Napokon vyliaty bude na nás Duch z výšin, púšť sa zmení na ovocný sad a ovocný sad budú pokladať za les. (Iz 32,15)

Dr. Michael Brown: Pozdvihnite zrak!

Dr. Michael Brown: Pozdvihnite zrak!

Žijeme v skutočne pohnutých časoch. Kresťania, rozdelení do rôznych názorových skupín, sú schopní do krvi sa hádať o to, či nosiť rúška alebo nie, alebo o rôzne ďalšie otázky spojené so súčasnou zložitou situáciou v súvislosti s korónakrízou. V USA, ktoré majú krátko pred prezidentskými voľbami, zažívajú hádam ešte väčšie rozdelenie spoločnosti aj cirkvi. V mnohých ľuďoch to vyvoláva úzkosť a obavy. Prinášame vám preklad komentára Dr. Michaela Browna, ktorý sa snaží upriamiť našu pozornosť na veci, na ktorých skutočne záleží. Hoci je tento text písaný pre amerických kresťanov, zdá sa, že je veľmi vhodný aj pre Slovensko dnešných dní, a preto vám prinášame jeho preklad.

Ak hľadáte špičkovú politickú analýzu, tento článok nie je pre vás. Ak hľadáte najnovšie informácie o prezidentských voľbách, ste na nesprávnom mieste. Ak však hľadáte duchovnú múdrosť a inšpiráciu, ak chcete byť povzbudení, pokračujte v čítaní, lebo tento článok je práve pre vás.

Faktom je, že rok 2020 bol vyčerpávajúcim rokom. Už pred pandémiou COVID-19 sme boli ako krajina unavení.

 

Záplava zlých správ

Neustále politické napätie, ktoré vyvrcholilo pokusom o impeachment (odvolanie) prezidenta, bolo unavujúce.

Nepretržitá záplava senzačných správ, prichádzajúcich zo všetkých strán, bola unavujúca.

Prehlbujúce sa rozdiely v našej spoločnosti, ktoré odhaľovali obrovské trhliny rozdelenia, boli unavujúce.

Potom nás zasiahol vírus. (Ak ste to nezbadali, stále je to tu.)

Potom prišiel lockdown.

Potom bol zabitý George Floyd.

Potom prišli protesty, nepokoje, rabovanie, vandalizmus a streľba.

Jedného dňa sa v plameňoch ocitol Minneapolis, potom Kenosha, potom Louisville.

Jedného dňa sú to maskovaní výtržníci pochodujúci na naše predmestia. Na druhý deň nemôžeme opustiť naše domy bez rúška. (Ak váš počítač alebo telefón používa rozpoznávanie tváre, musíte si vždy znovu zložiť rúško, aby ste mohli používať svoje zariadenia.)

 

Strata normálnosti

Pokiaľ ide o naše bežné rozptýlenia, ako napríklad možnosť ísť sa niekam najesť alebo navštíviť športové podujatie, väčšina z nich bola na dlhé mesiace odložená či úplne zrušená. A koniec tejto situácie je stále ešte v nedohľadne. 

Čo ak už bude vakcína? Mali by sme ju prijať? Bude to bezpečné? Nie je to všetko súčasťou nejakého tajného plánu vlády, ktorá chce sledovať naše životy? Alebo je to len prostriedok na dosiahnutie ešte väčších ziskov veľkých farmaceutických spoločností?

Je tu vôbec niekto, komu môžeme dôverovať? Sú to lekári? Alebo FBI? Sú to médiá? Alebo duchovní vodcovia?

Áno, toto je Amerika v roku 2020 a, úprimne povedané, celé je to vyčerpávajúce.

K tomu všetkému sa pridáva tikajúca časovaná bomba v podobe prezidentských volieb 3. novembra. Prvá debata medzi Trumpom a Bidenom ukázala chaotický charakter týchto čias a neexistuje žiadna záruka, že 4. novembra sa to urovná.

Aj keď  už budú hlasy konečne spočítané, prijme porazená strana výsledok s gráciou? Budú desiatky miliónov Američanov (na oboch stranách) akceptovať výsledky volieb?

Môžete mi povedať: „Myslel som, že ma povzbudíš! Teraz sa cítim oveľa horšie, ako keď som začal čítať tento stĺpček. Ďakujem pekne!"

