Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Päť právd o Božej vôli

logos-09-2012-o-bozej-voli.jpg

V Severnej Karolíne žil na prekrásnej farme istý farmár. Jeho rodina tú farmu vlastnila už niekoľko desaťročí. Keď zomrel, majetok, ktorý bol v rukách jeho rodiny po dobu takmer 200 rokov, kúpil jeden zo susedov.

Keď sa nový vlastník prechádzal po poli, zbadal, že z hliny vyčnieva veľký neobyčajne vyzerajúci kameň. Zobral si ho domov, umyl a doniesol do klenotníctva. Klenotník potvrdil, čo vlastník už tušil: ten starý kameň, ktorý bol na poli niekoľko tisíc rokov, bol veľký neobrúsený smaragd, ktorý mal hodnotu niekoľko miliónov dolárov!

Drahokam čakal na poli len na to, aby ho niekto „objavil“. Bezpochyby, veľa ľudí videlo tento smaragd tisíckrát predtým, ale prehliadli ho, pretože sa zdalo, že to nie je nič iné než obyčajný kameň.

Keď niečo „objavíme“, tak je to niečo, čo už predtým existovalo, hoci sme si to neuvedomovali. A kým mnohí ľudia zúfalo hľadajú Božiu vôľu pre ich životy, realita je, že veľakrát to, čo hľadajú, je priamo pred ich očami, ale oni hľadajú ďalej, pretože to nerozpoznajú.

Na to, aby niekto rozpoznal vzácny drahokam, musí poznať jeho vlastnosti a musí vedieť, ako vyzerá. Taktiež, ak túžime rozpoznať Božiu vôľu pre naše životy, musíme sa naučiť rozpoznať nasledujúce vlastnosti Jeho vôle.

1. Božia vôľa je štandardná a špecifická

Keď začneme skúmať Božiu vôľu pre naše životy, môže sa nám zdať, že existuje nekonečné množstvo potenciálnych možností. To nás môže často odradiť. Dobrá správa ale je, že Boh vo svojej veľkorysosti zjavil svoju vôľu pre každého v Božom slove. Toto nazývam „štandardná Božia vôľa“.

Okrem štandardnej vôle má Boh pre naše životy aj tzv. „na mieru ušitú“ vôľu. Toto nazývam „špecifická Božia vôľa“. Je dôležité porozumieť, že špecifická Božia vôľa nikdy nepôjde proti Jeho štandardnej vôli, teda proti tomu, čo nám už zjavil vo svojom Slove. Ak sa na to pozeráme z tohto uhla, tak nám to umožní veľmi rýchlo vytriediť nadbytočné možnosti a vyhnúť sa zmätku.

V skutočnosti je veľa ľudí, ktorí v mene Božom vykonali hrozné veci. Mnohí z nich úprimne verili, že konajú Božiu vôľu. Ale pre takýto zmätok nie je dôvod, pretože Boh jasne zjavil svoju štandardnú vôľu pre každého vo svojom Slove, stačí sa ním nechať viesť.

Objavenie špecifickej Božej vôle pre tvoj život je niečo, čo je jedinečné pre teba ako pre jednotlivca, niečo, čo musíš pre seba objaviť Ty sám. Ale cesta za objavením Božej vôle pre naše životy musí začať v Božom slove.

Keď budeme nasledovať princípy z Písma, budeme schopní preplávať oceánom možností bez toho, aby sme stroskotali. Čokoľvek, čo v živote robíš, musí byť v súlade s Božím slovom, Boh ťa nikdy nepovolá urobiť niečo, čo je proti Slovu.

2. Boh má „dobrú vôľu“, ale aj „dokonalú vôľu“

Boh má nádherný plán pre naše životy. Ale keďže nám dal možnosť rozhodnúť sa nasledovať Jeho vôľu, zdá sa, že máme štyri možnosti:

Môžeme voči Božej vôli zostať ľahostajní. To nie si ty, inak by si tento článok teraz nečítal. Očividne máš vo svojom srdci veľkú túžbu objaviť Božiu vôľu pre svoj život a aj ju objavíš.

