Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. (Galaťanom 5,22-23)

Diplomatická kríza medzi Izraelom a Jordánskom

Diplomatická kríza medzi Izraelom a Jordánskom

Doteraz pokojné vzťahy medzi Izraelom a Jordánskom narušila v nedeľu (23.7.) vážna kríza. Sedemnásťročný jordánsky robotník, ktorý inštaloval nábytok v byte príslušníka izraelskej ochranky v susedstve ambasády, zaútočil na Izraelcov a pokúsil sa ich pobodať. Príslušník ochranky ho však v sebaobrane zastrelil a vážne zranený bol aj ďalší Jordánec prítomný scéne, majiteľ domu, ktorý neskôr po prevoze do nemocnice podľahol vážnym zraneniam.

Bezprostredne po incidente, ktorý navyše prišiel doprostred búrlivých protiizraelských demonštrácií kvôli dianiu na Chrámovej hore, sa Izrael rozhodol z obáv o bezpečie svojich diplomatov všetkých svojich ľudí z ambasády v Ammáne vrátiť domov. Lenže jordánske úrady im nechcú dovoliť vycestovať. Požadujú, aby bol príslušník ochranky najprv podrobený výsluchu u jordánskej polícii. Izrael toto s odvolaním na viedenský dohovor o diplomatických stykoch odmietol - zamestnanec ambasády je totiž chránený diplomatickou imunitou.

Viedenský dohovor z roku 1961 stanovuje, že diplomati sú chránení imunitou pred vypočúvaním a zatknutím, a to sa vzťahuje aj na príslušníka ochranky, hovorí izraelské ministerstvo zahraničia. Ide totiž o akreditovaného diplomata. Izrael sa obáva, aby sa nezopakovala situácia z Káhiry v roku 2011, kedy na budovu izraelského veľvyslanectva zaútočil rozzúrený dav. Ide o zatiaľ najvážnejšií incident od roku 1994, kedy Izrael a Jordánsko podpísali mierovú dohodu.

Zdroj: ztis.cz, 24.7.2017, krátené (-mk-)


Späť na správy