Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Navštívil nás izraelský veľvyslanec

Vzácna návšteva v banskobystrickom zbore

logos-02-2015-velvyslanec-1.jpg

Pri príležitosti pamätného dňa, sme v banskobystrickom zbore Kresťanského spoločenstva Milosť privítali veľvyslanca Štátu Izrael na Slovensku, J.E. Alexandra Ben-Zvi.

27. januára si celý svet pripomínal hrôzy nezmyselného vraždenia Židov počas druhej svetovej vojny. Tohto roku je už 70. výročie oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Organizácia OSN v roku 2005 vyhlásila 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Národy celého sveta sa tak prihlásili k myšlienke, že ľudstvo nesmie na holokaust nikdy zabudnúť. Treba o ňom hovoriť a urobiť všetko pre to, aby sa nikdy nemohol zopakovať.

Bolo to práve pri príležitosti tohto pamätného dňa, keď sme v banskobystrickom zbore Kresťanského spoločenstva Milosť privítali veľvyslanca Štátu Izrael na Slovensku, J.E. Alexandra Ben-Zvi. Večerné stretnutie v utorok 20. januára sa začalo slávnou izraelskou piesňou Jerušalajim šel zahav (Zlatý Jeruzalem). Táto pieseň vznikla v čase oslobodenia a znovuzjednotenia trojtisícročného hlavného mesta židovského štátu počas tzv. Šesťdňovej vojny v roku 1967. Jej podmanivé tóny, vyvolávajúce slzy dojatia na tvárach všetkých, ktorí milujú Jeruzalem a poznajú históriu tohto Svätého mesta, sme počuli v interpretácii speváčok Jany Belkovej a Dany Trokšiarovej, ktorých na klavíri sprevádzal Peter Dekrét. Ešte pred tým, ako sa ujal slova náš vzácny hosť, prehovoril k prítomným pastor Jaroslav Kříž, ktorý uviedol niekoľko biblických dôvodov, prečo kresťania milujú Izrael a vyzdvihol dôležitosť konania takýchto osvetových podujatí, ktoré sú súčasťou nášho boja s novodobým antisemitizmom, ktorý na seba berie podobu tzv. antisionizmu, nepriateľského postoja voči Izraelu.

Pán veľvyslanec poňal svoju prednášku ako prezentáciu toho, čím dnešný Izrael je. Začal ju premietaním videa, ukazujúceho krajinu a každodenný život ľudí v dnešnom Izraeli. Spomenul, že v médiách zväčša počujeme o izraelsko-palestínskom konflikte, o vojne, obetiach, ale treba hovoriť o tom, čím Izrael v skutočnosti je, o tom, čo za 67 rokov svojej existencie urobil a dokázal.

Izrael je kolískou judeokresťanskej civilizácie. Židia sú starší bratia kresťanov. Nemôžeme teda hovoriť o Biblii a oddeliť od seba Starý a Nový zákon. Dnešný Izrael sa môže pýšiť mnohými úspechmi. Málokto vie, že Izrael má najvyšší počet nositeľov Nobelových cien na obyvateľa spomedzi všetkých národov. V Izraeli vynašli mnohé z moderných technologických vynálezov, bez ktorých si dnes ani nedokážeme predstaviť náš život. Je to napríklad mobilný telefón, izraelským vynálezom je aj počítačový procesor Intel, využívanie solárnej energie alebo tak populárne sherry paradajky.

V niektorých krajinách je rozšírené hnutie „bojkot Izraela“. Ľudia, ktorí propagujú takéto myšlienky, by mali byť dôslední, a ak chcú bojkotovať Izrael, nemali by používať žiadnu z vecí, ktorú vynašli Izraelčania, inými slovami: mali by sa vrátiť do 19. storočia.

Samozrejme, že aj Izrael čelí problémom spojeným s ekonomickou krízou alebo s obrovskou vlnou imigrantov, ktorú Izrael prijme každý rok. V týchto problémoch s prijímaním imigrantov pomáhajú Izraelu často rôzne kresťanské hnutia.

Pán veľvyslanec tiež prezentoval izraelskú perspektívu situácie na Blízkom východe. Hovoril o bodoch, v ktorých Izrael nemôže ustúpiť a o rôznosti palestínskeho a izraelského prístupu k riešeniu sporných otázok. Keď sa Izraelčania pýtajú svojich západných partnerov na to, prečo na nich vyvíjajú taký tlak a na druhú stranu sporu nie, dostáva sa im odpovedi, že je to preto, lebo Izrael je jedinou demokratickou krajinou na Blízkom východe.

Väčšiu časť svojho vystúpenia venoval pán veľvyslanec trpezlivému a dôkladnému odpovedaniu na otázky prítomných, ktorým sa ani po uplynutí času vymedzeného na stretnutie s pánom veľvyslancom nechcelo odísť. Tak veľmi na nich zapôsobila otvorená a komunikatívna osobnosť J.E. Alexandra Ben-Zvi.

Videozáznam zo stretnutia s pánom veľvyslancom si môžete pozrieť na portáli milost.tv.

Fotografie z konferencie si môžete pozrieť v našej fotogalérii.



Súvisiace články

Navštívil nás Ian McCormack|Logos 10 / 2009 | Redakcia |Zo života cirkvi
Čo nás zapáli|Logos 6 / 2016 | Jaroslav Kříž |Téma
Sen mnohých z nás sa naplnil|Logos 11 / 2014 | Monika Kučerová|Zo života cirkvi
Bratislavu navštívil Pete Sumrall|Logos 8 / 2015 | Jaroslava Marcienková |Aktuálne
Opäť medzi nás prišiel pastor Alexey Ledyaev|Logos 10 / 2019 | Martina Šafaříková|Zo života cirkvi