Môžeme vedieť, čo Boh chce, a predsa Ho neposlúchnuť. To je neposlušnosť a čelná zrážka Božej vôle s tvrdošijnou vzburou ľudskej telesnosti.

Môžeme vedieť, čo je Božia vôľa, ale uspokojiť sa s niečím menším. Bolo by oveľa lepšie, keby sme boli ochotní poslúchnuť. Uspokojiť sa s niečím menším, než je to najlepšie od Boha, je pre nás často jednoduchšie.

Môžeme ísť za tým najlepším, čo Boh pre nás má. Toto je však veľká výzva, pretože netrpezlivosť získať to, čo chceme, nás veľmi silne poháňa k tomu, aby sme to urobili. Ale ak naozaj veríme, že Božia vôľa je vždy lepšia než naša, budeme ochotní na ňu čakať a ak je potrebné, tak aj o ňu bojovať.

V kresťanskom živote existuje neustály konflikt medzi tým, čo je dobré, a tým, čo je Božie. Jeho dokonalá vôľa a požehnania, ktoré ju sprevádzajú, sú odložené pre tých, ktorí sú rozhodnutí byť úplne poslušní a čakať, keď je to nevyhnutné.

Sú chvíle, kedy sa zdá, že Božia cesta je taká náročná, taká zdĺhavá a bez odmeny, že náš nápad pôsobí oveľa jednoduchšie, rýchlejšie a zdá sa, že prináša oveľa viac potešenia. Ale aj tak zistíš, že Boží plán je vždy lepší než ten tvoj. Toto pravidlo nebude mať nikdy výnimku, takže sa môžeš hneď teraz rozhodnúť, že od tejto chvíle sa budeš poddávať Božej vôli, robiť veci Božím spôsobom a čakať na to najlepšie od Boha.

3. Boh nás povoláva robiť veci, ktoré sami nedokážeme vykonať

V súčasnosti je na trhu veľa kníh o zdokonaľovaní sa a o dosahovaní osobného úspechu. Mnohé z princípov, ktoré tie knihy vyučujú, sú v skutočnosti univerzálne duchovné pravdy, vyňaté z Božieho slova a upravené tak, aby sa dali použiť na veľa rôznych príležitostí. Sú ako roztlieskavačky, ktoré stoja povedľa a kričia: „Zvládneš to! Zvládneš to!“

Keby filozofia typu „Zvládneš to!“ bola pravdivá, nepotrebovali by sme Boha, nie? Tento postoj musí byť nahradený iným, ktorý v podstate hovorí: „Sám to nezvládnem, ale všetko zvládnem skrze Krista. S Jeho pomocou a požehnaním nie je nič nemožné.“

Nájdenie Božej vôle vždy vyžaduje vieru v nemožné a detskú dôveru v Boha. Biblia je plná príbehov o mužoch a ženách, ktorí našli svoj osud v perfektnej Božej vôli, robiac veci, ktoré nebolo možné zvládnuť vo vlastnej sile. Napríklad:

Noe a jeho neuskutočniteľný projekt: Noe bol povolaný, aby vlastnými rukami postavil loď vo veľkosti dopravného lietadla! Predsa to však s Božou pomocou a milosťou zvládol.

Abrahám a jeho neuskutočniteľné zasľúbenie: Boh Abrahámovi v pokročilom veku povedal, že bude mať toľko potomkov, ako je hviezd na nebi a piesku v moriach. Stal sa „otcom mnohých národov“ presne tak, ako Pán povedal, aj napriek tomu, že z čisto prirodzeného biologického hľadiska to nebolo možné.

