Ale hľadajte najprv kráľovstvo Božie a Jeho spravodlivosť a všetko toto bude vám pridané. (Matúš 6,33)

Izraelskí vedci ohlásili nový liek na rakovinu

Izraelskí vedci ohlásili nový liek na rakovinu

„Do roka budeme schopní účinne liečiť rakovinu. Liečba bude krátka, lacná a takmer bez vedľajších účinkov.“ To je správa, ktorá musí onkologickým pacientom a ich blízkym znieť ako rozprávka. Dáva nesmiernu nádej a zároveň zmenšuje obavy zo všetkého, kvôli čomu niektorí liečenie radšej odmietajú - od straty vlasov po zruinovanie príbuzných, ktorí sú ochotní podplácať lekára a kupovať najrôznejšie „módne“ prípravky.

Keď teda denník Jerusalem Post minulý týždeň ohlásil správu o novom objave, začali ju rýchlo preberať zahraničné médiá. Radostná novinka sa rozšírila aj na sociálnych sieťach, niekedy ako dôkaz, že skrze Izrael „budú požehnané všetky čeľade zeme“ (Gn 12,3). Už na druhý deň sa ale začali ozývať skeptickejšie hlasy.

Článok o prelomovej metóde vyšiel v izraelskej tlači v noci na 29. januára. Silnú nádej vzbudili výroky Dana Aridora, riaditeľa firmy Accelerated Evolution Biotechnologies (AEbi): „Naša liečba rakoviny bude účinkovať od prvého dňa, bude trvať niekoľko týždňov a nebude mať žiadne alebo len minimálne vedľajšie účinky, a to za oveľa menších nákladov, než má väčšina postupov, ktoré sú na trhu.“

 

Izraelskí odborníci: Výroky AEbi sú „nezodpovedné“

V tejto fáze zareagovala zastrešujúca inštitúcia pre technologický výskum, Israel Advanced Technology Industries (IATI). Jej riaditeľka, Karin Mayer Rubinsteinová, pre Times of Israel k postupu AEBi oznámila: „Je to veľmi nezodpovedné vyhlásenie, a mnoho ľudí z celého sveta sa na nás obracia so žiadosťami o objasnenie. Nakoľko tomu rozumieme, musí výskum AEBi ešte prejsť zásadnými štádiami. Takéto vyhlásenia môžu poškodiť izraelský biologický vedecký výskum a priemysel, ktorý má globálne postavenie jedného z najserióznejších a najprofesionálnejších na svete.“ Redakcia Times of Israel požiadala o vyjadrenie aj špecialistov z izraelských nemocníc, ale tí vec odmietli komentovať s odkazom, že nemajú dostatok informácií.

Celý článok si môžete prečítať na ztis.cz

Zdroj: ztis.cz, 4.2.2019 (-rjw-)


Späť na správy