 

Ale Boh...

Tu prichádza povzbudenie v podobe dvoch krátkych slov: zdvihnite oči.

Zdvihnite oči a pozerajte na toho, ktorý sa nikdy nezmení a nikdy nie je otrasený.

Zdvihnite oči a pozerajte na toho, kto je dokonalé svetlo a nie je v ňom nijakej tmy.

Pozdvihnite oči a pozerajte na toho, ktorý sedí na tróne v nebi, vládne a kraľuje nad všetkým stvorením.

Zdvihnite zrak a klaňajte sa Kráľovi.

Pozdvihnite oči a pozerajte na toho, komu na vás tak veľmi záleží, že poslal svojho jediného Syna na svet, aby zomrel, aby sme vy a ja mohli žiť večne.

Odhliadnite od chaosu a bolestí tohto okamihu. Odhliadnite od zmätku a zúfalstva tejto hodiny. Odhliadnite od rozdelenia a rozbrojov tohto veku. A pozrite sa hore.

Zdvihnite zrak a klaňajte sa Kráľovi.

Vzhliadnite a klaňajte sa tomu, kto je zosobnenou láskou.

Zdvihnite zrak k Spasiteľovi a Vykupiteľovi.

 

Kľúčom je bohoslužba

Potom namiesto toho, aby ste sa sťažovali, ohovárali alebo chrlili zlobu, začnite uctievať Pána.

Ak vám chýbajú slová, skúste tieto (ak môžete, vyslovte ich nahlas):

„Dobroreč Hospodinovi, moja duša, celé moje vnútro jeho svätému menu! Dobroreč Hospodinovi, moja duša, nezabúdaj na nijaké z jeho dobrodení! On ti odpúšťa všetky previnenia, on ťa uzdravuje zo všetkých chorôb. Zachraňuje ti život zo záhuby, on ťa venčí milosťou a milosrdenstvom. Dobrom nasycuje tvoj život, mladosť sa ti obnovuje ako orlovi.“  (Žalm 103:1–5)

Alebo možno tieto:

„Hoden je Baránok, ktorý bol zabitý, prijať moc, bohatstvo, múdrosť, silu, česť, slávu a dobrorečenie.“ (Zjavenie 5:12; skúste to ešte párkrát zopakovať!) 

Vidíte, že Biblia uznáva, že mnohokrát sa budeme cítiť premožení životnými tlakmi, či už finančnými alebo emocionálnymi, fyzickými, duchovnými alebo vzťahovými. Preto sa v knihe Žalmov nachádza toľko modlitieb v zúfalej situácii, ako napríklad táto: „Od konca zeme volám na teba, keď nyje moje srdce; zaveď ma na skalu, ktorá je vyššia odo mňa!“ (Žalm 61:2)

Tou „skalou“ je sám Pán a keď stojíme pevne na Jeho základe, nepohneme sa. Náš pohľad na veci sa dramaticky zmení.

Preto žalmista napísal aj tieto slová:

„Svoje oči dvíham k vrchom. Odkiaľ mi príde pomoc? Moja pomoc je od Hospodina, ktorý utvoril nebo i zem. Nedopustí, aby sa ti noha zachvela. Nedrieme tvoj strážca. Nedrieme veru ani nespí ten, čo stráži Izrael. Hospodin je tvoj strážca. Hospodin je ti záštitou po pravici. Slnko ti cez deň neublíži ani mesiac v noci. Hospodin ťa ochráni pred každým zlom, on ti ochráni život. Hospodin bude chrániť tvoj odchod i príchod odteraz až naveky.“ (Žalm 121:1–8)

Odhliadnite teda od šialeností roku 2020, pozdvihnite oči a začnite uctievať Pána.

Vášmu srdcu sa uľaví. Vaše odhodlanie sa posilní. Váš duch bude povzbudený. Vaša odvaha sa obnoví a skôr než by ste hľadali spôsob, ako uniknúť, budete hľadať spôsob, ako milovať druhých a slúžiť im.

Pozdvihnite oči!

Dr. Michael Brown je biblický učiteľ a moderátor medzinárodnej rozhlasovej relácie Line of Fire (Ohnivá línia). Je autorom mnohých kníh, z ktorých niektoré boli preložené do češtiny.

Jeho pôvodný text nájdete tu.


Späť na správy