Hospodin je môj pastier, nebudem mať nedostatku. (Žalm 23,1)

Izraelská technika pomohla zachrániť futbalistov

Izraelská technika pomohla zachrániť futbalistov

Počas medzinárodnej misie na záchranu dvanástich thajských futbalistov vo veku 11 až 16 rokov, ktorí so svojím 25-ročným trénerom uviazli počas monzúnového obdobia v zatopenom jaskynnom komplexe 23. júna, zohrala kľúčovú úlohu Izraelčanmi vyvinutá technológia.

Izraelská firma Maxtech Network dokázala poskytnúť efektívnu technológiu, ktorá zabezpečila komunikáciu medzi v jaskyni uväznenými futbalistami a záchranármi. V týchto podmienkach sa bežné vysielačky ukázali ako nedostatočné. Druhá izraelská firma, Radwin, zas poskytla bezdrôtový komunikačný systém tímu zloženému z čínskych, austrálskych, britských, laoských, barmanských a amerických záchranárov. Kým vďaka systému izraelskej firmy Radwin mohli záchranári koordinovať svoje aktivity v mieste, kde takmer nie je rádiové spojenie, systém firmy Maxtech Network poskytol hlasové, dátové a obrazové spojenie s uväznenými chlapcami v jaskyni.

Všetkých dvanásť chlapcov bolo aj so svojím trénerom zachránených 10. júla, po viac ako troch týždňoch. Pri ich záchrane tragicky zahynul thajský potápač Saman Gunan, ktorý do zatopenej jaskyne priniesol uväzneným chlapcom nádoby s kyslíkom. Na spiatočnej ceste sám stratil kvôli nedostatku kyslíka vedomie. Kolega ho síce stačil dopravil späť, ale oživiť sa ho už nepodarilo.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 12.7.2018 (-jg-)

Foto: ilustračná fotografia


Späť na správy