Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Iránske sily vypálili na Izrael 20 rakiet

Iránske sily vypálili na Izrael 20 rakiet

V noci zo stredy na štvrtok 10. mája sa na severe Izraela rozozvučali sirény. Z iránskych pozícií v oblasti Kunejtra bolo na Izrael vypálených 20 rakiet. Podľa dostupných informácií nebol nikto zranený. IDF okamžite vykonala odvetný úder na vojenskú základňu blízko mesta Baath v oblasti Kunejtra, kde sú rozmiestnené jednotky sýrskeho režimu.

Už v stredu varoval veliteľ generálneho štábu IDF Gadi Eizenkot, že k útoku z iránskych pozícií môže dôjsť kedykoľvek a naliehal na predstaviteľov severoizraelských miest, aby boli v stave vysokej pohotovosti. Počas dňa potom situácia vyzerala pokojnejšie, v obciach prebiehal bežný život a fungovali aj školy. Ruch bol iba v okolí pripravených úkrytov. Počas tohto týždňa bola na sever premiestnená tiež časť zariadenia protiraketového systému Železná kupola. V odpovedi na iránsky útok IDF nadránom zasiahla päťdesiatku rôznych vojenských cieľov v Sýrii.

Izraelská armáda vo štvrtok ráno oznámila, že nočné zásahy na ciele iránskych Revolučných gárd posunuli iránske vojenské možnosti v Sýrii o "mnoho mesiacov naspäť". Čo sa týka dvadsiatky iránskych rakiet vypálených na izraelské územie, časť z nich zachytila ​​protiraketová obrana, zbytok dopadol v Sýrii. Jednalo sa o rakety typu Grad a Fajr 5.

Podľa izraelských médií bola noc na štvrtok najväčším konfliktom medzi iránskou a izraelskou armádou na území Sýrie od roku 1973 a tzv. Jomkipurskej vojny. IDF okrem "limitovaných škôd" na niekoľkých svojich vojenských základniach nezaznamenala žiadne straty.

Zdroj: ztis.cz, 10.5.2018 (-rjw-)

Foto: ilustračná fotografia


Späť na správy