Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Antisemitských útokov ubudlo, pribúda urážok

Antisemitských útokov ubudlo, pribúda urážok

Pravidelná analýza Kantorovho Centra "General Analysis" spracováva údaje o antisemitizme v Európe, krajinách bývalého ZSSR, USA a Juhoafrickej republike. Európska bilancia znie: menej útokov, viac slovných urážok.

Jednoznačne dobrou správou je, že v roku 2017 v Európe celkovo ubudlo antisemitských útokov ako je hanobenie cintorínov, fyzické útoky na skupiny a jednotlivcov atď. Autori to pripisujú trom vplyvom: 1) zvýšením bezpečnostných opatrení, 2) verejnej osvete a boju proti predsudkom a 3) tomu, že Židia prestávajú verejne dávať najavo svoje vyznanie a pôvod (napr. prestávajú verejne nosiť tradičné odevy, ubudlo i návštevnosti synagóg).

Antisemitizmus, respektíve jeho prejavy, sa presunuli do verbálnej oblasti. V niektorých krajinách (Francúzsko, Nemecko) sa slovo "Žid" po rokoch znovu objavuje ako nadávka. Pribúda slovných útokov v školách, na ihriskách a na pracoviskách. Osobitnou témou sú aj demonštrácie, napríklad protesty voči rozhodnutiu amerického prezidenta Trumpa presunúť veľvyslanectvo USA do Jeruzalema.

 

Zľava, sprava

Analýzy z jednotlivých krajín uvádzajú, že v čase vzostupu nacionalistického cítenia v celej Európe dochádza k obnovovaniu krajne pravicových hnutí. Tie síce primárne útočia na imigrantov a moslimov, ale v rôznych obmenách opakujú "klasický" antisemitizmus. Židia tiež hrajú úlohu v novodobých konšpiračných teóriách, zo strany krajnej pravice bývajú Židia vnímaní ako podporovatelia či priamo strojcami (negatívne vnímaného) multikulturalizmu.

Na ľavici sa objavuje iný fenomén: kritika konkrétnych predstaviteľov Izraela a ich krokov sa často mieša s kritikou Izraela a popierania jeho práva na existenciu.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 30.4.2018 (-rjw-)


Späť na správy