Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Pastor Gregory & Grace Dickow

Life Changers Church International, Chicago, USA

logos-09-2015-dickow-1.jpg„Miluj ľudí bezpodmienečnou Božou láskou, neustále ich povzbudzuj prostredníctvom Ducha Svätého a nekompromisne vyučuj pravdy Božieho slova ...“ toto boli slová, ktoré krátko po obrátení sa z drogovej a alkoholovej závislosti a po zažití Božej lásky a milosti počul mladý muž, ktorý sa rozhodol naplno venovať budovaniu Božieho diela ako pastor a kazateľ.

Po krátkej odmlke znovu pozdravujem všetkých čitateľov Logosu. Mojou ambíciou bude prinášať reportáže, rozhovory a príbehy, ktoré budú nielen aktuálne, ale hlavne povzbudivé a inšpirujúce. Píšem z oblasti, kde Mariána Hossu pozná takmer každý školák, či dospelák, keďže v priebehu šiestich rokov práve hokejové Chicago Blackhakws dvíhalo nad hlavu slávnu a cennú trofej Stanley Cup už tretíkrát. Práve hokej je tu šport číslo jeden a v popularite predbehol také tradičné americké športy ako NBA (Chicago Bulls), americký futbal (Chicago Bears), baseball (White Sox and Cubs). Chicago je známe nielen športom, patrí medzi päť najnavštevovanejších miest USA, ale je aj miestom rastúcich megazborov (napr. Willow Creek, Park Church, City Church Chicago, Harvest Bible Chapel and Life Changers International Church). Pohodlne sa posaďte a vychutnajte si „life changing“ rozhovor s pastorom cirkvi Life Changers.

Gregory Dickow je zakladateľom a senior pastorom cirkvi Life Changers International Church, ktorá má sídlo na predmestí Chicaga v Hoffman Estates (druhý kempus sa nachádza v centre Chicaga). Pastorov program The Power to Change Today je syndikovaný televízny program, ktorý sa vysiela po celom svete prostredníctvom Trinity Broadcasting Network, Daystar, The Church ChannelWord Networks. V centrálnej Amerike je známy aj pastorov každodenný rozhlasový program Ask the Pastor (Opýtajte sa pastora – pozn. redakcie). Jeho revolučný internetový produkt Fast from Wrong Thinking (Pôst od nesprávneho myslenia) s názvom Zmeň svoje myslenie a zmení sa Tvoj život už niekoľko rokov pozitívne mení nespočetné množstvo ľudských životov. Pastorov osobný profil bol odvysielaný aj na Christian Broadcasting Network v programe The 700 Club.

Cirkev Life Changers International Church bola založená v roku 1992, keď sa začala stretávať v prenajatých hotelových priestoroch. V roku 1996 sa presťahovala do vlastných priestorov na predmestí Chicaga v Barrington Hills. V roku 1998 sa otvorila práca v centre Chicaga, kedy sa zároveň rozbehla aj televízna služba. V roku 2004 sa cirkev presťahovala do nových priestorov v hodnote 30 miliónov dolárov (v súčasnosti plne splatená), kde na 30 akrovom pozemku okrem iného stojí komplex budov na rozlohe 15-tisíc m2. Skladá sa zo sály pre 3000 ľudí, modlitebne pre 400 ľudí, akadémie Valeo (základná a stredná škola), telocvične, televízneho a rozhlasového štúdia. Rozhlasová služba sa vysiela od roku 2005.

Greg a Grace uzavreli manželstvo v roku 1988 a majú 5 detí (Olivia, Robert, Gena, Joseph a Roman). Pastor Greg je v Amerike považovaný za popredného biblického kazateľa a učiteľa. Za najväčšieho mentora považuje Orala Robertsa. Cirkev Life Changers International Church spolupracuje s viacerými známymi službami a spomedzi hosťujúcich kazateľov za posledné roky môžeme spomenúť napr. Orala Robertsa, Reinharda Bonnkeho, Kennetha a Gloriu Copeland, Creffla Dollara, Steva Hagea či Joyce Mayer. Okrem iného ešte na pastora Grega prezradíme, že jeho obľúbený film je Rocky (jeden z hlavných hrdinov Mr. T je jeho osobným priateľom), päťkrát do týždňa športuje a pri sledovaní športu aj oddychuje.

