Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Eskalácia konfliktu Izraela s Gazou

Eskalácia konfliktu Izraela s Gazou

Viac ako štyridsať cieľov Hamasu zasiahla IDF v sobotu 14. júla po tom, čo počas 24 hodín bolo na Izrael z Gazy vypálených viac ako 90 rakiet. Šestnásť z nich zachytila ​​izraelská protiraketová obrana Železná kopula a v prihraničných obciach sa rozozvučalo 140 poplašných sirén.

Podľa ministerstva zdravotníctva Gazy bolo pri náletoch zranených 12 Palestínčanov, neskôr dvaja svojim zraneniam podľahli. Ešte predtým bol na izraelskej strane raketou zasiahnutý obytný dom, pričom boli zranení štyria Izraelčania. V meste Sderot jedna raketa zasiahla synagógu, ktorá bola v tom čase prázdna.

Premiér Netanjahu po stretnutí s ministrom obrany, šéfom generálneho štábu a ďalšími vysokými dôstojníkmi, oznámil: "Bolo rozhodnuté prijať tvrdú odpoveď na agresiu z Gazy. Náš zásah proti Hamasu bol najväčší od operácie Obranné ostrie z roku 2014."

Podľa hovorcu IDF izraelská armáda pri náletoch zasiahla palestínsku bunku vrhajúcu na územie Izraela mínometné strely a tiež dom šéfa skupiny Islamský džihád, ale primárnym cieľom útoku bol vojenský veliteľský tábor Hamasu na severe pásma Gazy, kde sa podľa Izraelčanov nachádza vybavenie pre boj v mestskej zástavbe, cvičisko militantov, sklady zbraní a kancelárie veliteľov Hamasu.

Podľa denníka Times of Israel izraelské politické vedenie zvažuje širokú škálu opatrení na to, aby raketovým útokom z Gazy zabránilo. A to vrátane cieleného zabitia teroristických veliteľov Hamasu alebo pokoj zbraní dohodnutý napríklad s Egyptom.

Zdroj: ztis.cz, 14.7.2018 (-jg-)

Foto: ilustračná fotografia


Späť na správy