Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Abbás je ochotný kedykoľvek sa stretnúť s Netanjahuom

Abbás je ochotný kedykoľvek sa stretnúť s Netanjahuom

V stredajšom rozhovore pre japonský denník Asaši Šimbun palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil: „Som pripravený kedykoľvek sa stretnúť s premiérom Netanjahuom vo Washingtone pod patronátom prezidenta Trumpa.“ Rozhovor, ktorý bol vedený s predsedom palestínskej samosprávy korešpondenčnou cestou, sa týkal primárne plánovanej Abbásovej návštevy USA a jeho hodnotenia posledného zasadnutia Ligy arabských štátov. Predovšetkým stretnutie s prezidentom Trumpom, ktoré sa má uskutočniť v stredu 3. mája, je vnímané ako dátum možného posunu v palestínsko-izraelských vzťahoch. Abbás chce pri stretnutí s Trumpom opäť predložiť projekt Arabskej mierovej iniciatívy. Tento plán vznikol roku 2002, aby bol znovu aktualizovaný v roku 2007 a naposledy pri tohtoročnom summite Ligy arabských štátov. Predpokladá dvojštátne riešenie a medzinárodné uznanie štátu Palestína s Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Palestína by sa mala stať „súčasťou demokratického a pluralitného arabského sveta, v ktorom budú moslimovia, kresťania a Židia, sunniti, šiiti, Maroniti, arménski a ortodoxní kresťania spolu s ďalšími koexistovať ako rovnoprávni občania“.

 

Predbežné podmienky

Najťažšie teda - ako už po niekoľkokrát - bude zjavne vytvorenie predbežných podmienok, aby sa obe strany vôbec mohli zísť pri rokovacom stole. Pri akomkoľvek rokovaní budú pod silným tlakom zo strany vlastných voličov. Práve vytvorenie „prostredia“ je mimoriadne ťažká úloha, ktorá pravdepodobne spadne na patróna, prezidenta Trumpa a jeho administratívu.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 20.4.2017 (-rjw-)

Foto: Benjamin Netanjahu s Mahmúdom Abbásom (ilustračná fotografia).


Späť na správy