Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Najrýchlejšie rastúca cirkev v USA

Hillsong New York City

logos-9-10-2013-hillsong.jpg

Bolo takmer 18,15 hod., keď sa mi po veľmi príjemnom nedeľnom behu hneď po prílete do New Yorku (deň po výbornej konferencii v Banskej Bystrici) v krásnom a tisíckami ľudí posiatom Central Parku podarilo zasadnúť do čínskej reštaurácie v blízkosti Irving Plaza na Manhatane. V sále, kde svojho času mali koncerty U2 či Red Hot Chilli Peppers, ktorá viac pripomínala nočný klub či bar s tradičnou disco guľou, sa konajú každú nedeľu bohoslužby cirkvi Hillsong New York.

Niekoľkoročný čitateľ Logosu si spomenie, že táto cirkev začala písať svoju históriu v októbri 2010 a redakcia Logosu mala možnosť navštíviť jedno z úvodných stretnutí. Dnes to pre mňa bola už štvrtá skúsenosť a teda môžem porovnávať, analyzovať a dávať do kontextu viac ako pri cirkvách, ktoré človek navštívi iba raz. Ak niekto očakáva, že budem rozoberať postoje a vyjadrenia tejto cirkvi k téme homosexualita, bude sklamaný. O tejto téme mlčí aj pastor Carl Lentz, ktorý na túto tému odmietal novinárovi odpovedať. Je si vedomý, že táto téma rozdeľuje, a preto sa jej vo fáze budovania cirkvi takticky vyhýba. Carl Lentz (34) je momentálne asi najnekonvenčnejší pastor za kazateľnicou, ktorý vedie zbor s viac ako 5.000 ľuďmi v USA. Vyholená hlava, po rukách tetovanie, čierne džínsy a tričko so športovým sakom, ale často aj bez neho, po pódiu behá a skáče, no kričí i mlčí, mimoriadne praktická kázeň je plná slangových či dobových výrazov, miluje basketbal a má vybudované veľmi silné väzby s niektorými súčasnými športovými (Kevin Durant, Jeremy Lin či Tyson Chandler), ale i speváckymi celebritami (Justin Bieber, Vanessa Hudgens či Anna Sophia Robb) – taký je v skratke Carl, ktorý spolu so synom austrálskeho pastora Briana Houstona – Joelom založil v roku 2010 tento zbor. S manželkou Laurou majú tri deti. Predtým mal na starosti mládež vo virgínskom megazbore Wave church, Virginia Beach, ale pracoval i v televízii CBN, ktorú vlastní Pat Robertson. Momentálne podľa agentúry AP je Hillsong New York s pravidelnou nedeľnou návštevnosťou na bohoslužbách viac ako 6.000 ľudí, považovaný za najrýchlejšie rastúci zbor v USA a patrí k najväčším v Manhattane, kde je podľa miestnych štatistík viac ako 200 rôznych zborov a považuje sa za pohrebisko nových cirkví. Carl Lentz za posledný rok získal pozornosť viacerých kresťanských, ale i sekulárnych televíznych či printových médií.

Carl Lentz je momentálne asi najnekonvenčnejší pastor za kazateľnicou.

O 18,40 hod. som sa chcel zaradiť do radu na vstup dovnútra, ktorý už lemovala budovu z troch strán a bolo v ňom viac ako dvesto ľudí. Uvádzači občerstvovali čakajúcich vodou a krátkymi rozhovormi. Keďže som bol pár hodín po prílete a mal som kufor s laptopovou taškou, potreboval som nejaké miesto na odloženie si vecí. Po krátkom rozhovore s uvádzačom som bol vpustený do sály ešte pred koncom predchádzajúcej bohoslužby, aby som si „našiel dobré miesto“. Ľudia mali 10 minút na to, aby vyprázdnili a znova naplnili sálu (pre asi tak 500 ľudí vrátane tých, ktorí nesedia). Po krátkom klipe začali o 19,00 hod. chvály a po 25 minútach bola zbierka, po ktorej prišiel pastor Carl, ktorý sa veľmi energicky a húževnato pomodlil a na pódium pozval Israela Houghtona, ktorý zahral poslednú chválu „Jesus at the the Center“. Tento niekoľkonásobný držiteľ prestížneho ocenenia Grammy, aktuálny vedúci chvál v zbore Joela Osteena v Lakewoode, po niekoľkých okamihoch vtiahol každého do uctievania a chváliaca kapela sa s jeho vystúpením zžila, akoby s ním hrávala už roky. Po tejto chvále Israel predstavil nový film „I am in Love with Church Girl“ (Zamiloval som sa do dievčaťa z cirkvi), ktorý spoluprodukoval a americkú premiéru má naplánovanú na 18. októbra. Film je skutočným príbehom a autobiografiou gangstra a drogového dílera Galley Molina, ktorý hoci mal všetky veci, ktoré tento svet ponúka, nestačilo to. V súčasnosti je Gallez pastorom v Californii. Vo filme si zahrajú viaceré známe tváre v kresťanskom (Toby Mac, T – Bone či Adrienne Bailon) či hollywoodskom (Jeff ‚Ja Rule‘ Atkins, Stephen Baldwin, Vincent Pastore) svete.

