Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Trump predstavil mierový plán pre Izrael a Palestínu

Trump predstavil mierový plán pre Izrael a Palestínu

V utorok 28. januára 2020 prezident USA Donald Trump zverejnil svoj dlho očakávaný plán na dosiahnutie trvalého mieru medzi Izraelom a novým palestínsko-arabským štátom. Stalo sa tak vo Washingtone po stretnutí s predsedom izraelskej vlády Benjaminom Netanjahuom.

Plán sa snaží uspokojiť ako Izrael, tak palestínskych Arabov. Podľa predstavy prezidenta USA by arabský štát Palestína vznikol na časti územia v Judsku a Samárii, ďalej v Gaze a v časti arabského východného Jeruzalema. Územie by malo byť vzájomne prepojené, vrátane spojenia Gazy so zvyškom arabského štátu. Palestína by sa musela v súvislosti so svojím vznikom zriecť terorizmu. Rozloha palestínsko-arabského územia by sa oproti rozlohe, ktorú dnes spravuje Palestínska samospráva, viac ako zdvojnásobila.

Izrael by si uchoval suverenitu nad väčšinou svojho hlavného mesta, ďalej by potom po dohode s budúcou Palestínou pripojil časti Judska a Samárie, kde sa nachádzajú židovské mestá a obce.

Správa jeruzalemskej Chrámovej hory, ktorá je najsvätejším miestom judaizmu, ale súčasne sa na nej nachádza moslimský Skalný dóm a mešita al-Aksá, by zostala naďalej v rukách Jordánska.

Plán v priebehu troch rokov vypracoval tím na čele s Trumpovým zaťom a poradcom Jaredom Kushnerom.

Celý článok si môžete prečítať na eretz.cz

Zdroj: eretz.cz, 28.1.2020


Späť na správy