Ale tým, čo Ho prijali, dal moc stať sa deťmi Božími, tým, čo veria v Jeho meno... (Ján 1,12)

Emmanuel Macron odsúdil antisemitské útoky

Emmanuel Macron odsúdil antisemitské útoky

Na 75. výročie deportácie francúzskych Židov z parížskeho Zimného velodrómu prezident Emmanuel Macron v nedeľu 16. júla ľutoval úlohu, ktorú časť jeho národa zohrala počas druhej svetovej vojny a holokaustu a zároveň prisľúbil bojovať proti novému vzostupu antisemitizmu. „Nikdy sa nepodriadime prejavom nenávisti. Nikdy sa nepodriadime antisionizmu, pretože je to znovuvynájdený antisemitizmus,“ vyhlásil Macron pri pamätníku holokaustu na parížskom štadióne, ktorý je známy ako Zimný velodróm, alebo Vel d'Hiv, za účasti izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, francúzskych preživších a lovca nacistov Serge Klarsfelda a ďalších. „Samozrejme, bolo to Francúzsko, ktoré zorganizovalo zhromaždenie 13 tisíc ľudí počas 16. a 17. júla 1942. Žiadny Nemec do toho nebol priamo zapojený,“ povedal. Počas holokaustu zahynulo 77 tisíc francúzskych Židov, väčšina z nich v Osvienčime v okupovanom Poľsku.


Antisionizmus je nový antisemitizmus

Macronove slová prichádzajú k ušiam francúzskych Židov, ktorí tvoria najväčšiu komunitu Židov v Európe, v čase prudkého nárastu antisemitizmu v krajine, spôsobeného ako krajne nacionalistickou pravicou, tak fundamentalistickým islamom.

Francúzsky prezident navyše prirovnal útoky na židovských jednotlivcov k útokom na židovský štát a antisionizmus označil za „updateovanú“ formu antisemitizmu. Antisionizmus ako formu antisemitizmu síce konzistentne označoval francúzsky premiér Manuel de Valls, ale prezident Francúzska doteraz nikdy. Nie je tiež zvykom, aby sa francúzsky prezident zúčastnil výročných stretnutí na Zimnom velodróme. Macron pritom zároveň vyzval Izraelčanov a Palestínčanov, aby obnovili mierové rokovania, ktoré by viedli k dvojštátnemu riešeniu.

Zdroj: ztis.cz, 17.7.2017, krátené (-jg-)


Späť na správy