Mojžiš a jeho neuskutočniteľná cesta: Mojžiš mal 80 rokov, keď mu Boh povedal, aby priviedol približne 2 milióny ľudí z Egypta do zeme, ktorú Abrahámovi pred viac ako 700 rokmi zasľúbil. Mojžiš mal množstvo dôvodov, prečo by sa nemal hodiť na túto úlohu. No i napriek obrovským prekážkam sa Mojžiš rozhodol poddať sa svojmu osudu, poslúchal, ako najlepšie vedel, a Boh vykonal to ostatné!

Mária a jej nemožné otehotnenie: Mladé dievča menom Mária navštívil anjel Gabriel, ktorý jej povedal, že našla veľké zaľúbenie u Boha a On si ju vybral, aby porodila izraelského Mesiáša. Mária sa poddala Božej vôli, aj keď jej celkom nerozumela. Výsledkom bolo, že naplnila svoj osud tým, že porodila Mesiáša a vychovala Božieho Syna.

Boh si vždy vyberal obyčajných ľudí, aby vykonali neobyčajné činy. Použil si mužov, ženy, starých, mladých, vzdelaných i nevzdelaných. Ale všetci mali niečo spoločné: každý z nich bol povolaný vykonať niečo väčšie, než bol on sám. Práve vďaka ich ochote podriadiť sa Tomu, kto ich stvoril, a dovoliť, aby v nich a prostredníctvom nich boli zjavené Jeho zámery, si ich Boh mohol použiť fenomenálnym spôsobom. Kathryn Kuhlmanová raz povedala: „Boh nehľadá zlaté alebo strieborné nádoby. On hľadá poddajné nádoby.“

Zdá sa, že jednou z charakteristických čŕt Božej vôle pre naše životy je, že je pre nás vždy nemožné naplniť ju vo vlastnej sile. Keď Mu však poskytneme svoje životy, On spôsobí, že sa Jeho sväté plány a sny stanú skutočnosťou! Boh má z toho veľký pôžitok, keď robí prostredníctvom nás veci, ktoré môže urobiť len On, pretože potom On dostane všetku slávu, česť a chválu.

4. Božia vôľa má svoje časy a obdobia

Môžeme sa sklamať, keď nepochopíme, že tak ako v prírode fungujú určité časy a kolobeh období, rovnako funguje striedanie časov a období aj v našich životoch – a v ich priebehu sa naplňuje Božia vôľa. Práve na to sa odvolával Pavol, keď povedal: „A činiac dobré neustávajme, lebo svojím časom budeme žať neomdlievajúci.“ (Gal 6,9)

logos-09-2012-kolenda.jpgPred niekoľkými rokmi sa stretla skupina starších misionárov, aby diskutovali o životných princípoch, ktoré objavili počas svojej služby. Ich cieľom bolo odovzdať svoje bohaté skúsenosti nastávajúcim generáciám.

Pri vzájomných rozhovoroch a zdieľaní svojich skúseností vytvorili tento model: Každý z nich prešiel vo svojej službe premenou a spoločne identifikovali päťbodový cyklus, ktorým ich Boh previedol. Tu je krátke zhrnutie cyklov a krokov, ktorými všetci na ceste za poznaním a nájdením Božej vôle prešli:

Etapa č. 1: Zrod vízie. Skôr než existovalo niečo hmatateľné, každý z nich mal víziu, ktorú do nich vložil Svätý Duch. Spočiatku mohla byť táto vízia všeobecná – no súčasne veľmi reálna – a priniesla do ich života nadšenie a neustále povedomie, ktoré pochádzali od Pána.

Etapa č. 2: Príprava. Po prijatí vízie prišiel čas, kedy sa mali pripraviť na jej napĺňanie. V tejto etape väčšina ľudí predčasne stratí Božie sny, pretože odmietajú urobiť nevyhnutnú prácu. Ak nám Boh dal víziu, je potrebné, aby sme aj niečo vykonali, inak z tej vízie nebude nič iné než len snívanie s otvorenými očami bez výsledkov.

