Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Keď sa Grace stretol s Bohom

logos-10-2012-grace.jpg

Bob Grace pracoval s niektorými najväčšími osobnosťami hudobného priemyslu, od Davida Bowieho po Spice Girls. Ale žiadne z týchto stretnutí sa nedá porovnať s dňom, kedy sa „stretol s Bohom“.

Po tom, čo Grace prežil komplikované obdobie rozbitých vzťahov a alkoholizmu, volal po nadprirodzenej sile – a vraví, že Boh ho „zasiahol ako nákladný vlak“. Teraz, vo veku 65 rokov, napísal o svojej dramatickej duchovnej ceste knihu Rock Solid: From Demo to Limo to God (Pevný ako skala: Od demonahrávky cez limuzínu k Bohu), ktorá v USA vyšla v júni toho roku.

Grace vraví, že to bolo po jednoduchej modlitbe v roku 1988, keď sa ním ako „tekutý med“ prehnala „jedna vlna požehnania za druhou“. V porovnaní s jeho rokenrolovými rokmi „to bolo to, čo som si myslel, že nájdem v drogách a meditácii – všetko v jednom!“

Grace vyrastal vo Veľkej Británii v povojnovej zlatej ére. Bol synom divadelného agenta, ktorý pracoval s osobnosťami ako napr. komik Roy Castle či Bob Hope. Práca jeho otca mu umožnila kontakt s legendami britskej hudby, akými boli Cliff Richard a The Shadows. Takisto pracoval aj s Rolling Stones.

Netrvalo dlho a Grace sprevádzal hosťujúcich amerických umelcov ako Dionne Warwick, Isley Brothers a Shangri-Las na televízne vystúpenia. Jeho ozajstnou túžbou však bolo pracovať pre nahrávaciu spoločnosť.

Jeho chvíľa prišla v roku 1965, keď bol prijatý na oddelenie reklamy spoločnosti EMI, giganta hudobného priemyslu. Pomohol vydať album Revolver od Beatles a Pet Sounds od Beach Boys. Práve tento druhý album obsahoval obrovský hit s názvom „God Only Knows“ (Iba Boh vie), čo bola jedna z prvých popových pesničiek nesúcich slovo Boh vo svojom názve.

Bob Grace, manažér predaja pre Beach Boys a Beatles, dosiahol vrchol, keď sa stretol s Bohom.

Keď požiadali Gracea o vydanie albumu Davida Bowieho, chopil sa šance. Hneď prvá skladba, s ktorou mal v roku 1971 do činenia, niesla názov „Holy, Holy“ (Svätý, Svätý). Ale rokenrolový životný štýl si vyžiadal svoju cenu: „Prestalo ma to baviť a kvôli alkoholizmu som bol na dne,“ vyjadril sa Grace pre časopis Charisma.

Ako aj iní v hudobnom priemysle, Grace tiež začal hľadať duchovné riešenie svojich životných problémov. Medzi niektorými jeho súčasníkmi sa už šírilo určité spirituálne hnutie. Podľa T-Bone Burnetta, gitaristu z Texasu, aj členovia dublinskej hudobnej skupiny U2 (Bono, The Edge a Larry Mullen) boli ovplyvnení širším spirituálnym hnutím. Niektorí členovia skupiny Boba Dylana boli zasiahnutí čítaním knihy K jadru kresťanstva (Mere Christianity) od C. S. Lewisa, klasickej štúdie o biblickej viere.

Pre Gracea bola však bodom zlomu návšteva cirkevného zboru Holy Trinity Brompton v Londýne. „V zhromaždení bolo viac ľudí než samotných duchovných,“ spomína. „Väčšinou je to naopak!“ Bol taký uchvátený kázňami anglikánskeho biskupa Sandyho Millara, že sa nemohol dočkať nedeľných bohoslužieb.

Zapojil sa do Alfa-kurzu, ktorý ľuďom predstavuje kresťanskú vieru. Stále však nevedel uchopiť evanjelium. Grace sa teda rozhodol dať „Bohu milosti“ (angl. God of grace – pozn. prekl.) šancu. Žiadal Ježiša, aby sa stal súčasťou jeho života. „Robil som to každý večer pred tým, ako som šiel spať,“ vraví Grace. „Ale nič sa nemenilo.“

Až siedmy večer priniesol zmenu, ktorú pocítil. „Božia moc prišla,“ spomína. „Bolo to úžasné. Jeho moc ma zrazila k zemi. Bolo to neuveriteľné.“

Grace a jeho manželka Yvonne, pôvodom Američanka, sa stali členmi charizmatickej anglikánskej cirkvi a slúžia „uzdravujúcou modlitbou“ na uliciach historického mesta Bath.

Jeho kniha Rock Solid má už teraz veľký vplyv. Dvaja účastníci letného podujatia, na ktorom Grace rozprával o svojej knihe, sa už stali kresťanmi. „Nie sme nábožná rodina,“ povedal jeden čitateľ, „ale vy ste nám otvorili oči, aby sme viac objavovali duchovný svet.“ To je moc milosti.

 

Zdroj: Charisma
Preklad: Tereza Thompson



Súvisiace články

O Bohu|Logos 10 / 2009 | Jaroslav Kříž |Téma
Neobviňuj Boha|Logos 8 / 2009 | E. Hagin Kenneth |Vyučovanie
Božia vôľa|Logos 11 / 2014 | Jaroslav Kříž |Téma
Boh je Bohom rastu|Logos 12 / 2015 | Jaroslav Kříž |Téma
Meno Božie|Logos 1 / 2012 | Jaroslav Kříž |Téma