Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Pohár sa vracia na Slovensko

logos-02-2015-memorial-1.jpg

Poslednú januárovú sobotu, ako už býva zvykom, sa v Martine konal už 8. ročník futbalového turnaja Memoriálu Jaroslava Kapustu ml. Turnaj je pomenovaný po našom bratovi/synovi, ktorý predčasne odišiel tráviť večnosť s naším Stvoriteľom. Bol to človek, ktorý miloval život i futbal, a tak prvotná myšlienka na vznik tohto turnaja mala úplne jasný dôvod.

O putovný pohár tento rok bojovalo 16 tímov, ktoré boli rozdelené do dvoch najväčších športových hál v okrese. Jednotlivé zloženie skupín bolo vylosované na kresťanskej konferencii v Banskej Bystrici, takže nič nebolo dopredu dané a všetko bolo transparentné, za čo ďakujeme pastorovi Jardovi, že dal na to priestor.

Hoci poveternostné podmienky kvôli snehovej kalamite boli v deň turnaja najhoršie v roku, na turnaj sa dostavili všetci. To svedčí o tom, že Boží ľud je spoľahlivý a nenechá sa odradiť od svojho cieľa. Turnaj začal s úplnou presnosťou, za čo všetkým ďakujeme. Pri otváracom ceremoniáli nás domáci pastor Adrián Šesták povzbudil a vyslal do telesného zápasenia. Kvalitou mužstiev bol turnaj asi na najvyššej úrovni a výkonnostne tu nebolo ani jedno mužstvo, ktoré by si zaslúžilo posledné miesto. Určite sa tu našli aj mužstvá, ktoré neboli so svojím umiestnením spokojné. Ako príklad môžeme spomenúť mužstvo Prostějov-Brno, ktoré svojou kvalitou určite patrí do prvej polovice mužstiev. Ale v tom je práve podstata turnajov, že za krátky hrací čas treba streliť čo najviac gólov a, samozrejme, čo najmenej dostať. Alebo napríklad ambiciózne domáce mužstvo Martina, ktorého herný prejav a aj kvalita boli veľmi sympatické, ale ich umiestnenie bolo obrovským sklamaním.

Snažili sme sa, aby turnaj mal stále pečať ako kresťanský, a aj preto museli byť súpisky podpísané jednotlivými pastormi, ktorí vysielali svoje mužstvá. Toto sa napríklad nedá porovnať s inými turnajmi, lebo tu nevládli urážlivé slová, nepriateľstvo a nenávisť, ale láska, čestnosť a inteligentnosť hráčov. To nakoniec potvrdili aj rozhodcovia, ktorí sa turnaja radi zúčastňujú práve z tohto dôvodu. A je veľmi pekné po turnaji počuť referencie ľudí zvonka, ako obdivovali celkovú organizovanosť a disciplinovanosť tímov. Aj toto ľudia sledujú a je do nich zasievaný ten správny pohľad na cirkev božiu.

Ako ďalšiu novinku sme spustili súťaž v kopaní pokutových kopov, kde sme takisto spoznali najlepšieho brankára a najúspešnejšieho hráča.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na chode turnaja, ako aj zdravotným sestričkám, ktoré mali tento rok veľa práce, ale zvládli ju pohotovo a bez problémov. Vďaka sponzorom sa turnaj posunul zasa na úplne inú úroveň a každý hráč mohol byť odmenený nejakým vecným darčekom. Na konci turnaja bol dokonca pre každého hráča a diváka zadarmo jelení guľáš. Stalo sa už samozrejmosťou, že hráči dostávajú v priebehu turnaja to, čo si ich telo vyžaduje – príval energie – originálne iontové nápoje a energetické tyčinky, ktoré používajú vrcholoví športovci. Prvé tri mužstvá boli odmenené taškami plných energetických tyčiniek a nápojov a prvé mužstvo navyše ešte dostalo pre každého hráča celodenný vstup do najväčšieho aquaparku na Slovensku.

