Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Týždeň podľa Daniela Šobra

Týždeň podľa Daniela Šobra

vydanie 27.3.2017

Okultizmus ako nástroj politického boja v USA

Bosorky, mágovia a rôzni ďalší okultisti sa začali celosvetovo organizovať v „duchovnom boji“ proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi. V nedeľu o polnoci amerického času usporiadali hromadný rituál, ktorý mal uvrhnúť na amerického prezidenta akési hromadné kúzlo. Súčasťou tohto rituálu bolo pálenie fotografie Donalda Trumpa s použitím sviečky a vyslovením zaklínadla, ktoré má oslabiť (doslova „zviazať“) prezidentovu moc a vplyv. Príslušníci tohto hnutia, ktoré samo seba nazýva „magickým hnutím odporu“, založili facebookovú stránku, ktorá má v súčasnosti vyše 10 000 lajkov. Hovoria, že ich rituál nemá nikomu spôsobiť fyzickú ujmu, jeho jediným cieľom je odstrániť prezidenta Trumpa z Bieleho domu. Rituál sa bude pravidelne opakovať počas každého splnu mesiaca presne o polnoci, až kým nedosiahne svoj cieľ.

Donald Trump je zrejme prezidentom, ktorý je spomedzi niekoľkých svojich predchodcov najviac naklonený kresťanom a netají sa tým, že sa bude snažiť o presadzovanie konzervatívnych hodnôt a pro-life agendy. Toto zrejme veľmi vadí rôznym okultným a satanistickým spolkom, ktoré svojím útokom na prezidenta sledujú minimálne dva ciele. Okrem snahy o jeho odstránenie sa tiež aktívne snažia získavať nových sympatizantov a členov svojich temných zoskupení. Hoci celá táto akcia môže vyznievať ako recesistický happening v štýle Harryho Pottera, kresťanskí vodcovia, ktorí sa rozumejú duchovnému konfliktu, bijú na poplach a organizujú celosvetové modlitebné hnutie, ktorého cieľom je prezidenta Donalda Trumpa ochrániť. Veď aj apoštol Pavol nás vyzýva, aby sme sa modlili za vodcov a tých, ktorí majú v rukách moc (2Tm 2,2). Donald Trump navyše modlitby kresťanov potrebuje, jeho posledné politické aktivity vôbec neboli úspešné, jeho dekréty brániace vstupu obyvateľov krajín, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko, sú blokované americkými súdmi a prezidentova snaha o zrušenie Obamovej zdravotnej reformy sa vôbec nevydarila. Trump svoj návrh stiahol z parlamentu, keď vyšlo najavo, že ho okrem členov Demokratickej strany nepodporujú ani niektorí Republikáni.

Lídri krajín EÚ sa zišli v Ríme

Pri príležitosti 60. výročia podpísania zakladajúcich zmlúv, ktoré viedli k vzniku Európskej únie, sa v Ríme zišlo 27 vodcov členských krajín Únie. Svoje stretnutie začali audienciou u pápeža Františka, ktorý im vo svojom príhovore zdôraznil, aby nezabúdali na hrôzy vojen a dôležitosť vzájomnej mierovej spolupráce, ktorá je od začiatku hlavnou ideou EÚ. Jeho motivačný príhovor mal za cieľ priviesť rozhádaných a nejednotných lídrov k vecnej spolupráci na dokumente, ktorý mal z tohto summitu vzísť. Je zaujímavé sledovať, že hoci už formálne neplatí stredoveká nadvláda pápežského úradu nad európskymi panovníkmi, rímsky biskup katolíckej cirkvi je pre popredných politikov EÚ stále akousi duchovnou a morálnou autoritou. Politici ho poslúchli a po komplikovaných rokovaniach, v ktorých sa riešili najmä námietky Poľska a Grécka voči konkrétnym formuláciám záverečnej deklarácie a odpor krajín tzv. Višegrádskej skupiny voči koncepcii tzv. „viacrýchlostnej Európy“, bolo prijaté kompromisné znenie dokumentu. Podľa mnohých komentátorov nepriniesol summit žiadne prekvapenie. Celá Európa totiž s napätím očakáva výsledky volieb vo Francúzsku a oficiálnu žiadosť Británie o vystúpenie z EÚ, ktorá by mala byť podaná už túto stredu.


Späť na správy