Koncom júla sa nám pomerne narýchlo podarilo dohodnúť stretnutie s pastorom Gregom a jeho manželkou Grace s cieľom urobiť rozhovor pre Logos. V kaviarni Starbucks sme tak mali možnosť stráviť fantastických 45 minút v prítomnosti úspešného páru, plného energie, humoru, pohody, múdrosti a pokory. Počas nášho rozhovoru sme sa snažili dotknúť praktických tém ako služba, rodina, manžel­stvo, výchova detí či aktuálna situácia v krajine.

Prvá otázka je veľmi krátka: Kto je Gregory Dickow?

logos-09-2015-dickow-3.jpgV prvom rade som kresťan, spasený Božou milosťou. Boh je môj Otec, na celý môj život sa pozerám z pohľadu, že som Boží syn a na mysli mám osobný intímny vzťah s Bohom ako mojím Otcom. Keď som vyrastal, s mojím otcom som nemal takmer žiadny vzťah, neboli sme si blízki. Lásku sme si doma nevyjadrovali, neboli sme si všetci nejako blízki. Som Božie dieťa a všetko, čo robím a všetkým, čím som, či už ako otec, pastor, kazateľ, vodca – toto všetko pramení zo vzťahu otec a syn, ktorý mám s Bohom. Môžem ho volať Abba Otec, tak hádam takto nejako by som odpovedal na otázku „Kto som“.

Čo pre teba znamená tvoja manželka Grace?

Čo pre mňa znamená? Záleží na tom, či je na mňa zlá – vtedy pre mňa znamená niečo iné, ako keď je na mňa dobrá (hlasný a dlhý smiech). Je mojím všetkým. Je mojou partnerkou, pochopili sme, že Boh dá dvoch ľudí dokopy pre Boží zámer. Veríme, že Boh nás zjednotil, aby sme vyprodukovali nielen vzájomnú lásku, ale aby sme lásku vedeli rozmnožiť aj pre naše deti a pre ostatných ľudí. Navzájom sa dopĺňame a vytvárame víťaznú silu. Biblia hovorí, že jeden porazí tisíce a dvaja desaťtisíce a my veríme v toto Božie znásobenie, a tak môžeme mať spolu väčší vplyv.

Môžem sa tú istú otázku spýtať aj pastorovej manželky Grace a teda: Kým je pre teba tvoj manžel Greg?

Aj ja mám odpovedať (pokorne a začudovane zareagovala Grace)? Kým je pre mňa môj manžel? Hm, asi budem znieť nie úplne romanticky, ale je pre mňa životným trénerom. Naučil ma, ako spoznávať Boha, ako sa na seba pozerať. Je absolútne nenáboženský. Ja som vyrastala v katolíckej rodine, v náboženstve, a jemu sa podarilo odstrániť všetky moje nesprávne pohľady, porozumenia a náboženské nepravdy, ktoré prebývali v mojom vnútri. Boh mu dal múdrosť a stále, keď sedím na bohoslužbe, sa učím a neviem sa dočkať ďalšej kázne, lebo chcem spoznávať Boha a Jeho dokonalú vôľu. Je veľmi praktický a na nič sa nehrá a neustále cítim, že sa mám od neho veľa čo učiť. A jednoznačne je mojím najlepším priateľom.


Manželstvo, rodina a služba. Spolu s Grace máte päť detí. Ako nájsť správnu rovnováhu, aby nenastala situácia, že vzniknú konflikty a jedno dieťa rastie na úkor toho iného. Aký je tvoj recept na správnu rovnováhu?