Po tomto a iných oznamoch (program týždňa či vodný krst) po šiestykrát v túto nedeľu kázal pastor Carl. Jeho kázeň bola o tom, ako mať vplyv na okolie, v ktorom žijeme. Jedna z mnohých inšpiratívnych myšlienok bola, že kresťan sa má správať v cirkvi rovnako ako vo svete a vo svete rovnako ako v cirkvi. Kázeň detailne rozoberala základné pasáže z Lukáša, z 10. kapitoly. Kázeň veľmi dynamická, vtipná, pestrá, netradičná a upriamujúca na Krista a Jeho moc zmeniť ľudský život.

Po nej a modlitbe spasenia, na ktorú zareagovalo najmenej 40 ľudí, sa znova gitary a spevu chopil Israel a opätovne voviedol zhromaždenie do uctievania – veľmi silný a emotívny zážitok.

Bohoslužba skončila o 21,04 hod. a vzápätí nastala posledná výmena davu na poslednú nedeľnú bohoslužbu. Pred vstupom do budovy stál „I am in Love with Church Girl“ autobus, ktorý celý pestrofarebný a fotkami a menami hrdinov posiaty propagoval premiéru tohto filmu. Absolútne sa hodil do tohto mesta svetiel.

Nasadol som do taxíka a v duchu som bol zasa a znovu spokojný, že som mohol navštíviť túto bohoslužbu a viem, že ako návšteva Time Square, Sochy slobody, či finančného dištriktu sa pre mňa Hillsong New York stáva ďalšou „must see“ atrak­ciou mesta, ktorú ani v budúcnosti neobídem. V mysli mi ešte stále prebiehala Israelova chvála a rezonovali myšlienky pastora Lentza. Osobne očakávam, že tak, ako sa Israelova hudba a chvály dostávajú na kresťanskej hudobnej scéne do popredia, tak bude napredovať aj vplyv nielen new­yorského Hillsongu ale aj pastora Lentza, o ktorom budeme v budúcnosti ešte veľa počuť. A či prevažne mladá kongregácia je z hľadiska budúcnosti cirkvi perspektívou a potenciálom ďalšieho rastu alebo viac rizikovým aspektom stabilizácie, ukáže čas. Mesto New York je úplne iné od miest, ktoré som mal možnosť navštíviť a taký je aj prejav a zážitok, ktorý si odnáša každý, kto navštívi cirkev Hillsong New York. Pastor Carl Lentz pochopil dôležitosť sociálnych médií a vie komunikovať a spájať sa s tými, ktorých tradičná cirkev neoslovuje. Je táto cirkev a chvály či odkaz kázne Kristocentrická? Nemám ani najmenšiu pochybnosť.

www.hillsongnyc.com



Súvisiace články

Cirkev má budúcnosť|Logos 8 / 2009 | Jaroslav Kříž |Téma
Jak roste církev|Logos 5 / 2010 | Jaroslav Kříž |Téma
Příběh velkého rozkolu|Logos 10 / 2010 | Daniel Šobr |Z histórie
Cirkev? Áno!|Logos 4 / 2016 | Jaroslav Kříž |Téma
Cirkev a duch doby|Logos 12 / 2006 | Tibor Ruff |Prevzaté z Új Exodus