Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

51. výročie Šesťdňovej vojny

51. výročie Šesťdňovej vojny

Izrael pociťoval po víťaznej Vojne o nezávislosť r. 1948 a Sinajskom ťažení r. 1956 vášnivé nepriateľstvo moslimských štátov. V roku 1964 bola založená Organizácia pre oslobodenie Palestíny - OOP, ktorá mala jediný cieľ - zničenie Izraela. OOP začala s teroristickými útokmi na izraelské civilné obyvateľstvo, Izrael bol nútený reagovať vojenskou silou. O senzačné víťazstvo Izraela v „šesťdňovej vojne“ sa zaslúžili najmä izraelské tajné služby. Mnoho životne dôležitých informácií dodal agent Mossadu - Eli Kohen. Dodával do Izraela kvalitné vojenské a politické informácie zo Sýrie, kde pôsobil. Medzi nimi boli podrobnosti o frontovej pevnostnej línii na Golanských výšinách, ktoré Izrael dobyl v júni 1967. Nakoniec ho však sýrska tajná služba odhalila a za špionáž bol popravený. Izrael dokázal monitorovať rádiové vysielanie svojich protivníkov. Izraelci dokázali odpočúvať dialóg medzi egyptským prezidentom Násirom a jordánskym kráľom Husajnom. Egyptský prezident Násir znovu obsadil demilitarizovaný Sinajský poloostrov a presunul tam stotisíc vojakov a ťažké zbrane. Vojskám OSN, ktoré tam boli rozmiestnené prikázal, aby odišli. Dňa 22. mája zablokoval Akabu uzavrením Tiranských nížin. Takýto akt vojenskej blokády chápe medzinárodné právo ako akt agresie. 30. mája uzavrel Násir vojenské spojenectvo s Jordánskom.

5. júna 1967 o 7.45 ráno podnikli izraelské letecké sily - IAF preventívny úder. Masívnym bombardovaním bolo zničených na zemi viac ako 400 egyptských, sýrskych a jordánských lietadiel. Izraelci dokonale využili moment prekvapenia. 7. júna 1967 dobyli Izraelci Staré mesto a znovu zjednotili Jeruzalem pod svoju zvrchovanosť. 8. júna dosiahli víťazstvo na Západnom brehu Jordánu - Júdea a Samária. 10. júna potom zvíťazili na Golanských výšinách a prebojovali sa až 50 km pred sýrske hlavné mesto Damask. 8. júna prijal egyptský prezident Násir zastavenie paľby vyhlásené Radou bezpečnosti OSN. Boje na sýrskom fronte - Golanských výšinách skončili 10. júna 1967 o 18.30 hod. Šesťdňová vojna skončila, padlo v nej 777 izraelských vojakov.

Víťazstvo Izraela v „šesťdňovej vojne“ vyvolalo po celom svete búrlivú odozvu. Palestínske teroristické skupiny naštartovali odpor proti Izraelu, jednou z  najznámejších udalostí je únos a následné zavraždenie izraelských športovcov na letných olympijských hrách v Mníchove v roku 1972, ďalej rôzne únosy lietadiel, prepady zo „Západného brehu“ a Pásma Gazy. Izrael na tieto útoky reagoval vojenskou silou. Pravdou je, že Izrael vrátil 91 % územia, ktoré získal v „šesťdňovej vojne“. Izrael bojoval vo všetkých vojnách o svoje prežite. Jeho moslimskí susedia viedli proti nemu útočné vojny s cieľom zničiť ho.

Zdroj: Logos 8/2007


Späť na správy