Toto je veľmi dobrá otázka. Keď sme začínali s cirkvou, zhruba v rovnakom čase sme začali mať deti. Hneď ako začala cirkev rásť, rozhodli sme sa, že náš domov nebudeme otvárať pre hocikoho a hocikedy a z nášho domu neurobíme druhú zborovú budovu. Povedali sme si, že dom je pre nás miestom, kde je rodina spolu. Každý piatok večer je u nás rodinný večer. Samozrejme, keď boli deti malé, každý večer bol rodinný večer, ale teraz, keď vyrástli, dohodli sme sa, že piatkové večery budeme tráviť spolu. To je najdôležitejší čas našej rodiny – čas budovania vzťahov. Domov je pre nás budovanie vzájomných vzťahov. Domov nie je pre nás miesto budovania vzťahov s ostatnými ľuďmi. Domov je pre nás miesto, kde sa stávame najlepšími priateľmi a kde máme vzájomnú intimitu. A tým, že sme urobili domov miestom, kde môže rodina rozkvitať, dalo to našim deťom pocit istoty a ochrany, že neboli pre nás druhoradé (po cirkvi), neboli pre cirkev používané ako nejaký príklad alebo ako nejaký výklad, kde ich budú posudzovať, kritizovať a podobne. Vychovávali sme deti tak, ako by sme chceli byť vychovaní my sami – s láskou, charakterom a poslaním. Teraz prvé štyri majú okolo dvadsiatky a napĺňajú svoje povolanie. Povedali sme im, že nechceme, aby za každú cenu boli v službe, ak ich Boh nepovolá. Nechceme, aby pracovali pre cirkev, ak ich Boh nepovolá. Nechceli sme, aby cítili, že niečo cirkvi dlžia, ak ich Boh nepovolal. Povedali sme im, nech sú doktormi, právnikmi, bankármi, čímkoľvek, čo je v ich srdci. Povedali sme im, nech idú hoci aj do Hollywoodu, dvoch sme dokonca poslali študovať do Kalifornie s tým, nech nájdu svoj sen. Oni sa aj tak vrátili. Vrátili sa, lebo sme ich nechali odísť a správne sme ich pripravili a vychovali najlepšie, ako sme vedeli. Takto sme našli rovnováhu a každý z nich má osobný vzťah s Bohom, vedia, ako čítať Bibliu, ako sa modliť.

V dnešnej dobe je možné vidieť viacero služobníkov, ako sú úspešní v službe, ale už menej v rodine, preto je dôležité vidieť šťastnú rodinu a bohabojné deti.

Grace: Mnohokrát nás ľudia volali, aby sme si išli s nimi posedieť a Greg povedal nie. Ja som hovorila, že sme mohli ísť a podobne, ale rodina bola vždy jeho prioritou, a preto je úžasný otec, dodržiaval isté zásady a na veci mal jasný pohľad a teraz, keď vidím deti, som tak veľmi vďačná.

Greg: A mnohí z tých ľudí, ktorí chceli s nami tráviť čas, už ani nechodia do cirkvi, ale deti sú tu stále. A my dúfame, že sa o nás dobre postarajú, keď budeme starí (hlboký a vrúcny smiech). Oni sú tí, s ktorými budeme dlhodobo, nerozumejte ma nesprávne, to nebolo tak, že sme museli povedať, že najskôr rodina a až potom služba. Služba prúdi z nášho vzťahu s Bohom a zo zdravej rodiny. Nemali sme nefungujúcu rodinu, a preto nemáme nefungujúcu cirkev. Máme zdravú cirkev, lebo máme zdravú rodinu.

Zobrali ste sa v relatívne mladom veku a máte päť detí. Trend v súčasnosti vrátane cirkvi je vstupovať do manželstva v neskoršom veku a mať menej detí. Aký máš pohľad na túto oblasť?

logos-09-2015-dickow-4.jpgMôj pohľad? Samozrejme, správna odpoveď je, že nech je to tak, ako chce Boh. Ja učím svoje deti, aby sa príliš neponáhľali. Hovorím im, že ich túžby sa menia, ich sny a chute sa menia. Nech si dajú záležať na tom, aby najskôr spoznali svoje povolanie, našli najskôr svoje poslanie a potom vstúpili do manžel­stva pripravení a budú raketovo napredovať, lebo už nebudú musieť riešiť tieto veci. Veľa mladých ľudí si myslí, že našli svoju životnú lásku a ešte ani neskončili teenagerský vek či neskončili pubertu. Potrebujú dozrieť, rozvinúť sa. Potrebujú mať kvalitný vzťah s Bohom a potrebujú vedieť, kým sú, do čoho boli povolaní, potrebujú poznať zmysel života. A keď im je tento zmysel a ich povolanie zrejmé, potom sú pripravení na vzťah. Skôr nie sú na to zrelí a to bez ohľadu na to, či majú dvadsať alebo tridsať rokov. Sú nezrelí, pokiaľ nie sú na svojej ceste, do ktorej boli povolaní.

