Lebo odmena za hriech je smrť, ale Božím darom milosti je večný život v Kristovi Ježišovi, Pánovi našom. (Rimanom 6,23)

Európania a Arabi chcú zvláštny status pre Jeruzalem

Európania a Arabi chcú zvláštny status pre Jeruzalem

Na otvorení 29. zasadnutia Ligy arabských štátov, ktoré sa konalo v Saudskej Arábii, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vyhlásila, že Európania a Arabi zdieľajú „mimoriadny záujem na zachovaní osobitného postavenia nášho spoločného svätého mesta, Jeruzalema“. Počas summitu v saudskoarabskom Zahráne 15. apríla konštatovala, že šanca na vytvorenie palestínskeho štátu - vrátane Gazy, Západného brehu a Východného Jeruzalema - „sú neustále narušované“, pričom prisľúbila, že EÚ „nikdy neustúpi od podpory dvojštátneho riešenia, s Východným Jeruzalemom ako hlavným mestom Palestíny.“ Zároveň však dodala, že EÚ spoločne so svojimi partnermi, tzv. blízkovýchodnom kvartetom zloženým z EÚ, OSN, USA a Ruska, „nikdy neprestanú pracovať na dvojštátnom riešení dosiahnutom skrze vyjednávania“.

„Ako Európania a Arabi zdieľame totožný záujem na zachovaní osobitného postavenia nášho spoločného svätého mesta, Jeruzalema. A viete, že vždy môžete počítať s nami Európanmi a spoliehať na našu vieru, že jediným životaschopným riešením je dvojštátne riešenie, pričom Východný Jeruzalem bude hlavné mesto Palestíny,“ povedala Mogheriniová. Európska únia a tým aj všetkých 26 jej členov odmietli vyhlásenia americkej administratívy z decembra minulého roka, ktoré uznali Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Podľa Mogheriniovej má Liga arabských štátov „zohrať výnimočnú úlohu“ vo vyriešení izraelsko-palestínskeho konfliktu. „Arabská mierová iniciatíva je, v našich očiach, základným stavebným kameňom na ceste k mieru," povedala. „Vaša úloha je podstatná. A my, Európania, sme vyložili na stôl našu všetku podporu - predovšetkým sme najväčšími darcami Palestíne a UNRWA, a hlavným obchodným partnerom Izraela,“ tvrdila Mogheriniová.

Na začiatku otvorenia summitu Arabskej ligy saudský kráľ Salmán zopakoval, že jeho krajina odmieta americké rozhodnutie, ktorým sa presúva veľvyslanectvo USA z Tel Avivu do Jeruzalema. „Východný Jeruzalem je neoddeliteľnou súčasťou palestínskych území,“ povedal.

Zdroj: ztis.cz, 17.4.2018 (-jg-)

Foto: Federica Mogheriniová


Späť na správy