A čo by to bol za turnaj bez najlepšieho hráča, brankára a strelca? Na tomto ročníku sa najlepším hráčom stal Daniel Tóth z Bratislavy, najlepším strelcom Marián Králik zo Žiliny a ocenenie pre najlepšieho brankára si odniesla opora budapeštianskeho tímu. Všetci boli taktiež odmenení kvalitnou gola-sadou.

O vyrovnanosti turnaja svedčí aj fakt, že obidva semifinálové zápasy medzi Bratislavou a Budapešťou a Žilinou a Banskou Bystricou sa museli rozhodnúť až po kopaní pokutových kopov. Z nich mali presnejšie kopačky Bratislava a Žilina, ktorí vytvorili finálovú dvojicu. Tam už zostalo viac síl žilinským bojovníkom, ktorí počas stáleho povzbudzovania fanklubu priviedli putovný pohár naspäť na Slovensko, do kancelárie pastora Petra Kubu.

O turnaj bol záujem aj v regionálnej televízii aj v Milosť TV, ktorí prišli na turnaj urobiť reportáž.

Tešíme sa na ďalší ročník, ktorý sa bude konať 30.1.2015 v Martine. Už teraz rozmýšľame nad tým, ako turnaj zasa zatraktívnime a nedostatky odstránime a veríme, že sa spolu uvidíme pri tejto nádhernej športovej akcii.

Celkové poradie:

1. Žilina
2. Bratislava
3. Budapešť
4. Banská Bystrica
5. Trnava
6. Vinica
7. Maranata
8. Vrútky
9. Levice
10. Archa
11. Martin
12. Nitra
13. Brezno
14. Spišská Nová Ves
15. Prostějov-Brno
16. Košice

logos-02-2015-memorial-3.jpg

Povedali po turnaji:

Žilina, František Kadík

Opäť sa budem opakovať – vynikajúci turnaj, každým rokom sa zlepšuje kvalita turnaja i jeho obsadenie. Organizácia (organizátori) turnaja bola na vysokej úrovni, chvála nášmu Pánovi za takýchto obetavých bratov a sestry, ktorí sa každý rok púšťajú do tohto pekného projektu. Je to vždy perfektná príležitosť stretnúť sa s kamarátmi i z iných kresťanských zborov okrem „Milosti“ a rozvíjať i nové priateľstvá (bratia z Maranaty, Archy Nitra, Hit z Budapešti a zboru Viery z Vrútok, ...)

Každým rokom je vidieť, že rozdiely medzi silami jednotlivých mužstiev sa nielen zmenšujú, ale bývalí outsideri prekonávajú predchádzajúcich šampiónov.

My ako Žilina minuloročný neúspešný semifinalista (tretie miesto) sme to mali podľa môjho názoru troška ľahšie ako chalani z Budapešti a Maranaty, keďže boli minuloroční finalisti. Všetky tímy sa na nich chceli vytiahnuť. Po ťažko vybojovanom víťazstve nad prvým súperom, ktorý nám dal lekciu z efektivity, sme druhý zápas prehrali s neskorším finalistom a veľmi dobrým tímom z Bratislavy, ktorý mal vyrovnané výsledky až do samotného finále. Táto prehra nás nakoniec namotivovala, začali sme hrať opäť ako kompaktný tím, streľba na bránu bola efektívnejšia  a dotiahli sme to do úspešného finále, kde sa nám podarilo vrátiť prehru zo skupinovej fázy chalanom z Bratislavy. A nesmiem zabudnúť aj na super fanúšičky a fanúšikov najmä zo Žiliny a okolia. Opäť sa tešíme na nasledujúci ročník. Buďte všetci mocne požehnaní.

Bratislava

Na turnaj sme prišli jednoznačne s cieľom postúpiť zo základnej skupiny a odohrať kvalitné zápasy tak, aby sme postúpili do semifinále. Počas našej cesty hore sme však dostali chuť na nejaký ten kov na stupni víťazov. Postup do samotného finále bol pre nás veľkým potešením.

