Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Iracký parlament odhlasoval zákaz izraelskej vlajky

Iracký parlament odhlasoval zákaz izraelskej vlajky

Iracký parlament v utorok 31. októbra odhlasoval zákaz zobrazenia izraelskej vlajky v krajine po tom, čo ňou mávali Kurdi počas demonštrácií na podporu samostatnosti kurdského regiónu, ktoré sa konali v Iraku aj v Európe okolo doby referenda minulý mesiac. „Snemovňa reprezentantov sa rozhodla kriminalizovať každého, kto bude mávať vlajkou sionistickej entity na verejnosti,“ povedal parlamentný zdroj irackému spravodajstvu AlSumaria.

Izrael bol v podstate jedinou krajinou, kto myšlienku kurdskej nezávislosti nahlas podporil. Aj preto predáci mnohých arabských a moslimských krajín neváhali označiť kurdské referendum za sionistické sprisahanie. Proti referendu ostro vystúpilo Turecko, ktoré hrozilo sankciami a tiež Irán a centrálna iracká vláda v Bagdade.

„Chápem, že tí, ktorí podporujú Hamas, chcú vidieť Mossad na každom nepohodlnom mieste, ale Izrael nemá na kurdskom referende žiaden podiel, okrem hlbokých, prirodzených a dlhodobých sympatií,“ povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu v októbri.

Zdroj: ztis.cz, 1.11.2017 (-jg-)


Späť na správy