A ohľadom detí, išli by ste znovu do päťky?

Náš tulec je plný (smiech). Mali by sme opäť päť detí, keby sme sa rozhodovali? Ťažko povedať. Na začiatku to bolo ťažké, lebo prvé štyri deti boli hneď po sebe, vychovávali sme ich ako jedno, keďže boli takmer po roku. Ale človek urobí vždy to najlepšie, ako vie. My sme si nikdy nepovedali, že už nebudeme mať viac detí a nikdy sme si nepovedali, že ich chceme mať päť. Vždy sme dôverovali Bohu, veď On je ten, ktorý dáva život, Boh je ten, ktorý dáva. A my ich máme päť, lebo tak chcel Boh ... ale áno, isto by sme šli do päťky znova.

Kto mal na teba a tvoju službu najväčší vplyv v začiatkoch a teraz?

Z Božích mužov majú najväčší vplyv veľkí apoštoli Biblie, to sú tí, na ktorých pozerám najviac. Ľudia našej a predchádzajúcej generácie sú druhoradí. Najskôr to je Pavol so svojím porozumením Božej milosti, Ján so svojím porozumením Božej lásky, Peter s porozumením, ako sa dá znovu odraziť a mať druhú šancu a ako prekonať svoje telesné slabosti. Toto sú moji hrdinovia, Boží muži a, samozrejme, potom muži Starej zmluvy. Čo sa týka súčasných ľudí, tak to sú veľkí kazatelia 17., 18. a 19. storočia ako Charles Finney, Jonnatan Edwards a Peter, George Whitefield a muži, ktorí sa postarali o veľké prebudenia v Amerike. Veľmi si vážim tých Božích mužov, ktorých Boh použil v Európe. Takisto kazateľ Charles Spurgeon či John Wesley, toto sú ľudia, ktorí mali iba čiastočné porozumenie Božej milosti, a s týmto obmedzeným poznaním išli na maximum a ich služba mala veľký dopad. Pre mňa osobne bol najväčším mentorom Oral Roberts, ktorý nám počas jeho posledných desiatich rokov života venoval obrovskú pozornosť. Spolu s manželkou strávili s nami mnoho hodín a niekedy aj dní a náš vzťah rástol. Posledných sedem či osem rokov ich života sme ich považovali za našich najlepších priateľov. Oni výrazne napomohli nášmu formovaniu a mali na náš vývoj obrovský vplyv.

Možno trochu všeobecná a ťažko zodpovedateľná otázka, ale: Ako sa momentálne darí kresťanstvu v Amerike?

Je to veľmi dôležitá otázka. Kresťanstvo v poslednom období naozaj trpí, ale netrpí kvôli Bohu, či Biblii alebo kvôli tomu, že by nebolo mocné a schopné premôcť, ale trpí kvôli ľuďom, ktorí prestali správne rozumieť evanjeliu, Božej láske, milosti, sile pokánia a odvrátenia sa od hriechov. Osobne rozumiem, že pokánie nie je ľudské úsilie, ale je to odpoveď na Božiu lásku a milosť, a tak to aj vyučujem. A kvôli tomu, že tieto veci nie sú správne pochopené, potom kresťanstvo stráca svoju silu a stáva sa len ďalším náboženstvom. Vyučuje pravidlá, systémy a rôzne náboženské inštrukcie. No stále je tu dosť kazateľov a cirkví, ktorí chápu Božiu milosť a dobrotu či lásku a ktorí opäť privedú tento národ späť. Tento aktuálny morálny úpadok, ktorý prebieha v Amerike, je pre mňa predzvesťou prebudenia. Prebudenie vždy prichádzalo vtedy, keď prebiehal veľký morálny úpadok. Keď človek študuje prvú či druhú veľkú vlnu prebudenia alebo vyliate Ducha Svätého na začiatku 20. storočia, ktoré sa dá v Amerike považovať za tretiu vlnu prebudenia, tak tieto hnutia nastali po výraznom morálnom úpadku spoločnosti. Keď sa pozrieme na šesťdesiate, sedemdesiate či osemdesiate roky minulého storočia, opakoval sa rovnaký scenár. Morálny úpadok sprevádza vlna prebudenia. V súčasnosti opäť vidíme ďalší pokles a teda ja osobne očakávam prebudenie. Verím, že to bude veľké a ovplyvní to celý svet, lebo keď rôzne morálne skazenosti v Amerike vplývajú na celý svet, potom verím, že tak bude aj s prebudením.

