Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

"Draci" z Gazy už zapálili stovky hektárov pôdy

Lietajúci papieroví draci, ktorých posielajú smerom k Izraelu protestujúci v Gaze a ku ktorým je pripevnená zapálená horľavina, spôsobili v sobotu 3. júna najväčšie požiare. Podľa izraelských novín sa jednalo o najhorší deň od začiatku demonštrácií v Gaze.

Od 30. apríla v Izraeli zhoreli už stovky hektárov pôdy. V sobotu večer sa požiar v prírodnej rezervácii Karmia a pri istom kibuci podarilo desiatkam hasičov dostať pod kontrolu. Zdevastovaných však pritom bolo 200 – 300 hektárov pôdy, poškodená bola tamojší fauna i flóra. Celkovo hasiči v sobotu zasahovali pri troch veľkých a niekoľkých menších požiaroch pri hraniciach s Gazou. U všetkých sa vyšetrovatelia prikláňajú k názoru, že ich majú na svedomí práve "lietajúci draci". Jeden taký drak s pripevnenou výbušninou pristál v Izraeli v nedeľu, vojakom sa podarilo bombu zneškodniť ešte predtým, než explodovala. IDF na incident zrejme kvôli už napätej situácii na hranici neodpovedala.

Bezpečnostné zložky sa pripravujú na pondelok, kedy Gazania zaznamenajú svoj "Naksa" deň, ktorý má pripomínať izraelskú porážku Arabov v tzv. Šesťdňovej vojne roku 1967.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 4.6.2018 (-jg-)

Foto: ilustračná fotografia


Späť na správy