Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Česko otvorí svoje zastúpenie v Jeruzaleme tento rok

Česko otvorí svoje zastúpenie v Jeruzaleme tento rok

Aby bolo Česko zajedno so zahraničnou politikou EÚ aj rezolúciami OSN ohľadom Jeruzalema, otvorí v izraelskom hlavnom meste honorárny konzulát, zatiaľ čo veľvyslanectvo zostane v Tel Avive. V piatok 20. apríla to oznámil premiér v demisii Andrej Babiš.

Vláda tiež zvažuje otvorenie Českého centra v Jeruzaleme ku koncu roka, aby došlo k nadväznosti na návštevu prezidenta Miloša Zemana v Izraeli. České centrum má v popise práce podporu kultúrnych projektov a to by podľa Babiša neviedlo k podpore konfliktu medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

Podľa hovorcu Jiřího Ovčáčka prezident Zeman zámer premiéra uvítal. Je to práve on, kto bol dlhoročným zástancom myšlienky českého veľvyslanectva v Jeruzaleme. „Náš cieľ ale zostáva v platnosti. A týmto cieľom je česká ambasáda v Jeruzaleme,“ uviedol pre iDnes Ovčáček.

Keď minulý rok v decembri USA uznali Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela, a prezident Trump oznámil aj zámer presunúť tam americké veľvyslanectvo, Babišovi jeho nápad „neprišiel dobrý, pretože sú vidieť tie reakcie,“ povedal vtedy.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 20.4.2018 (-jg-)


Späť na správy