Etapa č. 3: Boj. Jedno z najväčších neporozumení ohľadne Božej vôle spočíva v tom, že ak je niečo Božia vôľa, nebude to vyžadovať žiaden boj. To je nezmysel! Môžeš si byť istý, že o to bude treba bojovať. Táto etapa preveruje našu vernosť voči Bohu a nie je možné ju ničím nahradiť.

Etapa č. 4: Uskutočnenie vízie. V tomto bode dosiahli naplnenie vízie. Toto je moment, na ktorý sa všetci tešíme, keď sa konečne môžeme tešiť z ovocia našej usilovnej prípravy a Božej vernosti voči nám.

Etapa č. 5: Nové začiatky a vízia. Po dosiahnutí vízie zistili, že Duch Svätý ich znova vyzval novou víziou, a uzavreli to tým, že ich životy boli neustálym cyklom stále sa rozpínajúcej vízie. Keď im Boh zveril viac, vyžadovalo to väčšiu prípravu a taktiež sa zvyšovala intenzita bojov, ktorým museli čeliť.

5. Boha zaujíma naša cesta i náš cieľ

Prečo sme ešte stále tu na zemi? Ježiš zomrel pred 2000 rokmi na kríži a dokončil službu spasenia „raz a navždy“. Tak prečo nás všetkých nevytrhne, aby sme mohli byť spolu s Ním? Je jasné, že Boh sa nezaujíma len o náš konečný cieľ, ale aj o našu cestu, pretože počas tejto cesty pracuje s našimi životmi tak, aby nadobudli večnú hodnotu.

Mnohí sme netrpezliví, čo sa týka Božej vôle v našich životoch. Chceme sa tam proste dostať. Ale vo väčšine prípadov uplynie veľa času medzi tým, keď nás Boh povolá, a tým, keď naplníme Božiu vôľu. Musíme rozumieť tomu, že pre Boha je veľmi dôležitá cesta, akou sa do Jeho vôle dostaneme. Podstatnou súčasťou nášho vývoja a prípravy je poslušnosť v nasledovaní, čo sa nezaobíde bez toho, aby sme odhalili veľa nepoznaných vecí, prešli skúškami a prekážkami.

Boh si používa našu cestu, aby nás naučil viere, vycibril náš charakter a vyzbrojil nás pre väčšie výzvy, ktoré pred nami ležia a ktoré si vyžadujú viacej sily, než sme predtým mali. Aj keď si práve teraz v procese hľadania Božej vôle, zároveň napĺňaš jej určitú časť pre tvoj život: „Dám ti rozum a vyučím ťa ceste, po ktorej pôjdeš; dám radu obrátiac na teba svoje oko.“ (Ž 32,8) To je Jeho vôľa.

Môj priateľu, neurob chybu ani na chvíľu a nemysli si, že keď dnes nevieš, čo je Božia vôľa, nepostupuješ vpred. Niečo sa deje aj práve teraz. Tvoja viera sa rozmáha, tvoja trpezlivosť je skúšaná a tvoje pochybnosti sú konfrontované.

Tento zápas je súčasťou pôrodného procesu. Boh nás vždy vopred pripraví na všetko, čo pre nás má. Hoci je to nepohodlné, aj tak je to dôležité. Takže, priprav sa – do tvojho života prídu dobré veci!

 

Zdroj: Charisma
Preklad: Stela Štrompachová



Súvisiace články

O Bohu|Logos 10 / 2009 | Jaroslav Kříž |Téma
Neobviňuj Boha|Logos 8 / 2009 | E. Hagin Kenneth |Vyučovanie
Božia vôľa|Logos 11 / 2014 | Jaroslav Kříž |Téma
Boh je Bohom rastu|Logos 12 / 2015 | Jaroslav Kříž |Téma
Meno Božie|Logos 1 / 2012 | Jaroslav Kříž |Téma