S druhým miestom sme veľmi spokojní. Rovnako sme radi, že okrem toho posledného finálového zápasu sme ani raz neprehrali. Napriek prehre vo finále so Žilinou nám naše futbalové ego „hladí“ skutočnosť, že sme konečného majstra turnaja v základnej skupine porazili. Vo finále však mali očividne viac síl a odhodlania a zaslúžene majú trofej doma. Gratulujeme!

Najväčším emocionálnym zážitkom nášho tímu bol prechod do finále cez bratov z Budapešti po pokutových kopoch. Bolo to perfektné!

Aj keď sme mali len dvoch hráčov na striedanie a po malom zranení jedného spoluhráča už len takmer 1 a pol striedajúceho hráča, hralo sa nám veľmi dobre. Nálada bola skvelá, celé sme si to užili. Našou nosnou taktikou bolo vyhrať v každom zápase. Tým sme sa zbavili akýchkoľvek kalkulácií a taktizovania. Vyšlo to takmer na 100%. Ďakujeme za celú organizáciu, turnaj hodnotíme výborne a tešíme sa na ďalší ročník.

Budapešť, Szilárd Náray

V prvom rade sa chceme poďakovať organizátorom, že nás pozvali na turnaj štvrtý raz za sebou. Každý rok sa stáva turnaj lepším a lepším. Sme veľmi šťastní, že sme znovu mohli vidieť našich slovenských priateľov, tento turnaj je veľká šanca pre kresťanov budovať ich vzťahy. Každý rok máme za cieľ hrať dobrú hru s „fair-play“, a potom vždy uvidíme, aký bude výsledok našej snahy. Tohtoročné 3. miesto je dobrý výsledok v tomto silnom obsadení. Chceli by sme pogratulovať Žiline a Bratislave, naozaj si zaslúžili ich výsledok. Veľmi sa tešíme na našu účasť na budúci rok.

Banská Bystrica, Milan Helexa

Podarilo sa nám vytvoriť dobrý kolektív. Každý z hráčov bol pre mužstvo veľkým prínosom, z čoho vyplynuli aj výborné výsledky. Vyhrali sme základnú skupinu, aj nadstavbovú skupinu a bez prehry sme postúpili do semifinále proti silnej Žiline. Žiaľ, až penalty rozhodli o tom, že sme nepostúpili do finále a v zápase o 3. miesto (ktorý nasledoval hneď iba po niekoľkominútovej prestávke) nám už chýbali fyzické sily.

Trnava, František Fanka

Tento turnaj je z roka na rok kvalitnejší a vyrovnanejší, sú tu mužstvá, ktoré sú veľmi silné, a aj tie slabšie niekedy prekvapia a hrajú vyrovnanú partiu s kvalitným mužstvom. Takýto turnaj, ako je tento, dosahuje tie najvyššie hodnotenia sálového turnaja. Sme radi, že sa ho zúčastňujeme a že miešame karty na popredných miestach.

V druhej skupine sme mali trocha smoly, proti Maranate sme nepremenili tri tyčky a proti Banskej Bystrici sme nepremenili vyložené šance. Stačil nám bod a postupujeme do finálovej štvorky my. Nevadí, čaká nás celý rok poctivého tréningu a verím, že postúpime do finále.

Prostějov-Brno, Pavel Kucharčuk

Turnaj bych zhodnotil velice kladně. Na akci jsme se všichni velmi těšili a potěšila nás přidaná soutěž v kopání penalt i guláš na konci turnaje. Jsme rádi, že jsme se mohli setkat s ostatními bratry z jiných církví a poměřit tak spolu síly na fotbalovém turnaji. K hodnocení našeho týmu bych řekl, že náš výkon byl za naším očekáváním a aspoň teď víme, jak máme potrénovat na příští ročník, na který se už moc těšíme.

