Veď Pán je Duch, a kde Duch Pánov, tam sloboda. (2. Korinťanom 3,17)

Izrael nevpustí do krajiny delegáciu europoslancov

Izrael nevpustí do krajiny delegáciu europoslancov

Izraelský minister vnútra Arje Deri oznámil, že poslúchne odporúčanie svojho vládneho kolegu Gilada Erdana, ktorý má na starosti rezort strategických otázok a verejnej bezpečnosti, a nepovolí vstup do krajiny delegácii siedmich europoslancov v sprievode niekoľkých francúzskych starostov a poslancov. Tí mali prísť na štvordňovú návštevu Izraela a Palestínskej samosprávy v nedeľu (19.11.) a vopred oznámili, že hlavným cieľom cesty je návšteva odsúdeného palestínskeho teroristu Marwána Baghrútího, toho času v izraelskej väznici, a tým aj vyjadrenie podpory palestínskym politickým väzňom.

Účastníci delegácie sú známymi propagátormi hnutia BDS za bojkot Izraela. Dôvodom však podľa ministrov nie je len samotná ich podpora tohto ostro protiizraelského hnutia, ale práve cieľ návštevy, ktorý je priamym vyjadrením podpory terorizmu. Barghútí si odpykáva niekoľkonásobný doživotný trest za plánovanie a organizáciu bombových a samovražedných útokov počas druhej intifády po roku 2000.

„Nepovolíme vstup do krajiny tým, ktorí aktívne volajú po ubližovaní štátu Izrael, najmä vo svetle ich žiadosti stretnúť sa s arcivrahom Barghútím a vyjadriť mu podporu, čo fakticky znamená podporu terorizmu,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie minister pre strategické otázky a verejnú bezpečnosť Gilad Erdan.

Minister vnútra Arje Deri k tomu dodal: „Nie je to prvýkrát, kedy zabraňujeme vstupu do krajiny aktivistom hnutia BDS. Tentokrát ide však o delegáciu vysoko postavených európskych predstaviteľov, ktorí sem mieria, aby podnikali kroky zameriavané priamo proti Izraelu, takže celá záležitosť má ešte ďalší podtext. Keď som preštudoval starostlivejšie, o koho ide a v akých súvislostiach chystajú svoju návštevu, rozhodol som, že delegácia nemá v Izraeli čo robiť.“

Obaja ministri uviedli, že ak delegácia priletí, bude z letiska vrátená späť. Dodali, že svoje rozhodnutie zverejňujú vopred práve preto, aby mali členovia delegácie možnosť vôbec do lietadla nenastúpiť.

Svoje rozhodnutie mohli oprieť o kontroverzný zákon, schválený izraelským Knessetom tento rok v marci, v ktorom sa zakazuje vstup do krajiny ľuďom, ktorí bojkotujú Izrael. Od svojho schválenia bol zákon použitý proti aktivistom hnutia BDS už niekoľkokrát.

Zdroj: ztis.cz, 14.11.2017 (-mk-)


Späť na správy