Teraz sa presunieme k cirkvi Life Changers Church International. Pastor, aké základné informácie by si povedal o zbore?

logos-09-2015-dickow-5.jpgJa sa nerád pozerám na čísla ako niektorí pastori typu: koľko máme členov a koľko ľudí navštevuje bohoslužby a podobne. Ja sa pozerám na globálny vplyv tej ktorej cirkvi a nie na to, koľko má členov. Ak má cirkev 100 ľudí a vysiela misionárov a zakladajú sa nové skupiny po okolí, toto je pre mňa úspech. A hoci by som mohol povedať, že podľa štatistík máme asi 6-tisíc členov, ja sa na to pozerám ako na skutočnosť, že ešte stále kladieme len správne základy, aby sme mohli čoskoro zakladať cirkvi po krajine i po celom svete, lebo toto je naša ambícia. Verím v zakladanie zborov – to je najdôležitejšia forma evanjelizácie. Keď zakladáme nové zbory a máme pridružené skupiny, ktoré dokážu fungovať samostatne, nech sú kdekoľvek, môžu mať veľký vplyv. Ja som cítil, že mám vplývať na svet cez televíziu, a tak vysielame naše programy cez rôzne televízie, ktoré môžu mať vplyv až na 700 miliónov ľudí. Je zrejmé, že nie všetci pozerajú naraz, ale to je potenciál televíznej služby. Podobne je to aj s internetom. Z môjho pohľadu naše televízne vysielanie predstavuje akési „vzdušné bojové jednotky“, uskutočňujúce cez televíziu nálety. Náš ďalší krok je uistenie sa, aby tieto vzdušné nálety boli podporované „pozemnou pechotou“, a teda chceme zakladať cirkvi, misijné skupiny na miestach, kde máme vplyv.

Ako má podľa teba vyzerať zdravá cirkev a aké sú jej priority?

Prioritou číslo jeden je produkovať zdravých kresťanov, ktorí skutočne milujú Boha, kvôli tomu, ako On miluje ich. Z tohto bude plynúť evanjelizácia, získavanie duší, rôzne služby a projekty. Všetko toto môže fungovať iba zo zdravého prostredia. Ján v 3. liste hovorí: „Milovaní, nadovšetko si prajem, aby ste sa mali dobre, ako sa má dobre vaša duša.“ Povedal: nadovšetko si prajem, aby ste mali zdravú dušu. A preto, keď sa ľudia znovuzrodia, chceme vidieť, aby boli duchovnými bytosťami – zdravými a plnými Ducha, ktoré majú také fantastické spoločenstvo s Bohom, že to, čo z tohto spoločenstva plynie, je evanjelizácia. Z tohto spoločenstva plynie prosperita, víťazstvo a hojnosť a toto všetko má jediný cieľ, aby sa v kresťanoch mohol Boh prejaviť taký, aký v skutočnosti je. Ježiš povedal: „Choďte do celého sveta a čiňte mi učeníkov vo všetkých národoch.“ A ak tak robíme, učíme ľudí, ako byť zdravými bytosťami – duch, duša i telo – ako byť napojení na Boha, ako mať obnovenú dušu: ako aj Dávid povedal: „Obnov moju dušu.“ Toto podľa mňa vyústi k veľmi rýchlo sa šíriacej forme evanjelizácie, rastu cirkví a vplyvu na svet. Lebo ak sú ľudia zdraví telesne, duševne a duchovne, stávajú sa najlepšími manželmi, manželkami, otcami, mamami, najlepšími občanmi, politikmi, doktormi, právnikmi, podnikateľmi, bankármi, realitnými agentmi či zamestnancami, a potom sa stáva evanjelizácia prirodzenou a veľmi rýchlo sa šíriacou.

