Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Reakcia Angeliny Jolie a Darlene Zschech na hrozbu rakoviny

V posledných mesiacoch bola jednou z najpretriasanejších tém v médiách Angelinina preventívna obojstranná mastektómia, ktorú herečka podstúpila, aby znížila svoje riziko výskytu rakoviny. Úplne odlišný prístup zaujala speváčka Darlene Zschech. Aký je rozdiel medzi postojom Angeliny a Darlene? Čo majú spoločné a v čom sa odlišujú?

Obe sú hviezdy svetového formátu. Angelinu (37) pozná každý predovšetkým ako úspešnú herečku, no taktiež ako vyslankyňu dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorá sa problematike utečencov venuje na pôde OSN už viac ako 12 rokov. Darlene (47) je zas najznámejšou speváčkou a skladateľkou súčasnej kresťanskej modernej hudby. Jej meno sa spája s Hillsong Church, kde pôsobila 25 rokov ako líderka chvál. So svojím manželom založila v roku 2010 organizáciu Hope Global, ktorá pomáha ľuďom v krajinách zničených vojnou, predovšetkým v Rwande, Ugande, Keni a Kambodži. Popularita, úspech a srdce pre trpiacich nie je to jediné, čo majú tieto dve ženy spoločné. V posledných rokoch obe stratili najbližších príbuzných v dôsledku rakoviny.

logos-2013-07-08-angelina.jpgAngelina prišla o svoju matku pred šiestimi rokmi. Po mnohých rokoch boja s rakovinou vaječníkov vo veku 56 rokov chorobe podľahla. Pred pár mesiacmi prišla aj o tetu (maminu sestru), ktorá vo veku 61 rokov zomrela na rakovinu pŕs. V roku 2009 zomrel na rakovinu jej strýko. Taktiež Angelinina babička a prababička zomreli na nádorové ochorenia. Podľa vyšetrení, ktoré Angelina podstúpila, pravdepodobnosť, že by mohla dostať rakovinu pŕs, bola 87%, čo herečka považovala za dosť vysoké percento na to, aby sa rozhodla pre obojstrannú preventívnu mastektómiu a následnú rekonštrukciu prsníkov. Podľa lekárov znížila riziko ochorenia na 5 %. V budúcnosti plánuje aj odstránenie vaječníkov, keďže rizikový gén BRCA1 zvyšuje riziko výskytu rakoviny pŕs aj vaječníkov až o 65% u žien, ktoré ho majú chorý.

Angelina vo svojom verejnom vyhlásení po zákroku povedala, že náročné operácie podstúpila preto, aby mohla byť pri svojich šiestich deťoch tak dlho, ako je to len možné. Taktiež chce motivovať aj ostatné ženy k podobným odvážnym rozhodnutiam.

Keďže Angelina je pre mnohé ženy vzorom, všetky jej vyhlásenia a činy majú veľký vplyv na ženy po celom svete. Podľa týždenníka Plus 7 dní (26. vydanie z 27. júna 2013) má Angelinino rozhodnutie vplyv aj na slovenské ženy:

„Za posledné týždne sme dvakrát rekonštruovali prsníky pacientkam, ktoré si dali odstrániť prsné žľazy z preventívnych dôvodov podobne ako Angelina Jolie“, – hovorí doktor Martin Boháč z Kliniky plastickej, estetickej a rekonštrukčnej chirurgie Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Podobnú operáciu chirurgovia na tejto klinike robia priemerne raz za rok.

„Po medializácii prípadu Angeliny Jolie sa v ambulanciách našich genetikov objavilo asi o polovicu viac pacientok ako predtým,“ hovorí vedúci oddelenia lekárskej genetiky Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Výrazný nárast žiadostí nielen o testovanie génov BRCA1, BRCA2, ale aj o iné typy nádorových ochorení zaznamenali aj v Národnom onkologickom ústave. (citácie z denníka)

Hlavnou motiváciou pre odstraňovanie zdravých častí tiel sa stal strach z budúcej možnej choroby a vysoké percento pravdepodobnosti ochorenia. Ženy nevidia iné východisko zo svojej situácie ako podstúpenie zákrokov.

 

logos-2013-07-08-darlen.jpgÚplné iný prístup k otázke rakoviny zaujala Darlene. V priebehu posledných rokov zomrel na rakovinu jej otec aj svokor. Jedna z  piesní v jej novom albume bola zložená práve ako odpoveď na túto chorobu. Darlene sa takto vyjadrila k piesni In Jesus Name/V Ježišovom mene: „Ja aj môj manžel Mark sme stratili našich otcov v priebehu posledných rokov v dôsledku rakoviny a videli sme aj našich priateľov trpieť kvôli rôznym ťažkým životným situáciám... cez to všetko rástol môj hlad po pochopení Božích zasľúbení o prielome a víťazstve nad chorobami a nemocami. Božie slovo hovorí v Jánovi 16,33 – ,,dúfajte, ja som premohol svet. Keď sa zlé veci dejú v našich životoch, môžeme si vybrať: buď budeme nahnevaní, alebo pôjdeme na kolená.“

V piesni, ktorú Darlene zložila ako odpoveď na ťažké životné situácie, ktorými prešla jej rodina a priatelia, vyhlasuje Božie slovo: „Budem žiť, nezomriem, Ježišova moc zmŕtvychvstania žije vo mne a ja som slobodná a budem žiť v mene Ježiš.“

Cieľom tejto piesne, ako hovorí Darlene, je povzbudiť ľudí, ktorí zápasia so svojimi chorobami, problémami, že Boh má riešenie do ich situácií. Pieseň je proklamáciou Božieho slova, ktorú si ľudia môžu spievať v čase, kedy strácajú vlastné slová. Jedna z hlavných proklamácií znie takto:

Boh bojuje za nás, potláča temnotu, rozsvecuje kráľovstvo, ktoré nemôže byť otrasené. V mene Ježiš je nepriateľ porazený a my to budeme kričať, budeme to kričať.

Nový hit sa stal povzbudením pre mnohých, ktorí majú rakovinu, alebo sa jej boja. Reakcia Darlene na otázku rakoviny ukazuje jej vieru a oddanosť Bohu, ktorý má moc nad rakovinou a akoukoľvek inou chorobou.

Lekári upozorňujú, že odstránením prsných žliaz zvyškové prsné bunky ostávajú po celom hrudníku a v niektorých prípadoch môže rakovina prepuknúť aj napriek odobratiu pŕs. Určite sa pravdepodobnosť výskytu choroby rapídne zníži, ale nedá sa povedať, že by choroba nemohla nastať.

Dobrá správa pre všetky ženy, aj tie, ktoré si drahý zákrok nemôžu dovoliť, je, že odstránenie pŕs a iných orgánov nie je jediným riešením prevencie rakoviny. Ako kresťania máme možnosť si vybrať. Buď sa budeme báť, alebo veriť Bohu a Jeho slovu. Boh je Bohom, ktorý uzdravuje a ktorý hovorí vo svojom Slove, že On premohol každú chorobu.

„Na svete budete mať súženie, ale dúfajte, ja som premohol svet.“ Ján 16,33



Súvisiace články

Darlene Zschech |Logos 12 / 2012 | Veronika Vozárová|Rozhovor
Zaostrené na vedu|Logos 3 / 2009 | Drahoslav Vajda |Veda a viera
Protireformácia na Slovensku|Logos 9 / 2007 | Soňa Žabková|Z histórie
Konference na Moravě|Logos 5 / 2014 | Lenka Škardová|Zo života cirkvi
Reformácia na Spiši I.|Logos 4 / 2009 | Peter Minárik |Z histórie