Izraela a návratu Židov do ich zeme by sme nemohli hovoriť o posledných časoch. Izrael bude mať v roku 2017 veľmi zaujímavé okrúhle výročia. Bude to 120 rokov od prvého Židovského kongresu, 70 rokov od vzniku Izraela a jubilejných 50 rokov od dobytia Jeruzalema.

Tieto dátumy nie je potrebné mystifikovať. Samozrejme, že tí, čo sa zaoberajú biblickými proroctvami, v týchto rokoch vidia určitý vzorec. 120 rokov je maximálny možný čas pre jednu generáciu. Číslo 70 netreba predstavovať a 50. rok sa spája so Židovským jubilejným rokom, ktorý okrem iného znamenal návrat majetku. V roku 1967 Židia získali Jeruzalem. Špekulácie sú rôzne, ale je možné, že v roku 2017 získajú chrámovú plošinu a začnú stavať chrám?

http://www.visionofhumanity.org/#/page/our-gti-findings
http://www.cnsnews.com/news/article/patrick-goodenough/syrian-christians-are-greatest-peril-least-likely-be-admitted
http://www.express.co.uk/news/science/627551/Large-Hadron-Collider-discovers-mega-particle-that-could-hold-key-to-other-dimensions
http://www.nytimes.com/2015/12/27/business/international/in-sweden-a-cash-free-future-nears.html?_r=0
http://www.ibloga.blogspot.in/2015/01/350-million-muslims-secretly-live-as.html
http://www.express.co.uk/news/world/630316/ISIS-secret-plot-world-masterplan-2016-final-battle
http://www.bbc.com/news/health-35153794
http://beforeitsnews.com/alternative/2015/11/pope-says-end-of-world-is-here-video-after-paris-pope-francis-tells-christians-to-be-ready-for-end-of-the-world-3243786.html



Súvisiace články

Dni príprav|Logos 10 / 2007 | Adrián Šesták |Prevzaté z Új Exodus
Dni pokánia|Logos 10 / 2016 | Tibor Ruff |Vyučovanie
Nečerpaj z predchádzajúcich dní|Logos 4 / 2011 | József Nagy|Vyučovanie
Ako za dní Noacha|Logos 6 / 2014 | Michal Tausk|Téma
Ako za dní Molocha|Logos 2 / 2017 | Lucia Šlichtíková|Aktuálne