Pastor, trochu sme sa tej témy dotkli, ale nedá mi neopýtať sa, aké máš tipy na výchovu detí, v akom veku sa s nimi modliť, učiť ich z Biblie a aké sú rady pre vychovanie „zdravých detí“.

logos-09-2015-dickow-6.jpgNa prvom mieste je kladenie rúk – kladieme na deti ruky už od ich narodenia. Žehnáme ich prehlasovaním požehnania, rodičovského požehnania, modlíme sa za ne každé ráno a každý večer. Grace ich od maličkého veku učí z Biblie, ja som ich vyučoval a vychovával. Takže na prvom mieste je to požehnanie a prehlasovanie požehnania, potom nekonečná láska. Treba ich milovať, pozdvihovať, ukazovať im uznanie, bozkávať ich, objímať ich, a teda prejavovať lásku. Deti potrebujú vedieť a cítiť, že tejto láske nie je možné uniknúť. Keď sú deti malinké a človek sa s nimi mazná a hrá a šteklí ich a oni sa snažia z tohto náručia dostať preč, to je presne obraz, ktorý potrebujeme vidieť. Keď sa deti snažia uniknúť, držíme ich ešte pevnejšie a to im ukazuje, že po zvyšok života ich Boh nikdy neopustí a nezanechá. Nikdy z nich nedá ruky preč, nikdy sa nezastaví. Keď deti urobili niečo zlé, tak sme si s nimi sadli a veci si vyrozprávali až dovtedy, kým neboli ujasnené. Nikdy sme nedovolili, aby mali nejaký neuzavretý konflikt vo svojom živote. Nikdy sme nedovolili, aby mali nejakú neuzdravenú bolesť, nevyjasnený zmätok vo svojej mysli. Nedovolili sme im, aby zostali nahnevané, keď boli nahnevané. Nikdy sme im dlho nedovolili cítiť sa ako porazené, keď boli porazené. Nedovolili sme im báť sa, keď sa báli. Snažili sme sa ich neustále smerovať k Ježišovi, Božiemu slovu a k láske. Potom je dôležité vychovávanie, dávanie po zadku, samozrejme, pokojným a kontrolovaným spôsobom (nikdy sme deťom nedávali po zadku v hneve). Takisto sme mali zoznam, ktorý sme volali „Ak-Tak“. Ak ste urobili toto, tak nasleduje toto. A tento „Ak-Tak“ zoznam bol jasný a zrejmý každému, všetci ho dobre poznali a dokonca ho deti pomáhali aj upravovať. Vedeli, že toto sú pravidlá nášho domu a to im pomohlo zorientovať sa v situáciách. My sme sa museli snažiť o to, aby sme ho konzistentne dodržiavali. Niekedy sme veci chceli riešiť ináč, ale zrazu sme si uvedomili, že veď tu máme zoznam, ktorý jasne hovorí toto a ono. Deti potrebujú princípy, štruktúru a pravidlá. Nepotrebujú len z času na čas dostať po zadku, keď cítime, že to treba urobiť. Potrebujeme ich vychovávať na základe jasne stanovených hraníc a keď sa toto všetko dá dokopy, dostaneme zdravé a bohabojné deti.

Prejdime k manželstvu: Aké máš tipy na zdravé a šťastné manželstvo?

