Lebo vie Hospodin o ceste spravodlivých, ale cesta bezbožných vedie do záhuby. (Žalm 1,6)

Donald Trump navštívil Múr nárekov

Donald Trump navštívil Múr nárekov

Donald Trump v pondelok 22. mája navštívil Múr nárekov v Jeruzaleme. Bol tak historicky prvým americkým prezidentom, ktorý navštívil najposvätnejšie miesto judaizmu (doteraz to boli len prezidentskí kandidáti). Stalo sa tak v rovnaký deň, čo pristál na letisku Ben Gurion priamym letom zo Saudskej Arábie.

Podľa ortodoxných pravidiel Trump so svojím židovským zaťom Jaredom Kushnerom išli do mužskej sekcie, kde sa Trump s čiernou kipou priblížil asi na 30 sekúnd k Múru, v ženskej sekcii sa nachádzala Trumpova manželka Melania a pomodlila sa tu dcéra Ivanka, ktorá konvertovala pred svadbou s Jaredom na judaizmus a prijala meno Jaheľ.

Táto návšteva sa udiala dva dni pred 50. výročím znovunastolenia izraelskej nadvlády nad východnou časťou mesta. Tento krok, ktorý nasledoval roku 1967 po skončení Šesťdňovej vojny, však nebol široko uznaný medzinárodným spoločenstvom. Kým Trumpovo gesto a návšteva boli určite krásnym gestom smerom k Izraelu a židovskému ľudu, prezident USA odmietol ponuku izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že ho k Múru nárekov odprevadí.

Zdroj: ztis.cz, 23.5.2017, krátené (-jg-)


Späť na správy