Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Abbás: Izrael nemá nič spoločné so Židmi ani judaizmom

Abbás: Izrael nemá nič spoločné so Židmi ani judaizmom

„Izrael je koloniálnym projektom a so Židmi nemá nič spoločné,“ zaznelo z úst palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása počas dvojhodinovej reči, ktorú predniesol na stretnutí ústrednej rady Organizácie pre oslobodenie Palestíny v nedeľu 14. januára. Stretnutie sa uskutočnilo so zámerom formulovať odpoveď na Trumpove uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela Spojenými štátmi. Abbás ďalej povedal, že keď bol Izrael ustanovený, jeho lídrom sa nepodarilo presvedčiť Židov, aby sa do neho presťahovali. Podľa Abbása vraj prvý izraelský premiér David Ben-Gurion neochotne pracoval na tom, aby donútil do Izraela emigrovať Židov z arabských krajín proti ich vôli po tom, čo usúdil, že krajinu európskymi Židmi nenaplnia. Radšej sa vraj šesť miliónov z nich nechalo zavraždiť v Európe nacistami, než by do Izraela odišli. Boli to pri tom úrady britského mandátu, kto za druhej svetovej vojny znemožnili imigráciu väčšiny židovských utečencov z Európy.

Abbás ešte skritizoval Donalda Trumpa s tým, že sa Palestínčania nebudú zúčastňovať žiadnych mierových rokovaní pod dohľadom USA. Amerického veľvyslanca v Izraeli Davida Friedmanna pritom nazval „osadníkom“ a prisľúbil, že sa s ním nikdy nestretne. Abbás obvinil Izrael aj z toho, že „importoval do krajiny veľké množstvo drog, aby tak zničil našu najmladšiu generáciu.“

„Dneškom sú dohody z Osla mŕtve a Izrael ich zabil,“ dodal ešte s tým, že akékoľvek ďalšie rokovania sa budú odohrávať len v kontexte medzinárodnej komunity, radou, utvorenej na medzinárodnej konferencii. „Zostávame tu. Neodídeme z našich dedín. Je to naša krajina. Nebudeme prijímať inštrukcie od nikoho. Trumpovi hovoríme, že jeho dohodu neakceptujeme. Dohoda storočia sa stala fackou storočia,“ povedal ešte Abbás.

„Čo sme včera počuli od Abbása je hrozné. Navrátil sa k myšlienkam, ktoré presadzoval pred desiatkami rokov. Zabudol toho veľa a povedal presne to, čo pred rokmi viedlo k jeho označeniu za antisemitu a popierača holokaustu,“ reagoval na Abbásovu reč izraelský prezident Reuven Rivlin. „Toto sú presne veci, ktoré nás blokujú. Svojimi slovami Abu Mazen (Abbás) odmietol návrat do našej domoviny, hoci sám dobre vie, že aj Korán uznáva izraelskú zem za našu. Bez tohto základného uznania nebudeme môcť vytvoriť dôveru a pohnúť sa dopredu,“ dodal Rivlin.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu z návštevy v Indii povedal: „Počul som, čo Abu Mazen povedal. A povedal pravdu. Strhol si masku a povedal jednoduchú pravdu, ktorú som sa snažil ukázať mnoho rokov - príčina konfliktu medzi nami a Palestínčanmi je ich odmietanie uznať židovský štát v akýchkoľvek jeho hraniciach.“

Zdroj: ztis.cz, 15.1.2018 (-jg-)

Foto: Mahmúd Abbás


Späť na správy