Lebo kráľovstvo Božie nie je v reči, ale v moci. (1. Korinťanom 4,20)

Irán v Sýrii - nebezpečná kombinácia

Irán v Sýrii - nebezpečná kombinácia

Na zasadnutí izraelskej vlády (13.8.) bol prítomný aj náčelník Mossadu Yossi Cohen, ktorý informoval ministrov o nebezpečenstvách a výzvach, ktoré Izrael čakajú v súvislosti s činnosťou Iránu v Sýrii. Irán neustále posilňuje svoje pozície v oblasti a táto zmena je nepriaznivá pre Izrael. Minulý mesiac bolo vyhlásené na juhu Sýrie prímerie, ale ako uviedol šéf Mossadu, Izrael žiadal, aby jednou z podmienok na uzavretie takéhoto prímeria bolo stiahnutie všetkých iránskych a šiitských síl (Hizballáh) zo sýrskeho územia. Táto izraelská žiadosť nebola prijatá. Izrael sa preto so súčasným stavom, ako sa teraz vyvinul v Sýrii, nemôže, ani nesmie zmieriť.

Cohen ďalej uviedol, že po podpísaní dohôd medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami, vrátane USA, ohľadom jadrového programu (v júli 2015 vo Viedni), iránske hospodárstvo prekvitá. Ďalej uviedol, že Irán sa nevzdal svojho jadrového programu, ale uzavretá dohoda oddialila o desať rokov jeho praktické využitie. Cohen uviedol, že Irán sa nikdy nevzdal svojho želania stať sa jadrovou mocnosťou, podobne ako USA, Čína alebo Rusko.

Hlavný proces, ktorý v súčasnosti prebieha na Strednom východe, je rozširovanie priameho iránskeho vplyvu prostredníctvom iránskych vojenských síl a ich miestnych spojencov, ktorí upevňujú svoje pozície v Sýrii, Libanone, Iraku a Jemene. V miestach, kde sa oslabuje prítomnosť Islamského štátu, Irán vstupuje a vyplňuje tento priestor.

Predseda vlády Benjamin Netanjahu uviedol, že slová šéfa Mossadu jasne dokazujú, že základné princípy dohody s Iránom boli od začiatku chybné. Izrael sa necíti viazaný žiadnymi medzinárodnými dohovormi, pod ktorými je Irán podpísaný. Izrael využije všetky možnosti a cesty, aby zabezpečil svoju bezpečnosť proti týmto hrozbám.

Zdroj: eretz.cz, 14.8.2017 (Shlomo Cazna, Eli Laon)


Späť na správy