Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Svedectvo manželov Capekovcov

Ako Boh uzdravuje manželstvá, vyslobodzuje zo závislostí a strachu

Braňo:

„Môj životný príbeh netrvá ešte dlho...“ Takto sa spieva v jednej HIP-HOP kresťanskej pesničke.

Začnem písať od môjho teenagerského veku, kde si myslím, že sa začal môj život lámať k horšiemu. Bol som chalan, ktorý vyhľadával vždy tie partie chalanov, ktoré niečo znamenali. Ktoré boli COOL, bol tam život a ja som chcel byť vždy na vrchole. Samozrejme, že na vrchole bola vždy silnejšia osobnosť a nie ja, ktorá dokázala manipulovať svoje okolie. Vtedy som nemal ani tušenie, čo je to manipulácia a kto za ňou stojí.

Vždy som vystupoval v partii ako človek, ktorému prischla vina za všetko zlé, čo urobila partia okoliu. Trpel som za celú partiu. Nevedel som sa tomu vzoprieť. Bol som frustrovaný a nevedel som riešiť problémy, ktoré prichádzali, nevedel som robiť správne a zdravé rozhodnutia.

Od základnej školy, cez strednú, až po zamestnanie som bol síce vždy v tej „SPRÁVNEJ PARTII“, ale vždy som bol ten, ktorý bol ovládaný a nie ten, ktorý ovládal. Potreboval som sa nejako presadiť, tak som začal klamať. Všetky slová, ktoré vychádzali z mojich úst, boli čisté klamstvo. Klamal som doma, v partii, v práci a aj svoju budúcu manželku. Bol som tak zamotaný v klamstve, že som už neveril ani sám sebe. Bolo to hrozné. Vo vojenskom útvare, kde som vtedy pracoval, som sa dostal do partie závislých patologických hráčov a samozrejme som sa nechal viesť nimi. Robil som presne to čo oni. Stal som sa závislým od stávkovania, klamania, robil som veľké dlhy a sľuboval veľké úroky pri vrátení peňazí. Moja myseľ nebola schopná normálne rozmýšľať, nemohol som spávať, trpel som strachom a depresiami, chodil som zadumaný, skrýval som sa a zatajoval. Myslel som len na to, ako získať peniaze a ísť do NIKÉ stávkovať. Delil ma len krôčik od väzenia. Vyhrával som 30 aj 50 tisíc, ale vždy som to za päť minút znova vsadil. Vždy som dúfal, že sa z tohto kolotoča dostanem, že príde ten správny „TIP“ zápasov a ja z toho vyjdem víťazne. A poviem vám, že som z toho aj víťazne vyšiel, no nie tak, ako som si predstavoval ja, ale ako chcel, vďaka Bohu, BOH.

Obrátil som sa, keď som stratil všetko: manželku, syna, rodičov, priateľov (lebo som im nevracal peniaze) okrem závislosti. Od tej chvíle, ako som prijal Ježiša do svojho srdca, zažívame v našich životoch víťazstvo za víťazstvom. Boh nás vedie neustále dopredu. Vyslobodil ma z klamstva, zo závislosti, uzdravil moju rodinu, vzťahy. Pomohol mi splatiť všetky dlhy.

Od tej chvíle, ako som prijal Ježiša do svojho srdca, zažívame v našich životoch víťazstvo za víťazstvom.

Po istom čase ako kresťan som si povedal, že sa už nenechám NIKÝM ovládať, ale povedal som Bohu nech ma ovláda On. Lebo viem, že On je tá správna partia pre mňa. Viem, že je dobrý a že nám dá šťastnú budúcnosť a naše očakávanie. Ďakujem Mu za to, že Mu patrím, že ma prijal aj takého hriešneho a očistil ma.

