Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Ak Irán napadne Izrael, NATO mu nepomôže

Ak Irán napadne Izrael, NATO mu nepomôže

Pokiaľ by bol Izrael v budúcnosti napadnutý Iránom, NATO Izraelu nepomôže. V sobotu 2. júna to počas rozhovoru pre nemecký týždenník Der Spiegel povedal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Podľa neho je síce Izrael partnerom, ale nie je členom NATO, a tak sa na neho "bezpečnostné záruky" nevzťahujú. Dodal ešte, že NATO nie je aktérom v blízkovýchodnom mierovom procese a ani v ďalších konfliktoch regiónu.

Der Spiegel priniesol rozhovor len niekoľko dní po tom, čo sa Stoltenberg presťahoval do nového veliteľstva NATO na severe Bruselu. Stavba za viac ako miliardu euro, ktorá pripomína veľké letisko, je domovom viac ako 4000 zamestnancov z 29 členských štátov NATO.

Napätie medzi Izraelom a Iránom rastie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval dohodu medzi svetovými vodcami a Iránom z roku 2015, ktorá zmierňuje sankcie výmenou za to, že Teherán obmedzí svoj jadrový program. Medzi Izraelom a Iránom prebehli vojenské strety v Sýrii, kde Irán operuje na strane sýrskeho prezidenta Asada. USA od zmluvy odstúpili minulý mesiac.

Zdroj: ztis.cz, 3.6.2018 (-jg-)


Späť na správy