Zdravé manželstvo. To isté, hodne a hodne dávania po zadku (dlhý a hlasný smiech). S manželkou sme sa dohodli, že všetky dôležité rozhodnutia urobím ja a všetky ostatné nechám na ňu. Po 25 rokoch musím skonštatovať, že sme nemali žiadne dôležité rozhodnutia (opäť výbuch smiechu). Prvá vec, na ktorej sme sa po svadbe dohodli, bola, že Ježiš, Boh a Božie kráľovstvo sú našou prioritou v manželstve. Je to o trojici – manžel, manželka a Boh, takisto ako je Boh Otec, Syn a Duch Svätý. Druhou vecou, ktorú sme si dohodli, bolo to, že nenecháme slnko zapadnúť nad naším hnevom (Ef 4,29-30). Dohodli sme sa, že nenecháme žiadny hnev alebo konflikt prejsť bez toho, že by sme ho nevyriešili. Obom nám bolo úplne jasné, že nezaspíme, kým si veci alebo konflikt nevyjasníme. Ak by to malo trvať aj do štvrtej či piatej rána, nevadí, zostaneme tak dlho hore a vyriešime to. Radšej zaspať do práce alebo nejsť do práce, ale vyriešiť to, čo vyriešiť treba. Toto je naša úplná priorita – vyriešiť akýkoľvek konflikt. Potom nasleduje zhoda. Treba si zadefinovať to, o čom sa dá dohodnúť a o čom sa nedá vyjednávať. To, nad čím sa nevyjednáva v našom vzťahu, je modlitba, Ježiš, desiatok, chodenie do zboru, byť si verní. Na všetkom ostatnom sa vieme dohodnúť – napríklad farba koberca či vlasov. Pokiaľ sa jasne chápe rozdiel medzi vecami, ktoré sa majú dohodnúť, a vecami, pri ktorých sa nevyjednáva, nasleduje úspech. Takisto je v zdravom manželstve nesmierne dôležitá vzájomná intimita. Fyzický sexuálny vzťah je neodmysliteľnou súčasťou zdravého manželstva. Bez ohľadu na to, či sa človek na to cíti, alebo nie, bez ohľadu na vek, pravidelný sexuálny vzťah je absolútnou nevyhnutnosťou a dodáva manželstvu rozmer, ktorý sa nedá budovať iným spôsobom.

Záverečný odkaz pre čitateľov Logosu na Slovensku a v Českej republike z Chicaga?

Prebudenie prichádza do tohto regiónu. Keď sa pozrieme do histórie, vidíme, že evanjelium išlo z Blízkeho východu do Ázie, Európy a nakoniec sa dostalo do Ameriky. Európa sa potrebuje navrátiť k svojmu pôvodného postaveniu v histórii, veď práve vďaka Velšskému prebudeniu sa prebudenie dostalo z Európy do Ameriky. Európa pozná mnoho prebudení v Anglicku, Škótsku a veľkých kazateľov, ktorí tento oheň prebudenia preniesli do Ameriky. Teraz Slovensko a celý región potrebuje prehlasovať právo k danému regiónu, aby zažilo ďalšie vlny, ktoré Európu čakajú. Európa nie je mŕtvy kontinent, ako to niektorí tvrdia či cítia o niektorých krajinách. Boh vylieval a vylieva svojho Ducha a hýbe sa.

Slováci si potrebujú povedať: „Pamätajme na to, že keď sa evanjelium šírilo z Blízkeho východu do Ázie, potom do Európy a Ameriky, máme v tomto regióne vzácne semeno, na základe ktorého môžeme prehlasovať žatvu.“ Slovensko, prehlasuj žatvu, ktorá išla zo Západu na Východ, a aj na základe tohto semena a ostatných zasľúbení z Božieho slova očakávaj, že prebudenie klope na dvere.



Súvisiace články

The Harvest of Grace|Logos 9 / 2014 | Michal Belko|Téma
Pastor Gabriel Minárik|Logos 10 / 2013 | Daniel Šobr |Osobnosť
Keď sa Grace stretol s Bohom|Logos 10 / 2012 | Clive Price|Zo sveta
The Harvest of Grace – mission is possible!|Logos 1 / 2021 | Michal Belko|Predstavujeme
Pastor Enoch Adeboye na Slovensku|Logos 12 / 2022 | Martin Beňo|Zo života cirkvi