Ježiš mu riekol: Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa. (Ján 14,6)

Hamas pripravuje armádu na ďalšiu vojnu proti Izraelu

Hamas pripravuje armádu na ďalšiu vojnu proti Izraelu

Hamas zhromaždil armádu 27 000 mužov v rámci prípravy na ďalšiu vojnu s Izraelom, a to vrátane elitnej jednotky zameranej na útoky proti civilistom na zemi, na mori i vo vzduchu, uviedol v pondelok pre The Times of Israel Avi Isacharov.

„Hamas je sformovaný ako armáda po všetkých stránkach,“ uviedol Isacharov, a to s vojakmi rozdelenými do 6 regionálnych brigád, 25 práporov a 106 gárd. Elitná jednotka Nubha pozostáva z 2500 mužov, z ktorých tretina je vycvičená na preniknutie do Izraela po mori, vzduchom prostredníctvom dronov alebo motorových klzákov, či pozemnou cestou cez teroristické tunely.

Cezhraničné tunely, ktoré boli navrhnuté tak, aby umožňovali teroristom unášať a zabíjať vojakov a civilistov, sú hlavným vojenským zameraním Hamasu. Podľa slov Isacharova, Hamas vytvoril virtuálne mesto v podzemí, kde ukrýva prevádzku svojich raketových zariadení, ako aj štruktúru velenia a kontroly.

Správy zo začiatku roka odhaľujú, že Hamas sa pripravuje na novú vojnu proti Izraelu. V apríli jednotka Izraelských obranných síl (IDF), ktorá sleduje hranicu s Gazou, pre The Times of Israel oznámila, že podľa jej pozorovaní Hamas „zlepšuje svoju výzbroj na všetkých úrovniach frontu na mori – v systémoch, zbraniach a tréningoch“. V marci zas bolo hlásené, že Hamas vyvinul nové silné rakety, ktoré by mohli ohroziť izraelské pohraničné mestá. Vedúci predstaviteľ IDF vo februári oznámil Izraelskému kanálu 2, že Hamas vybudoval infraštruktúru tunelov a raketový arzenál na úroveň, ktorú dosahovali pred vojnou proti Izraelu v roku 2014.

Hamas vynakladá približne 40 miliónov dolárov zo svojho vojenského rozpočtu vo výške 100 miliónov dolárov na výstavbu tunelov, tvrdia izraelské i palestínske zdroje. Jeden izraelský vojenský predstaviteľ vlani v júli odhadol, že Hamas každý mesiac vykope asi šesť kilometrov tunelov.

Palestínsky korešpondent Khaled Abu Toameh minulý rok upozornil na to, že Hamas uprednostňuje budovanie svojej teroristickej infraštruktúry pred prestavbou domovov v Gaze, pričom píše, že „posledná vec, o ktorú sa Hamas stará, je blaho Palestínčanov v Pásme Gazy“.

Generál Josi Kuperwasser, bývalý šéf výskumnej divízie izraelskej vojenskej spravodajskej služby a neskôr generálny riaditeľ ministerstva strategických záležitostí, v máji novinárom povedal, že Hamas investuje „veľa do potrebných príprav, aby v ďalšom kole, keď sa rozhodnú doň zapojiť, budú môcť Izraelu spôsobiť čo najhoršie škody“.

Zdroj: The Israel Project/The Tower 6.6.2017 (ako uverejnené v Bridges For Peace Prayer Update 9.6.2017)

Foto: Teroristický tunel vykopaný Hamasom (Israel Defense Forces/wikimedia.org)


Späť na správy