Ivka:

S manželom sme boli spolužiaci zo strednej školy, takže sme sa dobre poznali. Po ukončení školy sme začali spolu chodiť. Prišla veľká láska, tehotenstvo a svadba. Manžel bol vojakom z povolania, takže som predpokladala dobrý „finančný“ život + pridelenie vojenského bytu. Mala som svoje plány o romantickom živote. Nič nám nechýbalo. Tento krásny sen sa rozplynul ako hmla, keď som sa dozvedela, že manžel je závislý hazardný hráč. Spustil sa hrozný kolotoč: prehrával výplaty, požičiaval peniaze, zakladal zlaté šperky rodičom aj mne, požičiaval si autá z požičovne a neplatil. Kradol mi peniaze, ľudia prichádzali, vyhrážali sa mi, že ak im nevrátime peniaze, zoberú nám koberec, TV... Prestal chodiť do práce, čo u vojska znamená dezerciu. Žila som v strachu o svoj život, o syna, o manžela, o budúcnosť. Viac som plakala, ako rozprávala. Boli sme zúfalí. Ja aj rodičia sme skúšali všetko: prosby, vyhrážanie, platili sme dlhy. Začala som chodiť pravidelne každú nedeľu do kostola, kde som preplakala celú bohoslužbu. Dali sme ho liečiť na psychiatriu, no z vojenskej nemocnice nám ho poslali po dvoch týždňoch domov ako zdravého s diagnózou PATOLOGICKÝ HRÁČ. Nemali tam prostriedky ani metódy, aby ho zbavili závislosti. NIČ nepomáhalo. Za dezerciu ho odsúdili na jeden rok podmienečne a vyhodili z práce. Jediné riešenie som videla v rozvode, o ktorý som podala. V júli 1996 Branko pracoval vo Vrútkach, kde pracoval aj Peťo Kuba. Ten mu svedčil a povedal evanjelium. Prijal Pána Ježiša a začal sa modliť a tri dni sa postil za mňa, aby som aj ja prijala Pána.

Ježiš položil tie nové a správne základy nášho manželstva a života.

Do dnešného dňa neviem, ako som sa ocitla na návšteve u svokrovcov, pretože vtedy sme už nežili spolu. Zrazu sme sa ocitli s Brankom sami v izbe a on prišiel na kolenách za mnou a prosil ma o odpustenie. Začali mu tiecť slzy, keď mi hovoril o tom, ako sa ho Boh dotkol, o tom, že BOH je naozaj Živý a miluje nás veľkou láskou. Nikdy predtým som ho takého nevidela. Bola som zmätená. Pozval ma do KS Milosť Martin a ja som pozvanie prijala. Vo dverách, keď som prišla na bohoslužbu som niečo cítila (dnes to viem pomenovať, bol to Boží dotyk). Vo vnútri som nejako vedela, že je tam prítomný BOH. Pochopila som, že toto je posledná možnosť, ako môže byť zachránené naše manželstvo. Odovzdala som svoj život Ježišovi, dala som sa pokrstiť na skupine u Ľubky Kutlíkovej, ktorá sa mi začala venovať.

Ježiš položil tie nové a správne základy nášho manželstva a života. Úplne zmenil pohľad na život. Oslobodil nás od strachu, beznádeje, klamstva, závislosti. Za to Mu aj v tejto dobe stále ďakujeme, že nám dal milosť počuť evanjelium a milosť učiniť pokánie. Ježiš Kristus zastavil prácu diabla v našom živote, zastavil rozpad manželstva, dal nám milosť splatiť všetky dlhy, dal nám ďalšie dve požehnané deti, požehnal a žehná nás v podnikaní, dal nám bratov, sestry... Od toho momentu máme v srdciach svedectvo o predĺženej Hospodinovej ruke v našom živote. Máme nespočetne veľa svedectiev, uzdravení, vyslobodení a výhier. Je to pomaly už štrnásť rokov, čo máme tú milosť smelo prichádzať každý deň pred Jeho tvár v mene Ježiš a nachádzať u Neho každý deň novú milosť a pomoc. Boh je živý a Všemohúci pomôcť a zachrániť to, kde končí aj ľudská sila a rozum. Aj moje svedectvo je o tom, že oplatí sa odovzdať Mu svoj život a dôverovať Mu.



Súvisiace články

Svedectvo manželov Vincurských|Logos 1 / 2022 | Redakcia |Skutočný príbeh
Svedectvo manželov Pančíkovcov|Logos 6 / 2010 | Redakcia |Skutočný príbeh
Svedectvo manželov Kadíkovcov|Logos 1 / 2010 | Redakcia |Aktuálne
Svedectvo manželov Schifferovcov|Logos 5 / 2010 | Rod. Schifferova |Skutočný príbeh
Svedectvo manželov Bečkovcov|Logos 8 / 2010 | Redakcia |Skutočný príbeh