Vinica, Daniel Fridrich

My sme s turnajom boli spokojní, hralo sa nám dobre, sme radi, že sme sa znovu dobre umiestnili. Ja ako kapitán som spokojný s naším výkonom aj proti tým najsilnejším ako Žilina a Bratislava. Tento ročník nás prišli povzbudiť fanúšikovia – naše deti a priatelia – bolo ich aj počuť. Organizačne výborne pripravený turnaj. Radi prídeme znovu o rok. Myslím, že kvalita turnaja stúpa. Gratulujeme víťazovi turnaja.

Nitra, Sebastián Greguš

Chcem sa poďakovať za možnosť zúčastniť sa tohto turnaja. Hodnotím ho pozitívne, nakoľko sme ako tím i jednotlivci nazbierali mnohé potrebné skúsenosti. Zúčastnené tímy nás preverili a mali sme dobrý čas s bratmi v Kristovi.

Levice, Erich Kováč

Ako nováčik turnaja sme veľmi spokojní s celkovým priebehom turnaja, na ktorom sme sa mohli zúčastniť.
Atmosféra bola vynikajúca, všetko prebehlo v duchu fair play. Umiestnili sme sa na peknom deviatom mieste, s priebehom turnaja sme veľmi spokojní, sme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť, utužiť vzťahy, nakoľko sme tam mali nových hráčov, bol priestor pre zdieľanie evanjelia vhodnou formou. Sme radi, že sme všetci pricestovali aj odcestovali zdraví, keďže cesty boli miestami náročné. Buďte mocne požehnaní, ďakujeme za všetko, vidíme sa o rok!!!

MARANATA, Miroslav Kalnaši

Hneď v prvom zápase sa vážne zranil náš kapitán, ktorému v popradskej nemocnici museli dať nohu do dlahy. V ďalšom zápase si nešťastne zlomil ruku obranca, a aby toho nebolo málo, v štvrtom zápase podobne ako náš kapitán, a síce s nohou v dlahe, skončil aj náš najlepší hráč. Päť hráčov, ktorí turnaj odohrali do konca, sa nemajú za čo hanbiť, hrali naozaj celým srdcom aj za zranených spoluhráčov a nakoniec len krôčik ich delil od postupu do semifinále.

Po minuloročnej finálovej účasti sme veľmi chceli dosiahnuť na celkové víťazstvo, no aj keď sa nám to skrze opísané skutočnosti nepodarilo, napriek tomu turnaj v Martine zostane naším obľúbeným, nielen kvôli športovým výkonom, či skvelej organizácii, ale aj kvôli získaným vzácnym priateľstvám a najmä harmonickej atmosfére, vyplývajúcej zo zdroja toho, čo nás spája, a to Božej lásky.

Martin, Marián Kapusta

S hrou mužstva na turnaji som celkom spokojný. Aj keď určite mužstvo, s ktorým sme prišli, malo na prvú šestku. Ale o tomto sú turnaje, keď rozhodujú maličkosti. Takže umiestnenie je pre nás absolútnym sklamaním. Hoci vekový priemer nášho tímu bol asi najvyšší na turnaji, každý odovzdal maximum. Ďakujem každému hráčovi, ktorý nastúpil za martinský tím. Myslím, že nastal čas, aby sme sa pohli aj smerom k evanjelizácii a k získavaniu nových, nádejných a budúcich ašpirantov na absolútne víťazstvá aj v tejto oblasti.

Marián, Jaroslav a Radovan Kapustovci,
organizátori MJK



Súvisiace články

Zaostrené na vedu|Logos 3 / 2009 | Drahoslav Vajda |Veda a viera
Dr. Christian Harfouche na Slovensku|Logos 10 / 2010 | Daniel Šobr |Téma
Putovný pohár znovu opúšťa Slovensko|Logos 3 / 2017 | Marián Kapusta|Zo života cirkvi
Guillermo Prein zavítá na Slovensko|Logos 1 / 2016 | Veronika Bordovská|Zo života cirkvi
Protireformácia na Slovensku|Logos 9 / 2007 | Soňa Žabková|Z histórie