Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

Vo svojej reči v stredu večer (6.12.) z Bieleho domu urobil Donald Trump krok, o ktorom sa neoficiálne šírili správy už týždeň: oznámil, že USA uznávajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela a že začne presun ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. Tento krok mal podľa neho byť „urobený už dávno“ a zmyslom vraj je „napomôcť mierovému procesu“.

Podľa očakávania zareagovali s nevôľou všetky moslimské štáty, a to vrátane najdôležitejších amerických spojencov v regióne. V Gaze sa pri pouličných búrkach pálili americké vlajky a prezident Palestínskej samosprávy to označil za rozhodnutie, ktoré zdiskredituje Spojené štáty v ich úlohe sprostredkovateľa mierového procesu. Naopak, Benjamin Netanjahu, ktorý v súčasnosti čelí v Izraeli niekoľkým horúcim korupčným škandálom, vyjadril v mene Izraela americkému prezidentovi hlbokú vďaku a označil dnešok za „historický deň“.

Vo svojej reči z Bieleho domu Donald Trump podčiarkol, že rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela „považuje za krok, ktorý je v najlepšom záujme USA aj snáh o dosiahnutie mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi“. Dodal, že toto uznanie „nie je v podstate ničím viac a ničím menej než uznaním reality“. V Jeruzaleme totiž od počiatku existencie štátu Izrael sídlia všetky významné celoštátne inštitúcie vrátane vlády, parlamentu a prezidenta.

„Dospel som k rozhodnutiu, že je čas oficiálne uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela,“ povedal Donald Trump. „Kým predchádzajúci prezidenti to sľubovali vo svojich kampaniach, nikdy to nesplnili. Ja tento sľub teraz plním.“ A dodal: „Je to krok správnym smerom.“

Akokoľvek kritici vidia v tomto rozhodnutí jednostranný protipalestínsky krok, ktorý zmarí na dlhú dobu vyjednávanie (status Jeruzalema je totiž jedným z najkritickejších bodov sporu a predchádzajúci americkí prezidenti podmieňovali uznanie Jeruzalema ako hlavného mesta práve vzájomnou dohodou medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi o štatúte mesta), Donald Trump rozhodnutie podáva ako smerujúce k mieru. Trump sa prihlásil k dvojštátnemu riešeniu, ak s ním budú obe strany súhlasiť, a uviedol, že presun ambasády ani uznanie Jeruzalema ako hlavného mesta neznamená prekreslenie jeho geografických a politických hraníc, ktoré musia byť stanovené v dohode medzi Izraelom a Palestínou.

Podľa Donalda Trumpa sa ihneď začne proces presunu ambasády USA do Jeruzalema. Ide však o dlhodobý proces, ktorý môže trvať aj niekoľko rokov. Medzitým sa Američania pripravujú na hroziacu vlnu násilia v moslimských krajinách a americkí občania v týchto častiach sveta sú nabádaní k najvyššej opatrnosti.

V Jeruzaleme zatiaľ nemá svoje zastupiteľstvo žiadna krajina. Dva malé latinskoamerické štáty, Salvádor a Kostarika, mali ambasádu v Jeruzaleme do roku 2006. Obe však svoje veľvyslanectvá presunuli, aby zostali v súlade s medzinárodnými dohodami.

Zdroj: ztis.cz, 7.12.2017 (-mk-)


Späť na správy