Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Cieľ Hamasu: zničiť Izrael dvojfázovo

Cieľ Hamasu: zničiť Izrael dvojfázovo

Keď sa arabským vodcom po desaťročia nedarilo zlikvidovať Izrael vojensky, niektorí dostali rozum a iní, hoci navonok tiež, len zmenili taktiku.

Čo ale súdiť o najnovšej deklarácii hnutia Hamas? Ide o priehľadný trik. Reč je o prvomájovom materiáli "Document of General Principles and Policies", ktorý v katarskej metropole predstavil šéf Chálid Mišál, končiaci líder hnutia. Skoro by sa chcelo povedať: „Nenechajme sa oklamať Mišálom.“ Prečo?

Na serveroch sa objavili titulky: „Hamas súhlasí s palestínskym štátom v hraniciach zo 4. júna 1967.“ Teda na teritóriu zahŕňajúcom Západný breh Jordánu a Pásmo Gazy. Že by historický prelom? Kto číta iba titulky, môže byť v pokušení zajasať. Veď doteraz chcel Hamas palestínsky štát na celom území historickej Palestíny, čo sa rovnalo likvidácii Izraela.

 

Je skutočne dôvod k jasotu? Nie.

Ide totiž o ďalší z politických trikov nepriateľov Izraela. Hamas vládnuci v Pásme Gazy sa dostal do krízy a potrebuje si vylepšiť renomé. Nie všade v arabskom svete je dobre zapísaný. Napríklad Egyptu vadia jeho doterajšie väzby (teraz údajne pretrhnuté) na Moslimské bratstvo, režimom prezidenta Sísího zaradené medzi teroristické organizácie.

Okrem toho: boj o zriadenie palestínskeho štátu v podobe, ktorá znamená likvidáciu štátu židovského, už tiež nie je medzi všetkými Arabmi „v kurze“, pretože realisticky zmýšľajúce arabské krajiny vnímajú existenciu Izraela ako holý fakt (hoci väčšina z nich doteraz nenašla odvahu urobiť v tomto smere niečo viac a vziať si príklad z Egypta a Jordánska).

 

Čo teda zostáva?

Keby šlo Hamasu a jeho šéfovi skutočne o mier, musel by urobiť to isté, čo v deväťdesiatych rokoch Arafat (nechajme stranou, že sa to neuskutočnilo): vyhlásiť, že Hamas uznáva Štát Izrael a jedným dychom dodať, že sa hnutie vzdáva terorizmu.

Nájdeme niečo také v uvedenom dokumente? Nenájdeme. Egyptský spravodajský server Ahramonline priniesol 1. mája výťah z nového hamasovského dokumentu; niekoľko nižšie uvedených bodov nás ľahko vyvedie z ilúzií o jeho zlomovom význame:

  • Žiadne uznanie legitimity sionistickej entity (tak nazývajú Izrael Arabi, ktorí ho nenávidia).
  • Bez akýchkoľvek kompromisov, pokiaľ ide o odmietnutie sionistickej entity, Hamas predpokladá zriadenie plne suverénneho a nezávislého palestínskeho štátu s Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom v hraniciach zo 4. júna 1967.
  • Hamas nevedie boj proti Židom, pretože sú Židia, ale proti sionistom okupujúcim Palestínu. Odpor proti okupácii všetkými prostriedkami a spôsobmi je legitímnym právom garantovaným božskými zákonmi a medzinárodnými normami a zákonmi, pričom kľúčovou strategickou voľbou je ozbrojený odpor (rozumej: protiizraelský teror).

Celý článok si môžete prečítať na delet.sk

Zdroj: delet.sk, 3.5.2017 (Ľubomír Stejskal)


Späť na správy