Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Youth Meeting 2009

Pod týmto názvom sa druhý prázdninový týždeň konal už 11. ročník stretnutia mládeže zo Slovenska a Čiech. Tentokrát v areáli hotela Lomnistá neďaleko dediny Jasenie. Cieľom stretnutia bola obnova vo vzťahu s Bohom, povzbudenie do kázania evanjelia a upevnenie vzťahov medzi mladými ľuďmi pri rôznych športových, ale aj nešportových aktivitách.

tabor-2009.pngMeeting už tradične odštartovali modlitby za dobrý priebeh celého stretnutia, za dobré počasie a za prítomnosť Svätého Ducha na jednotlivých zhromaždeniach. Po nich už na pódium vystúpila mládežnícka kapela Exit, ktorá viedla zhromaždenie do chvál a uctievania. Áno, čítate dobre, členovia mládežníckej kapely si konečne vymysleli názov. Stalo sa tak počas nácviku v budove banskobystrického zboru, kedy im do oka padla zelená tabuľka nad dverami s textom „Exit“. Je to skutočne nápadité a trefné.

Dynamické chvály, výborné osvetlenie, mládež dvíhajúca svoje ruky k Bohu no a samozrejme niekoľko myšlienok z Božieho slova – nič z toho nechýbalo na žiadnom večernom zhromaždení. K mikrofónu sa okrem pastorov a vedúcich mládeže dostali aj víťazi minuloročnej kazateľskej súťaže – Katka Štugnerová z Brezna a Štefan Bašista z Popradu. Na vlastnej koži si vyskúšali, aké to je kázať pred zhromaždením, čo im obidvom išlo naozaj vynikajúco. Boli povzbudením pre mnohých mladých, ktorí túžia tak isto predstúpiť pred zhromaždenie a kázať Božie slovo. Vynikajúce počasie a umiestnenie areálu hotela nám umožnilo to, aby sa každé večerné zhromaždenie konalo pod holým nebom do neskorých večerných hodín.

Každé ráno sme sa stretli v priestoroch hotela na spoločných modlitbách a pri Božom slove. Počas týždňa sa pred zhromaždenie postavili viacerí rečníci ako Rastislav Bravčok, Peter Kuba, či Milan Dupan, ktorí niekoľkými myšlienkami povzbudili mládež k väčšej horlivosti a kázaniu evanjelia. Cieľom bolo motivovať mladých ľudí, aby využili potenciál, ktorý sa v nich skrýva a boli generáciou, ktorá prelomí bariéry a skrze ktorú Boh vypôsobí prebudenie v našom regióne.

Počas dňa sa konali rôzne športové a nešportové aktivity, ako mužský či ženský futbal, volejbal, basketbal, pingpong, či kurz horolezectva, na ktorom si účastníci v priebehu dvoch dní vyskúšali lezenie na neďalekej skale, kde mali možnosť vyliezť cesty s obtiažnosťou okolo 4 až 5 (stupnica obtiažnosti lezenia je od 1 do 10). Kurz mal skutočne úspech, pretože aj napriek piatkovému dažďu sa niektorí nechceli odlepiť od skaly. Tohto roku sa konal aj gitarový kurz, ktorý viedol gitarista kapely Exit Tomáš Tuhársky z Banskej Bystrice, ktorý svojich žiakov učil hre na gitare. Konal sa aj zvukársky kurz, ktorý viedol Jozef Zahradníček z Banskej Bystrice. Na ňom sa účastníci oboznámili s technikami ozvučovania a komunikáciou medzi zvukárom a členmi kapely. Aj milovníci fotografovania si prišli tento rok na svoje a mohli sa zúčastniť kurzu fotografovania, ktorý viedol známy umelecký fotograf Rastislav Bero. Počas stretnutia rozprával príbeh o tom, ako sa formovala jeho kariéra fotografa a ako sa dostal medzi významných slovenských umelcov. Pre ukážku si priniesol aj niekoľko svojich fotografií, na ktorých demonštroval jednotlivé techniky fotografovania a kompozíciu jednotlivých fotografií. Úspech mal aj kurz hebrejčiny, ktorý viedol Jonatán Černý z Bratislavy, ktorý je samoukom v tejto oblasti. Účastníci tohto kurzu sa počas troch stretnutí zoznámili s hebrejskou abecedou, osvojili si niektoré hebrejské slovíčka a čítali si úryvky z hebrejskej Biblie. Jonatán si dokonca pripravil aj rôzne pomôcky pre tých, ktorí majú záujem o ďalšie štúdium hebrejčiny, ako napr. prekladový slovník, hebrejský šlabikár a pod. Nechýbal ani biblický kvíz, ktorý tento rok organizoval Branislav Matušek. Súťažilo sa v troch postupových kolách, v ktorých sa obtiažnosť jednotlivých otázok postupne zvyšovala. Do posledného kola sa dostali štyria najmúdrejší mládežníci tohtoročného meetingu, no víťaz môže byť len jeden, a tým sa stal opäť Jonatán Černý, ktorý tak obhájil víťazstvo z minulého roku. Už po druhýkrát sa konala aj kazateľská súťaž, v ktorej museli súťažiaci, budúci nádejní kazatelia, povedať svedectvo o svojom obrátení v časovom limite 4 minúty a v druhej časti si pripraviť kázeň na tému „Svätý Duch“. Aj tohto roku sa ukázalo, že v tejto generácii sa skrývajú vynikajúci kazatelia. No ale aj v tejto súťaži môže byť víťaz len jeden, a tým sa stal Jakub Štugner z Brezna. Všetkým víťazom srdečne gratulujeme.

Tí, ktorí sa nechceli zúčastniť žiadnej pripravenej aktivity, si mohli krátiť voľný čas medzi zhromaždeniami pri partičke šachu na terase hotela, alebo sa osviežiť v bazéne v areáli. Túto možnosť využili najmä mladé rodiny s deťmi, ktorým sa tu ohromne páčilo.

V stredu sa celá mládež premiestnila na námestie SNP v Banskej Bystrici, kde sa konala dlho pripravovaná evanjelizácia. Aj kvôli účasti mládeže, ktorá zaplnila značnú časť námestia mala evanjelizácia obrovský úspech. Ľudia sa nebáli zastaviť, vypočuť si naše piesne a slová evanjelia z úst niekoľkých pastorov a členov nielen banskobystrického zboru. Mládež neprišla len zaplniť námestie, ale aj kázať evanjelium, o čom svedčí aj fakt, že sa rozdalo viac ako 1500 pozvánok a prospektov.

Posledný večer meetingu patril vyhodnoteniu všetkých súťaží. Rozdali sa ceny za jednotlivé športové a nešportové aktivity, ako sladkosti, tričká a poukážky na nákup kníh v kníhkupectve KS Milosť. Konalo sa aj finále Superstar, súťaže o najlepšieho speváka tohtoročného meetingu. Prvé kolo Superstar sa konalo za zatvorenými dverami, aby aj nesmelí speváci nabrali odvahu a nebáli sa prípadného neúspechu. Odborná porota tak vybrala piatich najlepších a tí svoje nadanie predviedli pred celým zhromaždením počas posledného večera meetingu. Rozhodovanie bolo naozaj náročné, keďže sa vo finále stretli naozaj vynikajúci speváci. O víťazovi napokon rozhodlo publikum a stala sa ním Danka Babicová z Banskej Bystrice. Srdečne gratulujeme. Tábor oficiálne uzavreli večerné chvály, po ktorých si už mládež užívala posledné spoločné chvíle.

Youth Meeting 2009 je úspešne za nami. Prajem každému, aby ste celé leto prežili tak, ako tento týždeň. Aby ste s očakávaním prichádzali na zhromaždenia do vašich zborov, aby ste tam priniesli dynamiku a oheň Svätého Ducha, aby ste sa zapojili do práce a boli generáciou, ktorá prinesie prebudenie na Slovensko a do Čiech.

Alena Filipková



Súvisiace články

Rok 2009|Logos 1 / 2009 | Jaroslav Kříž |Téma
Ice meeting|Logos 1 / 2012 | Alžbeta Zemančíková|Zo života cirkvi
Spring of Youth 9. apríl 1973|Logos 4 / 2008 | rcs |Z histórie
O Izraeli trochu inak|Logos 9 / 2009 | S A|Reportáž
Evanjelizácia v Banskej Bystrici|Logos 8 / 2009 | Alena Filipková |Zo života cirkvi